kestävästi Pyhälle

Tärkeimmät päätökset matkan ilmastovaikutusten osalta tehdään jo ennen matkaa!

Aloita kestävän matkan suunnittelu POW-oppaan avulla!

Oletko matkalla Pyhälle? POWin ilmastoystävällisen matkan opas auttaa sinua tekemään kestäviä valintoja matkallasi!

Iso osa matkailun päästöistä syntyy kohteeseen matkustamisesta. POW ja Pyhä yhteistyössä haluavat tarjota matkailijoille vähäpäästöisempiä tapoja matkustaa ulkoilu- ja talviharrastusten pariin sekä normalisoida kestäviä valintoja niin ennen matkaa, matkalla kuin matkan jälkeenkin.

Matkaa suunniteltaessa moni pohtii samoja asioita:

 • Onko minun päästöilläni merkitystä?
 • Miten vähäpäästöinen matka onnistuu pitkistä etäisyyksistään tunnettuun Lappiin?
 • Pääseekö julkisilla perille asti ja voiko autoton edes haaveilla matkasta lumen keskelle?

Näihin kysymyksiin POW-opas pyrkii antamaan vastauksia ja tarjoamaan ratkaisuja. Opas on jaettu neljään osaan helpottamaan matkan suunnittelun ja toteutuksen jokaista vaihetta:

 1. ENNEN MATKAA -osasta löydät asioita, joita tulisi ottaa huomioon ennen matkan aloittamista
 2. MATKALLA -osasta löydät huomioitavia asioita matkan päällä
 3. KOHTEESSA -osio antaa vinkit itse kohteessa fiksujen valintojen tekemiseen
 4. MATKAN JÄLKEEN -osiosta saat tärpit matkan jälkeiselle ajalle.

Vähäpäästöinen matka ulko- ja talviharrastusten pariin on mahdollinen!

”Tavoitteenamme on luoda Pyhästä maailman puhtain hiihtokeskus. Monet asiat Pyhällä tukevat ja velvoittavat meitä pyrkimään kohti tätä tavoitetta. Pyhällä, kuten muuallakin Lapissa, on tutkitusti maailman puhtain ilma. Myös pohjoisen juomavesi tunnetaan maailman puhtaimpana. Sijaintimme Suomen vanhimman kansallispuiston sylissä on keskeinen osa Pyhän kokemusta.”

Pyhätunturin hiihtokeskus

PYHÄ KESTÄVÄN MATKAILUN KOHTEENA

  Pyhän vastuullisuusohjelman tehtävä on vaalia sitä omaleimaista tunturifiilistä, josta Pyhä tunnetaan. Pyhä haluaa kasvaa kestävästi ja kansallispuiston luontoa kunnioittaen niin, että myös seuraavat ja sitä seuraavat sukupolvet saavat siitä nauttia.

  Pyhä on vastuullisuuteen liittyen pioneeri-hiihtokeskus, joka on kiinnittänyt hiilijalanjälkeensä huomiota jo yli vuosikymmenen ajan ja toiminta on ollut hiilineutraali (scope 1 ja 2) energiankäytön osalta jo vuodesta 2011. Pyhä valittiin hiljattain myös 10 maailman kestävimmän hiihtokeskuksen joukkoon.

  Pyhän hiihtokeskus on toiminut uusiutuvalla energialla vuodesta 2008 lähtien. Hiihtokeskuksen käyttämä sähkö tuotetaan vesi- ja tuulivoimalla ja kiinteistöt lämmitetään biokaukolämmöllä. Vuonna 2021 hiihtokeskuksen rinnekoneet siirtyivät käyttämään fossiilisen polttoöljyn sijasta jätteistä ja tähteistä valmistettua uusiutuvaa polttoöljyä. 

  Pyhätunturi Oy yhdessä tytäryhtiö Rukakeskus Oy:n kanssa olivat ensimmäiset hiihtokeskukset Suomessa, joille myönnettiin Sustainable Travel Finland -merkki heinäkuussa 2020. Sustainable Travel Finland -ohjelman kriteereihin kuuluu muun muassa sitoutuminen kestävän matkailun kehittämiseen, tietotaidon lisäämiseen, kehityssuunnitelman toteuttamiseen sekä vastuullisesta matkailusta viestimiseen.

