kestävästi ylläkselle

Tärkeimmät päätökset matkan ilmastovaikutusten osalta tehdään jo ennen matkaa!

Aloita kestävän matkan suunnittelu POW-oppaan avulla!

POWin ilmastoystävällisen matkan opas on nyt luotu ensimmäistä kertaa paikkakuntakohtaisesti, Ylläkselle!

Iso osa matkailun päästöistä syntyy kohteeseen matkustamisesta. POWin teettämän kyselyn mukaan yli 90 prosenttia Ylläksen alueen matkailijoista kokee tärkeänä, että matkailuyritykset tai hiihtokeskukset aktivoivat ja auttavat asiakkaita tekemään kestävien valintojen tekemisestä helpompaa. POW ja Ylläs yhteistyössä haluavat tarjota matkailijoille vähäpäästöisempiä tapoja matkustaa ulkoilu- ja talviharrastusten pariin sekä normalisoida kestäviä valintoja niin ennen matkaa, matkalla kuin matkan jälkeenkin.

Matkaa suunniteltaessa moni pohtii samoja asioita:

 • Onko minun päästöilläni merkitystä?
 • Miten vähäpäästöinen matka onnistuu pitkistä etäisyyksistään tunnettuun Lappiin?
 • Pääseekö julkisilla perille asti ja voiko autoton edes haaveilla matkasta lumen keskelle?

Näihin kysymyksiin POW-opas pyrkii antamaan vastauksia ja tarjoamaan ratkaisuja. Opas on jaettu neljään osaan helpottamaan matkan suunnittelun ja toteutuksen jokaista vaihetta:

 1. ENNEN MATKAA -osasta löydät asioita, joita tulisi ottaa huomioon ennen matkan aloittamista
 2. MATKALLA -osasta löydät huomioitavia asioita matkan päällä
 3. KOHTEESSA -osio antaa vinkit itse kohteessa fiksujen valintojen tekemiseen
 4. MATKAN JÄLKEEN -osiosta saat tärpit matkan jälkeiselle ajalle.

Vähäpäästöinen matka ulko- ja talviharrastusten pariin on mahdollinen!

 

YLLÄS KESTÄVÄN MATKAILUN KOHTEENA

  Puhdas luonto ja alueen kulttuuri on tärkeä osa Yllästä. Ohjaamme kävijät kestäville reiteille Suomen suosituimpaan kansallispuistoon sekä laadukkaisiin paikallisiin palveluihin, kestävien elämysten pariin.

  Suurimmat toimijat Ylläs Ski Resort, Lapland Hotels ja Lapland Safaris ovat vastuullisuussertifioituja.

  Ylläs Ski Resort käyttää 100 % uusiutuvaa energiaa. Kesän 2021 investointihankkeessa rakennetiin Gondolirinteeseen täysautomaattinen lumetusjärjestelmä ja LED-rinnevalaistus. Uuden järjestelmän ansiosta lumetusteho nousi noin 35 prosenttia aiempaan verrattuna. Automaattinen lumetusjärjestelmä on vanhaa järjestelmää energiatehokkaampi ja säästää vettä sekä sähköä. Lue lisää.

  Lapland Hotels käyttää kaikissa kohteissaan 100 % uusiutuvaa sähköä ja tekee paljon muitakin ympäristötoimia. Lue lisää.

  Lapland Safaris kompesoi kaikkien moottorikelkkasafarien päästöt ja on mukana moottorikelkkojen kehitystyössä. Lue lisää.

  Lue lisää Visit Ylläksen vastuullisuus – sivulta.

  Puhdas arktinen luonto ja seitsemän tunturia ovat tärkeä osa Yllästä. Ohjaamme kävijät kestäville reiteille Suomen suosituimpaan kansallispuistoon sekä laadukkaisiin paikallisiin palveluihin, kestävien elämysten pariin.

  Visit Ylläs

  Kuvaaja. jossa kerrotaan kuinka paljon päästöjä matka Helsingistä Ylläkselle tuottaa eri liikennemuodoilla. Eniten päästöjä tuottaa lentäminen (480kg CO2ekv) vähiten juna Kolariin (0,02 kg CO2ekv). Laskelmat ovat arvioita päästöistä.

  ennen matkaa

  Tärkeimmät päätökset matkan ilmastovaikutusten osalta tehdään jo ennen matkaa ja hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Jo itse kohteen sijainnilla vaikutat merkittävästi päästöihin. Matkustaminen puolet lähempänä sijaitsevaan kohteeseen tuottaa puolet vähemmän päästöjä ja Ylläs on suomalaisille kotimaan talvi- ja ulkoiluharrastamisen keskuksena lähempänä kuin esimerkiksi Alpit. 

