Pysyn lähellä – tänä kesänä ja jatkossakin

Tutkimusten mukaan uuden tavan oppiminen kestää noin kaksi kuukautta. Se on sama aika, jonka suomalaiset elivät koronan takia tiukimmin rajoitettua elämää. Erityisesti matkustaminen loppui kuin seinään.

Epidemian synkimpinä hetkinä moni mietti jo syviä: matkustanko enää ikinä minnekään? Se oli ehkä jo liioittelua, mutta sen sijaan omien matkailutapojen muuttamisen pohdinta on ollut erittäin tervetullutta. Haaga-Helian tekemän kyselyn mukaan toukokuun lopussa 46 % suomalaisista ei tiennyt vielä, miten lomailee loppuvuonna 2020. Suunnitelmat ovat menneet uusiksi 3,2 miljoonalta, ja ennen kaikkea kotimaa ja lähimatkailu ovat alkaneet kiinnostaa. Ilmaston kannalta tämä on odotettu muutos – kunhan se vain toteutuu!

Kesäkuun alussa tilanne on ollut jo toinen kuin toukokuussa. Matkustusrajoituksia on höllennetty sekä hotelleja ja ravintoloita on avattu. Sen myötä ihmiset uskaltavat avata taas kukkaronnyörejään ja klikkailla matkavarauksia. Ensimmäisenä varauksia ovat varmasti tehneet ne, joilta kevään reissut ovat peruuntuneet. Tämä selittänee vaikkapa sitä, että Aurinkomatkojen elokuun Kreikan-lomista on jo nyt myyty 80 %. Mutta tuo uutinen mieleen huoliakin: On mahdollista, että jos koronasta selvitään, palaavat matkailutapamme nopeasti entisiin uomiinsa. Silloin kriisin mukanaan tuomat hyvät ajatukset ja lupaukset huuhdotaan vessasta alas nopeammin kuin Donald Trump ehtii twiitata.

Siksi meidän on pidettävä kevään ajatukset ja hyvin käynnistynyt muutosprosessi aktiivisena mielissä: Otetaan uusi suunta oikeasti vakavasti ja aletaan matkailla vastuullisemmin, lähikohteita suosien. Samalla kun nautimme Suomen kesästä ja uusista elämyksistä kotimaassa, suunnitellaan myös jo talveksi reissumme lähelle. Varataan ne nyt, jotta kotimaiset matkailuyrittäjät pysyvät koronastakin huolimatta pystyssä. Ilman tukea ei meillä edes ole kohta lähellä kivoja paikkoja, joihin matkustaa.

Kuva: Jari Salo

POW Finland käynnistää #pysynlähellä-kampanjan

POW haastaa kaikki mukaan tekemään lupauksia ja näyttämään esimerkkiä käynnistämällä #pysynlähellä-kampanjan. Korona on antanut meille mahdollisuuden muuttaa tapojamme kestävämmiksi, joten pysytään lähellä, niin kesällä kuin tulevina talvina.

Esimerkin näyttäminen ei muuten ole mikään pikkujuttu. On tutkittu juttu, että tärkein syy vaikkapa lentämisen vähentämiseen on monille se, että niin on kaverikin tehnyt. Lähimatkailun suosimisessa on takuuvarmasti suosittelulla sama voima!

Kirjoittaja Heidi Kalmari on POW Finlandin toiminnanjohtaja. Hän aikoo mennä tänä kesänä ensimmäistä kertaa melomaan Saimaalle Linnansaaren kansallispuistoon. Myös merelle on pakko päästä, kuten aina!