  Lue lisää tavoitteista ja teoista Pyhän vastuullisuusohjelmasta.

  ennen matkaa

  Tärkeimmät päätökset matkan ilmastovaikutusten osalta tehdään jo ennen matkaa ja hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Jo itse kohteen sijainnilla vaikutat merkittävästi päästöihin. Matkustaminen puolet lähempänä sijaitsevaan kohteeseen tuottaa puolet vähemmän päästöjä ja Pyhä on suomalaisille kotimaan talvi- ja ulkoiluharrastamisen keskuksena lähempänä kuin esimerkiksi Alpit. 

  Lisäksi valitsemalla kohteen, joka toimii vastuullisesti niin ympäristön kuin sosiaaliset näkökulmat huomioiden, tuet samalla alueen mahdollisuuksia kehittää palveluita jatkossakin kestävällä tavalla.

  Valitse vähäpäästöinen liikkumismuoto

  Muista, että suurin osa matkan päästöistä aiheutuu liikkumisesta kohteeseen. Valitse siksi mahdollisimman ilmastoystävällinen matkustusmuoto. Suosi siis julkista liikennettä ja vältä lentämistä.

  Vähäpäästöisimmin ja helpoiten matka Pyhälle käy junan ja bussin yhdistelmällä – joko Rovaniemen tai Kemijärven kautta. Bussit on linkitetty suoraan pohjoisen yöjuniin ja tuovat sinut suoraan rinteille ja majoituksen äärelle. Varaa siis junaliput Rovaniemelle ja hyppää rautatieasemalta kätevästi bussiin, joka kuljettaa sinut parissa tunnissa Pyhälle. Bussiin tulee ostaa erillinen lippu.

  Junaliput löydät VR sivuilta.
  Bussiliput voit ostaa Matkahuollon sivuilta ja bussiaikataulut Pyhälle kootusti löydät täältä.

  Sesonkiaikaan junalippujen oston kanssa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin. Sesongin ulkopuolella auto-juna paketti saattaa hyvinkin tulla halvemmaksi kuin pelkät polttoaineet ja rentoutumisen voi aloittaa heti junaan istuessa.

  Valitettavasti kaikkialta Suomesta kulkuyhteydet julkisilla Pyhälle eivät ole vielä niin hyvät. Jos lähtöpaikastasi ei pääse julkisilla Pyhälle, lähde matkalle mieluiten kimppakyydillä, mikäli oma auto ei tule täyteen jo omasta perheestä tai kaveriporukasta. Kimppakyytejä löytyy usein paikkakuntakohtaisista Facebook-ryhmistä.

  Jos kuitenkin päädyt autolla liikkumiseen, valitse mahdollisuuksien mukaan sähkö- tai kaasuauto kulkuvälineeksi. Kaasuautolla kulkiessasi, muista tankata biokaasua fossiilisen kaasun sijaan.

  Matkan pituuteen ja matkustusmuodon tuomia päästöjen eroja voit vertailla esimerkiksi RouteZero laskurilla.

  VALITSE KESTÄVÄÄ MATKAA TUKEVA MAJOITUSPAIKKA

  Valitse majoitus, joka sijaitsee niin, että pystyt minimoimaan liikkumisen fossiilipäästöt kohteessa. Tarkista myös majoituspaikan ilmastolupaukset. Millaisia energialähteitä majapaikka käyttää ja miten siellä huolehditaan jätteistä ja kierrätyksestä? Tarjotaanko aamiaisella luomua ja kasvispainotteisia vaihtoehtoja?

  Pyhältä löytyy rauhallisia majoituspaikkoja suoraan rinteen lähettyviltä, jolloin pääset hyppäämään rinteeseen suoraan huoneiston tai hotellin ovelta.

  Autoton lasketteluloma onnistuu esimerkiksi Pyhän  Ski Inn -majoituskohteissa. Bussiyhteys Rovaniemen sekä Kemijärven juna-asemilta saapuu majoitusten viereen ja rinteet ja palvelut ovat kävelymatkan päässä majoituksesta.  Pyhä rakentaa matkailukeskusta systemaattisesti niin, että matkailija voi nauttia lomastaan viihtyisässä kylässä ilman tarvetta autolle.

  Ski-Inn majoituskonsepti myös yhdistää yksityisten omistamat loma-asunnot tehokkaaseen vuokraukseen – tällä pyritään hyödyntämään majoituksia mahdollisimman monipuolisesti ja energiatehokkaasti sen sijaan että yksityisten omistamat lomakodit olisivat suurimman osan vuodesta tyhjillään.