  Valitse vähäpäästöinen liikkumismuoto

  Muista, että suurin osa matkan päästöistä aiheutuu liikkumisesta kohteeseen. Valitse siksi mahdollisimman ilmastoystävällinen matkustusmuoto. Suosi siis julkista liikennettä ja vältä lentämistä.

  Vähäpäästöisimmin ja helpoiten Ylläkselle pääsee junalla. Varaa liput Kolariin. Rautatieasemalta voit hypätä kätevästi bussiin, joka kuljettaa sinut puolessa tunnissa Äkäslompolon tai Ylläsjärven kyläkeskuksiin. Bussiin tulee ostaa erillinen lippu.

  Lisätietoa Kolari–Ylläs bussista ja bussilipuista löydät täältä.
  Junaliput löydät VR sivuilta.
  Bussiliput Matkahuollon sivuilta.

  Sesonkiaikaan junalippujen oston kanssa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin. Sesongin ulkopuolella auto-juna paketti saattaa hyvinkin tulla halvemmaksi kuin pelkät polttoaineet ja rentoutumisen voi aloittaa heti junaan istuessa.

  Valitettavasti kaikkialta Suomesta kulkuyhteydet julkisilla Ylläkselle eivät ole vielä niin hyvät. Jos lähtöpaikastasi ei pääse julkisilla Ylläkselle, lähde matkalle mieluiten kimppakyydillä, mikäli oma auto ei tule täyteen jo omasta perheestä tai kaveriporukasta. Kimppakyytejä löytyy usein paikkakuntakohtaisista Facebook-ryhmistä.

  Jos kuitenkin päädyt autolla liikkumiseen, valitse mahdollisuuksien mukaan sähkö- tai kaasuauto kulkuvälineeksi.

  Matkan pituuteen ja matkustusmuodon tuomia päästöjen eroja voit vertailla esimerkiksi RouteZero laskurilla.

  VALITSE KESTÄVÄÄ MATKAA TUKEVA MAJOITUSPAIKKA

  Valitse majoitus, joka sijaitsee niin, että pystyt minimoimaan liikkumisen fossiilipäästöt kohteessa. Tarkista myös majoituspaikan ilmastolupaukset. Millaisia energialähteitä majapaikka käyttää ja miten siellä huolehditaan jätteistä ja kierrätyksestä? Tarjotaanko aamiaisella luomua ja kasvispainotteisia vaihtoehtoja?

  Jos liikut sähköautolla, voit etsiä sähköauton latauspaikalla varustettuja majoituksia Lomarenkaan ja Airbnb:n hakupalveluissa.  

  Etenkin sesonkiaikoina parkkipaikan löytäminen laskettelukeskuksen tai hiihtolatujen lähtöpisteiden parkkipaikoilta voi olla haastavaa. Rentoudu siis lomalla ja anna ski bussin kuljettaa sinut aktiviteetteihin!

  Valitse siis majoitus, joka on lähellä ski bus -pysäkkiä tai josta pääset jalkaisin hiihtoladulle. Muun muassa Lomarenkaan kohteita pystyt etsimään Ski Bus pysäkkien mukaan.

  Ski bussin kartta
  Ski bussin aikataulut 2022-2023
  Ski bussin hinnasto 2022-2023

  LAINAA TAI VUOKRAA VÄLINEET

  Jos sinulla on käyttöä harrastusvälineille vain harvoin, pohdi olisiko välineiden ostamisen sijasta järkevämpää lainata tai vuokrata. Myös lähipiiriltä kannattaa kysellä lainattavia tavaroita ennen matkaa!

  Ylläksellä on laaja tarjonta vuokravälineitä eri lajeihin ja ilman välinearsenaalia matkustaminen esim julkisillakin sujuu helpommin. Ylläksellä voit vuokrata laskettelu- ja hiihtovälineiden lisäksi esim. sähköfatbikejä, vapaalaskuvälineitä, lumikenkiä ja ahkioita. Kesän seikkailuihin voit vuokrata maastopyöriä ja kajakkeja.

