LIIKU FIKSUMMIN

Vähäpäästöisten liikennevaihtoehtojen suosiminen on yksi tehokkaimpia tapoja pienentää yhteistä hiilijalanjälkeämme.

Hyppää kyytiin!

Aloita kestävän matkan suunnittelu:

Ongelma?

Liikenne on Euroopan toiseksi suurin ilmastopäästöjen aiheuttaja.

Liikenteen osuus kaikista Euroopan päästöistä on yli neljännes. Matkailun päästöistä liikenteen osuus on 75 prosenttia, josta 40 prosenttia aiheutuu lentoliikenteestä. Liikenne on siis keskeinen ilmastonmuutokseen vaikuttava tekijä: se nostaa maailman keskilämpötilaa, lyhentää talvia ja vähentää lumisateita.

Suomen sisäisistä kokonaispäästöistä viidennes syntyy liikenteestä, ja niistä valtaosa on lähtöisin tieliikenteestä. Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi kotimaan liikenteen päästöjen on tarkoitus tippua puoleen 2030 mennessä ja sen jälkeen nollaan 2045 mennessä.

Lentäminen

Lentoliikenteen päästöt vaikuttavat merkittävästi ilmastonmuutokseen: niiden osuus matkailun päästöistä on 40 prosenttia. Lentokoneet tuottavat sekä hiilidioksidia että muita päästöjä, kuten vesihöyryä, aerosoleja ja typen oksideja. Nämä voivat kasvattaa lentämisen ilmastovaikutuksen 2–4-kertaiseksi.

Ilmailualan tukien ja lentopetrolin verovapauden vuoksi lentäminen on Euroopassa usein halvempaa kuin junalla matkustaminen. Euroopan sisäisten lyhyiden lentojen hiilidioksidipäästöt ovat huomattavat, koska nousu ja laskeutuminen kuluttavat eniten polttoainetta.

Tämä on keskeinen ongelma kestävän matkailun kannalta: jos eniten hiilidioksidipäästöjä tuottava vaihtoehto on myös halvin, matkailun ilmastovaikutusten hillitseminen on todella vaikeaa.

Henkilöautoilu

Henkilöautoilu on tällä hetkellä suhteellisesti eniten hiilidioksidipäästöjä aiheuttava maaliikenteen muoto. Samalla se on myös suosituin. Tieliikenteen osuus kaikista liikenteen päästöistä on 75 prosenttia. Suurin osa päästöistä, noin 45 prosenttia, on peräisin henkilöautoista. Eurooppalaisen auton hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 1,8 tonnia vuodessa.

Autojen vajaakäyttö pahentaa ongelmaa, sillä yksin ajaminen aiheuttaa neljä kertaa enemmän päästöjä per matkustaja kuin täysi auto. Tästä huolimatta keskimääräinen täyttöaste on vain 1,5 henkilöä autoa kohti.

Suurimpana haasteena Suomessa on vanhentunut autokanta. Ajettuja kilometrejä tulisi nopeasti korvata julkisilla kulkuneuvoilla, pyöräillen ja kävellen sekä sähköautokantaa kasvattamalla.

Linja-auto

Tavallinen linja-auto voi korvata jopa 40 henkilöautoa, joten se on erinomainen kestävä vaihtoehto, kun rautateitä ei ole käytettävissä. 

Maailmanlaajuisesti vain puolella kaupungeissa asuvista ihmisistä on vaivaton pääsy julkisen liikenteen pariin. Suomessa julkisen liikenteen yhteydet ulkoilmaharrastusten pariin ovat etenkin pohjoisessa hyvin rajalliset

Linja-autoliikenteen varmuus ja reitistö kaipaavat kehittämistä. Saatavuuteen, jatkoliikenteeseen ja urheiluvälineiden kuljetukseen liittyvät ongelmat ovat myös keskeisiä haasteita yhteisömme kannalta.