  Jos liikut sähköautolla, voit ladata auton mm. Ski-Inn Hotelli Pyhätunturin latauspaikalla. Lisätietoja Pyhän latauspaikoista löydät täältä. Voit myös etsiä sähköauton latauspaikalla varustettuja majoituksia Lomarenkaan ja Airbnb:n hakupalveluissa.

  LAINAA TAI VUOKRAA VÄLINEET

  Jos sinulla on käyttöä harrastusvälineille vain harvoin, pohdi olisiko välineiden ostamisen sijasta järkevämpää lainata tai vuokrata. Pyhän hiihtokeskuksessa on kaksi lumilajeihin keskittynyttä vuokraamoa, joista toisesta saa rinne- ja hiihtovälineiden lisäksi vuokrattua myös vapaalaskuun sopivat varusteet.

  Myös maastopyöriä, fatbikeja, kanootteja, sup-lautoja ja muita ulkoilmavälineitä voi Pyhällä vuokrata kattavasti, tutustu eri palveluntarjoajiin sekä vaihtoehtoihin Pyhän sivulla.

  Kannattaa tutustua myös Partioaitan retkeilyvarusteiden vuokrauspalveluun, jolloin voit hakea tarvittavat retkivarusteet mukaan matkaan jo ennen reissun alkua esimerkiksi Rovaniemeltä. Myös lähipiiriltä kannattaa kysellä lainattavia tavaroita!

  KODIN ENERGIANKULUTUKSEN MINIMOINTI KOTOA POISSA OLLESSASI

   Laske asuntosi lämpötilaa poissaolosi ajaksi, jos asunto jää tyhjilleen (Motivan suositus min.+15C).

   Varmista myös, että kodinkoneet ja medialaitteet eivät jää valmiustilaan ja valot on kotoa sammutettu. Näin säästät sekä energiaa, sähkölaskussa sekä luontoa.

   osta talvivaatteet secondhandina

    Talviharrastamisessa toimivat ja sopivat vaatteet ovat olennaisessa roolissa, mutta myös merkittävä päästölähde. Osta talvivaatteet ja välineet käytettynä aina kun mahdollista.

     

    Tutustu esimerkiksi EMMY x POW valikoimaan. Myynnistä saatavat tuotot ohjataan POWin tekemään ilmastotyöhön.

    Muita hyviä paikkoja seconhand-ostosten tekoon ovat muun muassa Facebook-kirppikset sekä Tori.fi 

    Pyhälle on helppoa, suorastaan nautinnollista saapua ilman autoa. Paikan päällä ihan kaikki hoituu kävellen – tai sukset jalkojen alla. Majoitus, ruokakauppa, kansallispuiston hiihto- ja vaellusreitit, ravintolat ja baarit, ihan kaikki kävelyetäisyydellä toisistaan.

    Julia Thurén

    Tietokirjailija

    matkalla PYHÄLLE

    Aja kestävästi

    Jos liikut  autolla, muista kevyempi kaasujalka ja taloudellinen ajotapa.

    Sähköautolla liikkuessasi löydät latauspisteet matkalla Lappiin Latauskartta.fi -palvelusta.

    Mitä enemmän matkustajia, sitä suuremmalle porukalle päästöt jakautuvat. Suosi kimppakyytejä ja tarjoa kyyti samaan suuntaan menevälle!

    Pakkaa järkevästi! Jokainen kilo autossa lisää polttoaineen kulutusta – siksi on hyvä harkita esimerkiksi välineiden vuokraamista!

    Jaa kokemuksia matkalta ja inspiroi muita

    Vaikuttavin ilmastoteko on sellainen, joka saa muutkin toimimaan!

     

    Jos valitsit vähäpäästöisen matkustusmuodon, eli esim. junan, bussin tai sähkö/kaasuauton, niin jaa matkan vaiheet ja hyvät puolet sosiaalisessa mediassa, jotta inspiroit muita tekemään samoin.

     

    Tägää somessa @protectourwintersfinland tai #Matkustafiksummin #PelastetaanTalvet

    kohteessa: kun saavut PYHÄLLE

    Liiku kohteessa ilman autoa

    Pyhän keskuksessa palvelut ovat kävelymatkan päässä ja ulkoilumaastojen sekä rinteiden välittömästä läheisyydestä löytyy rauhallisia majoituspaikkoja, jolloin autoa ei välttämättä tarvi koko reissun aikana.

    sähköautolla Pyhällä

    Matka Pyhälle sähköautolla onnistuu jo hyvin. Lähimmät teholatauspisteet löydät Sodankylästä, Kemijärveltä sekä Käyrämön keitaalta. Muut alueen latauspisteet on helppo tarkistaa Latauskartta.fi -palvelusta.  