  Vuokrapaikkoja välineille on monia:

  Hill Ski Rent
  Jemessport
  Äkäslompolo Sportshop
  Sisu Outdoor
  Saaga Ski Rental
  Ylläs Ski Resort Äkäslompolo
  TunturiFlow
  Lapland Safaris
  Sport Corner Ylläs 

  Elämänluukku

  ENERGIANKULUTUKSEN MINIMOINTI KOTONA POISSAOLLESSASI

   Laske asuntosi lämpötilaa poissaolosi ajaksi, jos asunto jää tyhjilleen (Motivan suositus min.+15C).

   Varmista myös, että kodinkoneet ja medialaitteet eivät jää valmiustilaan ja valot on kotoa sammutettu. Näin säästät sekä energiaa, sähkölaskussa sekä luontoa.

   osta talvivaatteet secondhandina

    Talviharrastamisessa toimivat ja sopivat vaatteet ovat olennaisessa roolissa, mutta myös merkittävä päästölähde. Osta talvivaatteet ja välineet käytettynä aina kun mahdollista.

     

    Tutustu esimerkiksi EMMY x POW valikoimaan. Myynnistä saatavat tuotot ohjataan POWin tekemään ilmastotyöhön.

    Muita hyviä paikkoja seconhand-ostosten tekoon ovat muun muassa Facebook-kirppikset sekä Tori.fi 

    Meillä on pieni mummonmökki tunturissa ja matkustamme lähes aina Ylläkselle junalla, koska se on helpoin, mukavin, kestävin ja tunnelmallisin tapa tavoittaa pohjoisen lumo. Myös lapsemme odottaa junamatkoja aina innolla.

    Henriikka Reinman

    Aamukahvilla

    matkalla YLLÄKSELLE

    Aja kestävästi

    Jos liikut  autolla, muista kevyempi kaasujalka ja taloudellinen ajotapa.

    Sähköautolla liikkuessasi löydät latauspisteet matkalla Lappiin täältä.

    Mitä enemmän matkustajia, sitä suuremmalle porukalle päästöt jakautuvat. Suosi kimppakyytejä ja tarjoa kyyti samaan suuntaan menevälle!

    Pakkaa järkevästi! Jokainen kilo autossa lisää polttoaineen kulutusta – siksi on hyvä harkita esimerkiksi välineiden vuokraamista!

    Jaa kokemuksia matkalta ja inspiroi muita

    Vaikuttavin ilmastoteko on sellainen, joka saa muutkin toimimaan!

     

    Jos valitsit vähäpäästöisen matkustusmuodon, eli esim. junan, bussin tai sähkö/kaasuauton, niin jaa matkan vaiheet ja hyvät puolet sosiaalisessa mediassa, jotta inspiroit muita tekemään samoin.

     

    Tägää somessa @protectourwintersfinland tai #Matkustafiksummin #PelastetaanTalvet

    Matkatarinoita ylläkseltä

    KOKEMUKSET

    SÄHKÖAUTOLLA YLLÄKSELLÄ

    Autoilun sähköistyminen vähentää liikenteen päästöjä huomattavasti ja sähköautoilijan on yhä helpompaa ja vaivattomampaa matkata Lappiin. Lue Tuan vinkit sähköautoiluun Ylläksellä!

    Lue lisää

    KOKEMUKSET

    SKIBUSSILLA PÄÄSEE!

    Miten harrastaminen onnistuu Ylläksellä ilman omaa autoa? Lue Ylläksellä asuvan Saanan omia kokemuksia Ski bussin käytöstä!

    Lue lisää

    kohteessa: kun saavut ylläkselle

    Liiku kohteessa ilman autoa

    Etenkin sesonkiaikoina parkkipaikan löytäminen laskettelukeskuksen tai hiihtolatujen lähtöpisteiden parkkipaikoilta voi olla haastavaa. Rentoudu lomalla ja anna ski bussin kuljettaa sinut aktiviteettien pariin!

    Ski bussin kartta
    Ski bussin aikataulut 2022-2023
    Ski bussin hinnasto 2022-2023

    sähköautolla ylläksellä

    Matka Ylläkselle sähköautolla onnistuu jo hyvin. Täältä löydät sähköautojen latauspisteet. 