 

Juna

Junaliikenne on Euroopassa ilmastopäästöjen osalta ympäristöystävällisin liikenneväline – jos lihasvoimaa ei lasketa mukaan. Euroopassa on 9 100 kilometrin laajuinen suurnopeusrataverkosto, ja maiden välisten yöjunien määrän kasvaessa junaa voidaan pitää todellisena vaihtoehtona lentämiselle.

Yhteensä 75 prosenttia Euroopan rataverkosta toimii sähköllä, mikä vähentää paikallisia hiukkaspäästöjä ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Juna on myös turvallisin maaliikenteen muoto: onnettomuusriski on huomattavasti pienempi kuin tieliikenteessä.

Hinnoittelu, verkoston laajuus, urheiluvälineiden kuljetus ja eri junayhtiöiden lippujen yhdistäminen aiheuttavat kuitenkin haasteita. 

Miksi vähäpäästöisen vaihtoehdon valitseminen on tärkeää?

Testaa itse! 

Vertaile matkahakutyökalulla Suomen sisäisen reitin päästöjä.

Huom! Matkojen hakutyökalu vielä testivaiheessa. Jos huomaat testatessasi kehitettävää tai matkoja joita ei hakukoneessa vielä ole laitathan viestiä info@protectourwinters.fi 

ratkaisuja

Muutoksen avaimet vähäpäästöisempään matkustamiseen ja liikenteeseen ovat jo käsissämme!

Meillä on jo mahdollisuus tehdä liikenteestä ja matkailusta kestävämpää ilmaston kannalta. Poliitikoiden tulisi tehdä vähäpäästöisestä liikkumisesta kaikille helppoa, edullista ja saavutettavaa asuinpaikasta riippumatta, ja meidän pitää luoda tähän painetta. Lisäksi meidän täytyy muuttaa omia tapojamme liikkua ja matkustaa.

#matkustafiksummin

Tee matkasta osa seikkailua

Matkakohteellasi on väliä, sillä yksi pitkä edestakainen lentomatka voi kuluttaa lähes kokonaan yhden ihmisen vuosittaiset tavoitepäästöt.  Vaikutusta voit saada aikaan sekä matkan pituudella että kulkuneuvon valinnalla. Muista myös esimerkin voima: matkakohteesi ja matkustustapasi inspiroivat myös muita.

ulkomaille Matkustaminen

Jos matkustat ulkomaille, suosi kohteita joihin pääset maata pitkin. Hyödynnä Euroopan kattavaa junaverkostoa, joka vie sinut aina Alppien hiihtokeskuksiin asti.

Matkusta myös harkiten: matkusta lähemmäs, matkusta harvemmin ja ole kohteessa pidempi aika kerrallaan.

Muista: Jos lentämiselle on pakottava syy, valitse silloin suorin mahdollinen reitti ja kompensoi päästösi!

kotimaassa Matkustaminen

Suosi kotimaisia matkakohteita ja matkusta junalla ja bussilla aina kun se on mahdollista. Jos kuljet autolla, ota kyytiin myös muita.

Kotimaassa matkailemalla tuotat myös paljon hyvää sekä voit tukea paikallisia yrittäjiä.

Vinkki: Helpoin tapa päästöjen puolittamiseen on valita ”puolet lähempänä” sijaitseva matkakohde!

Lähimatkailun mahdollisuudet

Haasta itsesi näkemään lähialueesi uusin silmin! Tutustu paikkakuntasi tarjoamiin ulkoilu- ja matkailumahdollisuuksiin ja suosi sinne kulkiessasi julkisia kulkuvälineitä ja kimppakyytejä.

Haaste: Kokeile kuinka onnistuu rinteeseen tai ladulle lähteminen lihasvoimin omalla paikkakunnallasi?

#Liikufiksummin

Arkisilla valinnoillasi on väliä!

Jokapäiväisellä liikkumisella on valtava merkitys, niin töissä kuin vapaa-ajalla. Sitran selvityksen mukaan yhden harrastuskerran ympäristövaikutuksista jopa 5075 % tulee liikenteestä. Ole hyvä esimerkki lapsillesi ja kaikille ympärilläsi.