    Jos saavut sähköautolla, lataa sitä yöllä, jolloin pörssisähkö on halpaa. Mikäli majoitut mökissä, kysythän vuokranantajalta luvan sähköauton lataamiseen!  

    Minimoi energiankäyttösi kohteessa

    Erityisen tärkeää ilmaston kannalta on sähkön käytön vähentäminen kulutuspiikkien aikana, jolloin fossiilisilla tuotettua sähköä käytetään sähkön riittävyyden turvaamiseksi. Suurimmat sähkösyöpöt, johon voit vaikuttaa helpoilla toimilla on sähkösauna, lämmitys ja lämpimän veden kulutus.

    Alenna löylyjen lämpötilaa, sauno lyhyemmin, äläkä pidä saunaa turhaan päällä. Kurkkaa mahdolliset kulutuspiikit Fingrid-pörssisähkön sovelluksesta. Korkea hinta indikoi fossiilisähkön korkeaa osuutta. Loivennetaan niitä toimillamme yhdessä.

    Pidä huonelämpötila max. +21 asteessa. Jokainen -1C lämpötilassa säästää n. 5% energiaa vuositasolla

    Veden lämmitys vie merkittävästi energiaa. Vietä suihkussa siis aikaa maltillisesti.

    Syö ilmastoystävällisesti

    Syö ilmastoystävällisesti. Minimoi liha- ja maitotuotteet ruokalistalta. Hyviä kasvisruokareseptejä löytyy esimerkiksi Kasviskapinan sivuilta.

    Valitse ravintola, jonka vaihtoehdoista löytyy kasvis/vegaanivaihtoehtoja. Jos ravintolassa ei vegaaniruokaa ole tarjolla anna siitä palautetta ja/tai äänestä jaloillasi. Kuulimme huhuja, että Huttuhipun kasvispizzaa ja Loimun seisovaa pöytää kannattaa kokeilla!

    Myös Pyhän Hankibaari ja CAMP Kitchen & Bar tarjoilevat kasvisvaihtoehtoja!

    Minimoi ruokahävikki. Suunnittele kauppaostokset tarkoin, jotta loman loputtua kaapit eivät pullistele roskiin päätyvää ruokaa.

    valitse aktiviteetit kestävästi

    Valitse matkasi aktiviteetit niin, etteivät ne tuota turhaan fossiilipäästöjä tai kuormita paikallista luontoa. Hyvä nyrkkisääntö on suosia aina hiljaisia vaihtoehtoja. 

    Valitse moottorikelkan sijaan allesi sähkökelkka tai sähköpyörä. Tai voisiko safarin tehdä omalla lihasvoimalla, liukulumikenkäillen, hiihtäen tai kävellen?

    Pyhän matkailukeskus sijaitsee aivan Pyhä-Luosto kansallispuiston kainalossa, joten lihasvoimalla liikkuvalle reittejä löytyy runsaasti jokaisena vuodenaikana. Suosittelemme esimerkiksi Tunturiaavan luontopolkua, jonka varrelta löytyvältä lintutornilta avautuu upeasti koko tunturijonon sisältävä maisema. Toinen upea reitti on Karhunjuomalammen reitti, jonka varrella pääset kokemaan jylhät kurut ja kirkkaat lammet. 

    Pyhä on myös tunnettu mahtavista vapaalaskumahdollisuuksista. Vaihtoehtoja riittää sekä koko päivän kestäviin skinnailuretkiin sekä lyhyempiin retkiin, jotka parhaimmillaan saavuttaa suoraan hisseiltä. Tutustu Pyhän vapaalaskumahdollisuuksiin tarkemmin täälläLaskupäivä rinteilläkään ei hiilijalanjälkeä kasvata, sillä Pyhän hiihtokeskuksen hissit pyörivät uusiutuvan sähkön voimin.

    Testaa myös Pyhän seikkailupuistoa, jossa luvassa kiipeilyä, vaijeriliukuja sekä upeita tunturimaisemia.

    Ota aktiviteetin valinnassa aina huomioon alueen herkkä luonto ja tutustu ennen retkeä esimerkiksi Essi Anttilan Ympäristövastuullisen vaeltajan verkko-oppaaseen.