    Ylläksellä voit ladata sähköautoa ainakin seuraavissa paikoissa:

    Äkäslompolo:
    Lapland Hotels Äkäshotelli
    Lapland Hotels Ylläskaltio
    Ylläksen Yöpuu
    Lodge  67°N
    Jounin Kauppa

    Ylläsjärvi:
    Lapland Hotels Saaga

    Jos tulet omalla autolla ja tarvitset sitä aktiviteetteihin siirtymisessä, kysy esim. Facebookin Vapaalaskijat-ryhmässä kimppakyytiläisiä. Näin kaikkien ei tarvitse mennä omalla autolla ja tutustut uusiin samanhenkisiin ihmisiin! 

    Jos saavut sähköautolla, lataa sitä yöllä, jolloin pörssisähkö on halpaa. Mikäli majoitut mökissä, kysythän vuokranantajalta luvan sähköauton lataamiseen!  

    Minimoi energiankäyttösi kohteessa

    Erityisen tärkeää ilmaston kannalta on sähkön käytön vähentäminen kulutuspiikkien aikana, jolloin fossiilisilla tuotettua sähköä käytetään sähkön riittävyyden turvaamiseksi. Suurimmat sähkösyöpöt, johon voit vaikuttaa helpoilla toimilla on sähkösauna, lämmitys ja lämpimän veden kulutus.

    Alenna löylyjen lämpötilaa, sauno lyhyemmin, äläkä pidä saunaa turhaan päällä. Kurkkaa mahdolliset kulutuspiikit Fingrid-pörssisähkön sovelluksesta. Korkea hinta indikoi fossiilisähkön korkeaa osuutta. Loivennetaan niitä toimillamme yhdessä.

    Pidä huonelämpötila max. +21 asteessa. Jokainen -1C lämpötilassa säästää n. 5% energiaa vuositasolla

    Veden lämmitys vie merkittävästi energiaa. Vietä suihkussa siis aikaa maltillisesti.

    Syö ilmastoystävällisesti

    Syö ilmastoystävällisesti. Minimoi liha- ja maitotuotteet ruokalistalta. Hyviä kasvisruokareseptejä löytyy esimerkiksi Kasviskapinan sivuilta.

    Valitse ravintola, jonka vaihtoehdoista löytyy kasvis/vegaanivaihtoehtoja. Jos ravintolassa ei vegaaniruokaa ole tarjolla anna siitä palautetta ja/tai äänestä jaloillasi.

    Minimoi ruokahävikki. Suunnittele kauppaostokset tarkoin, jotta loman loputtua kaapit eivät pullistele roskiin päätyvää ruokaa.

    valitse aktiviteetit kestävästi

    Valitse matkasi aktiviteetit niin, etteivät ne tuota turhaan fossiilipäästöjä tai kuormita paikallista luontoa. Hyvä nyrkkisääntö on suosia aina hiljaisia vaihtoehtoja. 

    Valitse moottorikelkan sijaan allesi sähkökelkka tai sähköpyörä. Tai voisiko safarin tehdä omalla lihasvoimalla, hiihtäen tai kävellen? Ylläksellä on panostettu pyöräreitteihin, joita kunnostetaan myös talvella.

    Ota huomioon alueen herkkä luonto aktiviteeteissasi.

    Kierrätä

    Kierrätä, jos siihen on kohteessa mahdollisuus. Jos kierrätyspaikkaa ei ole, laita palautetta ja kysy majoituksentarjoajalta, voisiko kierrätysmahdollisuuksia parantaa. Pitkän matkan päähän kierrätyspisteelle ei ole kannattavaa ja saattaa olla vain enemmän päästöjä aiheuttavaa.

    Ylläksellä on kolme kierrätyspistettä:

    K-market Jounin Kauppa, Sannanrannantie 3, Äkäslompolo (ainoa pakkausmuovin kierrätyspiste)
    Äkäslompolon paloasema, Sivulantie 8, Äkäslompolo
    K-market Eelin kauppa, Tirroniementie 1, Ylläsjärvi

    Lisää kierrätyspisteistä Ylläksellä voit lukea täältä.

    Sähköauto toimii Lapin talvessa hyvin, ja on ihanaa voida harrastaa talvilajeja ilman, että lumen ääreen kulkeminen kiihdyttää ympäristökriisejä.