 

Autoile ekologisemmin

Vähennä turhaa autoilua ja ota mahdollisuuksien mukaan kyytiin samaan suuntaan kulkevia.

Valitse auton käyttövoimaksi mieluiten uusiutuva sähkö tai biokaasu. Myös polttoainetta säästävän ajotavan opettelu auttaa vähentämään päästöjä ja säästämään rahaa.

Vinkki: Liity paikkakuntasi tai harrastuspiirisi kimppakyytiryhmiin ja jos sellaista ei ole, perusta sellainen!

SUOSI PALVELUJA

Käytä joukkoliikennettä ja kimppakyytejä aina kun se on mahdollista. Hyödynnä reittisuunnittelupalveluja ja vertaile matka-aikojen lisäksi myös päästöjä.

Jos käytät autoa vain harvoin, on yleensä halvempaa vuokrata auto, hyödyntää yhteiskäyttöpalveluja tai mennä taksilla.

Muista: Jakamistalouteen keskittyvillä alustoilla meistä jokainen voi olla myös palveluntuottaja!

 

Liiku lihasvoimin

Omalla lihasvoimalla liikkuminen on tehokas tapa pienentää hiilijalanjälkeä. Kävellen, pyörällä tai vaikka potkukelkalla liikkuminen kasvattaa myös kuntoa.

Arjen työ- ja harrastusmatkat taittuvat kätevästi myös sähköpyörällä ja usein nopeammin kuin omalla autolla.

Haaste: Käy töissä tai harrastuksissa pyörällä ensin vaikka kerran viikossa. Vertaa oloasi ja matkustamiseen kulunutta aikaa normaaliin kulkuneuvoosi, saatat yllättyä!

inspiraatio

– Pyrin tekemään kaikki mahdolliset matkat fillarilla. Toki kun on lapsia, ja niitä kuskataan kimppakyydeillä harrastuksiin, niin meilläkin on ollut auto aina.  Sillä pyritään ajamaan kohtuullisissa määrin.

Mikko "Peltsi" Peltola

POW Lähettiläs

– Julkisen liikenteen reitit on meidän kohdalla korvattavissa pyörillä. Lapset on ykkösluokasta asti pyöräilleet kouluun, sillä reitti on turvallinen pikkulapsille. 

Jani Johansen

POW Lähettiläs

– Muutin Norjan Lyngeniin harrastusten perässä. Kaukokaipuuseen auttaa mielikuvitus. Täällä on ne omat japanimetsät eli voi kuvitella olevansa Japanissa. Ainut mitä täällä ei ole on hissit. Joutuu siis omin voimin kiipeämään vuorille, mutta sehän on tosi ympäristöystävällistä!

Sanna Kaivantola

POW Lähettiläs

blogi

Äänessä: POW-jäsen – Entisen himomatkaajan identiteettikriisi

Äänessä: POW-jäsen – Entisen himomatkaajan identiteettikriisi

Minä olen matkaillut elämässäni paljon lentämällä. Paljolla tarkoitan, että olen käynyt 44 maassa, useimmissa lentämällä. Toki olen varmaan puolet tuosta määrästä tehnyt julkisilla siten, että olen lentänyt eri mantereelle ja matkaillut siellä maata pitkin. Mutta kuitenkin olen lentänyt paljon enemmän kuin moni muu. Itseasiassa maailman väestöstä noin 80 % ei ole koskaan lentänyt. Minä olen.

Protect Our Winters Finland ry:n lausunto luonnoksesta valtioneuvoston periaatepäätökseksi lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä.

Protect Our Winters Finland ry:n lausunto luonnoksesta valtioneuvoston periaatepäätökseksi lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä.

Vastaanottaja: Liikenne- ja viestintäministeriö Lausunnon kohteena olevat asiakirjat ja muut lausunnot löydät tästä linkistä Valtioneuvoston periaatepäätös lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä ohjaisi Suomen kansainvälistä vaikuttamistyötä ja...