    Kierrätä

    Kierrätä, jos siihen on kohteessa mahdollisuus. Jos kierrätyspaikkaa ei ole, laita palautetta ja kysy majoituksentarjoajalta, voisiko kierrätysmahdollisuuksia parantaa. Pitkän matkan päähän kierrätyspisteelle ei ole kannattavaa kulkea ja automatka saattaa olla vain enemmän päästöjä aiheuttavaa.

    Lisätietoa Pyhän kierrätysmahdollisuuksista löydät täältä.

    MATKAN jälkeen

    Anna palautetta

    Jos huomaat kehityskohteita, niin vinkkaa niistä palvelun tarjoajallesi, mutta anna palautetta myös hyvin tehdystä työstä. Se motivoi tekemään jatkossa enemmän! Helppo tapa antaa palautetta Pyhän palveluista on esimerkiksi Pyhän palaute -sivun kautta

    Kerro myös meille, miten POW voisi mielestäsi edistää kestävän matkustamisen teemaa sekä viestinnällisestä, että poliittisen vaikuttamisen kautta. Voit lähettää palautetta, parannusehdotuksia tai ideoita osoitteeseen info@protectourwinters.fi

    Äänestä ilmastoystävällisemmän politiikan puolesta

    Edistä kiertotaloutta

     Lahjoita tai myy sinulle tarpeettomat talvi- ja ulkoiluvaatteet ja varusteet eteenpäin. Pohdi voisitko vuokrata tai lainata omistamiasi vaatteita ja varusteitasi ystävillesi kun et niitä käytä.

     Voit lahjoittaa talvi- ja ulkoiluvaatteesi esimerkiksi EMMY x POW valikoimaan. Lisätietoa lahjoittamisesta löydät POW:in Kierrätettyä kestävyyttä -sivulta.

     Ole äänessä ja kannusta muitakin matkustamaan fiksummin

     Ole äänessä! Kerro ilmastoystävällisemmistä lomavalinnoistasi myös muille ja kannusta muutkin mukaan matkustamaan kestävästi!

     LIIKENNE

     Liikenteen osuus kaikista Euroopan päästöistä on yli neljännes. Matkailun päästöistä liikenteen osuus on 75 prosenttia, josta 40 prosenttia aiheutuu lentoliikenteestä. 

     LIIKU FIKSUMMIN

     Minne ikinä matkaatkin, ota suunnittelukaveriksi POW opas: Ilmastoystävällisen matkan ABC ja saa vinkkejä ja työkaluja kestävämmän matkan kuin matkan suunnitteluun.

     POW POLKU

     POWin polku talvien pelastamiseen johtaa meitä kohti kestävää ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa. Yhdessä voimme pelastaa talvet!

     PROTECT OUR WINTERS FINLAND

     Protect Our Winters (POW) Finland on kasvava yhteisö, joka tuo kaikki talviurheilun ja -ulkoilun ystävät yhteen talvien pelastamiseksi. Haluamme kannustaa yksilöitä, yrityksiä ja päättäjiä tekemään ilmastonmuutokseen vaikuttavia päätöksiä päivittäisessä elämässään sekä vaikuttamaan yhteiskunnassa laajemmin. Vain yhdessä voimme pelastaa talvet!

     Toimintaamme kuuluu:

     Kuvassa kylteissä lumihiutaleet kuvaamaan aktivismia talvien pelastamiseksi.

     liity jäseneksi

     ​Saa inspiraatiota ja työkaluja omaan ilmastotoimintaasi ja tue arvokasta ilmastotyötä talvien ja talviharrastusten kulttuurin säilyttämiseksi tuleville sukupolville! Tule mukaan osaksi kasvavaa talvien ystävien yhteisöä.​

     Kuvassa kolikoissa lumihiutaleita kuvaamaan, kuinka lahjoitukset ovat tärkeä osa POWin toiminnan jatkuvuuden kannalta.

     Tue ilmastotyötä

     Ilmastotyö vaatii rahaa. Rahoituksen avulla annat meille mahdollisuuden tehdä entistä vaikuttavampaa ilmastotyötä. Lahjoittaa voit joko yksityishenkilönä tai yrityksenä.

     MOBILE PAY: 54411

     TILINUMERO: FI045780072067915

     Rahankeräyslupa nro RA/2021/1243.

     Kuvassa latu kulkee puiden välissä, edistäen tietoisuutta POW Polusta

     TILAA UUTISKIRJE

     Kuukausittain saapuva tietopakkaus ajankohtaisista aiheista ja tavoista ottaa askelia omalla POW-polullasi. Tule mukaan pelastamaan talvia.