    Tua Videman

    POW jäsen

    Asun Ylläksellä ja käytän Ski bussia viikoittain, kun menen laskettelemaan. 10 minuutin kävely bussipysäkille on sopiva alkulämmittely mäkipäivälle.

    Saana Palovaara

    POW jäsen

    MATKAN jälkeen

    Anna palautetta

    Jos huomaat kehityskohteita, niin vinkkaa niistä palvelun tarjoajallesi, mutta anna palautetta myös hyvin tehdystä työstä. Se motivoi tekemään jatkossa enemmän! Yleisissä Yllästä koskevissa asioissa voit lähettää viestiä Matkailuinfoon info@yllas.fi

    Kerro myös meille, miten POW voisi mielestäsi edistää kestävän matkustamisen teemaa sekä viestinnällisestä, että poliittisen vaikuttamisen kautta. Voit lähettää palautetta, parannusehdotuksia tai ideoita osoitteeseen info@protectourwinters.fi

    Äänestä ilmastoystävällisemmän politiikan puolesta

    Edistä kiertotaloutta

     Lahjoita tai myy sinulle tarpeettomat talvi- ja ulkoiluvaatteet ja varusteet eteenpäin. Pohdi voisitko vuokrata tai lainata omistamiasi vaatteita ja varusteitasi ystävillesi kun et niitä käytä.

     Voit lahjoittaa talvi- ja ulkoiluvaatteesi esimerkiksi EMMY x POW valikoimaan. Lisätietoa lahjoittamisesta löydät täältä.

     Ole äänessä ja kannusta muitakin matkustamaan fiksummin

     Ole äänessä! Kerro ilmastoystävällisemmistä lomavalinnoistasi myös muille ja kannusta muutkin mukaan matkustamaan kestävästi!

     LIIKENNE

     Liikenteen osuus kaikista Euroopan päästöistä on yli neljännes. Matkailun päästöistä liikenteen osuus on 75 prosenttia, josta 40 prosenttia aiheutuu lentoliikenteestä. 

     LIIKU FIKSUMMIN

     Minne ikinä matkaatkin, ota suunnittelukaveriksi POW opas: Ilmastoystävällisen matkan ABC ja saa vinkkejä ja työkaluja kestävämmän matkan kuin matkan suunnitteluun.

     POW POLKU

     POWin polku talvien pelastamiseen johtaa meitä kohti kestävää ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa. Yhdessä voimme pelastaa talvet!

     PROTECT OUR WINTERS FINLAND

     Protect Our Winters (POW) Finland on kasvava yhteisö, joka tuo kaikki talviurheilun ja -ulkoilun ystävät yhteen talvien pelastamiseksi. Haluamme kannustaa yksilöitä, yrityksiä ja päättäjiä tekemään ilmastonmuutokseen vaikuttavia päätöksiä päivittäisessä elämässään sekä vaikuttamaan yhteiskunnassa laajemmin. Vain yhdessä voimme pelastaa talvet!

     Toimintaamme kuuluu:

     Kuvassa kylteissä lumihiutaleet kuvaamaan aktivismia talvien pelastamiseksi.

     liity jäseneksi

     ​Saa inspiraatiota ja työkaluja omaan ilmastotoimintaasi ja tue arvokasta ilmastotyötä talvien ja talviharrastusten kulttuurin säilyttämiseksi tuleville sukupolville! Tule mukaan osaksi kasvavaa talvien ystävien yhteisöä.​

     Kuvassa kolikoissa lumihiutaleita kuvaamaan, kuinka lahjoitukset ovat tärkeä osa POWin toiminnan jatkuvuuden kannalta.

     Tue ilmastotyötä

     Ilmastotyö vaatii rahaa. Rahoituksen avulla annat meille mahdollisuuden tehdä entistä vaikuttavampaa ilmastotyötä. Lahjoittaa voit joko yksityishenkilönä tai yrityksenä.

     MOBILE PAY: 54411

     TILINUMERO: FI045780072067915

     Rahankeräyslupa nro RA/2021/1243.

     Kuvassa latu kulkee puiden välissä, edistäen tietoisuutta POW Polusta

     TILAA UUTISKIRJE

     Kuukausittain saapuva tietopakkaus ajankohtaisista aiheista ja tavoista ottaa askelia omalla POW-polullasi. Tule mukaan pelastamaan talvia.