Matkailua lentämisen jälkeen
Vuonna 2017 suomalaiset tekivät 5,4 miljoonaa ulkomaille suuntaavaa lentomatkaa, joista yli 70 prosenttia oli vapaa-ajan matkoja.
Puhe siitä, ettei Suomen syksyä kestetä ilman etelänmatkoja, on Mikko Peltolan mielestä opittu ilmaisutapa.
Hän uskoo, että korona-aika on edesauttanut ihmisiä huomaamaan Suomen hienot paikat ja sen, että täälläkin voi rentoutua matkoillaan.
– Nyt kun on puhuttu, että paineet kasautuu, niin en ymmärrä sitä ollenkaan. Ei mulla ainakaan ole paineita, jos ei olla kahteen vuoteen perheen kanssa käyty etelänlomalla, kotimaassa lomillaan viihtyvä Mikko sanoo.
Lähiluonto ja lähialueet pitävät tyytyväisenä myös telemark-laskija Jani Johansénin.
– Pari kaveria haluu Italiaan, mutta ei tee ehkä oikeestaa mieli lähtee sinne. On joku semmonen raja tullut, että ei halua lähteä, jos ei oo pakko. Oma mielenkiinto on eri suunnassa, Norjaan kiinnostaa mennä.
Suomalaisten ulkomaanlentojen tuottamat päästöt ovat suhteessa samaa luokkaa kuin henkilöautoliikenteen päästöt Suomessa.
Todellisuudessa lentämisen päästöt voivat olla vielä suuremmat, sillä mukaan lasketaan usein vain polttoaineen palamisessa syntyvän hiilidioksidin määrä.
Jos kerran lentäminen on ilmastoa kuormittavaa, miksi se ei näy lentolippujen hinnassa? Edullista hintaa selittää lentolikkenteen käyttämän polttoaineen verovapaus, joka vääristää kuluttajien käsitystä sekä lentomatkustamisen todellisista kustannuksista että sen ilmastovaikutuksista.
Suomessa matkustusmuotojen hintakysymys on oleellinen, sillä matkoja tarjoavat valtio-omisteiset yritykset Finnair ja VR. Lokakuussa 2021 vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko esitti eduskunnassa lento- ja junaliikenteen hinnoittelua koskevan kirjallisen kysymyksen. Pitkon mukaan tilanne on päästövähennysten ja ilmastotavoitteiden näkökulmasta ongelmallinen, sillä hinnoittelu ei tue valtion pyrkimyksiä ohjata kansalaisia valitsemaan vähäpäästöisiä vaihtoehtoja.
Suomessa lentämisen tai ajamisen voisi korvata maan etelä- ja pohjoisosien välillä esimerkiksi autojunalla, jossa sekä auto että matkaseurue taittavat osan matkaa junan kyydissä. Mikko kannattaa autojunaa, mutta uskoo juuri hinnan olevan monelle kynnyskysymys.
– Lasten kanssa menin muutama vuosi sitten autojunalla, ja liput maksoivat 600 euroa edestakaiselta matkalta. Musta se on aika kallista, että moni varmaan mieluummin ajaa. Matkustamisen kannalta se on makee ajatus: käy heittämässä seittemän aikaan auton junaan Helsingissä, saa hyvät yöunet ja herää Lapista. Hintapuoli on varmaan se, mikä ihmisiä rajoittaa.