Kestävien matkaketjujen särkymävaara on olemassa
Kestävä matkaketju koostuu toisinaan useista osamatkoista, jotka eivät välttämättä linkity keskenään. Näin ollen särkymävaraa on vielä heikosti, ja kun jokin menee pieleen, on matkailija usein hieman omillaan tulevien yhteyksien järjestelyn kanssa.
Tämän ikävän skenaarion saivat kokea esimerkiksi Taija ja Wilma, jotka matkustivat Åresta kotiin Rovaniemelle juna-bussiyhteydellä: Paperilla suhteellisen toimiva ketju (lukuun ottamatta neljän tunnin vaihtoväliä keskellä yötä Sundsvallissa) sai lopulta lähes koomisia käänteitä. Näin Taija ja Wilma kommentoivat matkaansa:
“Kotimatka näytti jo varattaessa todella pitkältä ja matkaan tuli pituutta entisestään yhden junayhteyden vaihtuessa bussiin Ruotsin puolella. Tämän takia kaikki suunnitellut jatkoyhteydet Suomen puolella piti miettiä uusiksi. Tornio-Haaparannan matkakeskuksella meinasi toivo loppua, kun keskuksen näytöillä ei näkynyt yhtäkään bussia lähtevän Suomen puolelle. Soitimme bussiyhtiöön vielä varmistaaksemme yhteyden kulkevan jq pääsimme lopulta Kemiin. Sieltä suunniteltu bussi Rovaniemelle oli tunnin myöhässä ja lopulta taitoimme viimeisen matkan raiteita pitkin.
Matkassa Åresta Rovaniemelle meitä harmitti ja ihmetytti paljon juuri se, etteivät jatkoyhteydet lähes missään kohtaa pelanneet hyvin yhteen. Se hidasti ja hankaloitti matkantekoa paljon. Toisaalta matkalta kertyi hyviä tarinoita kerrottavaksi ja hetkiä muisteltavaksi. Mielestämme tässä piilee parhaimmillaan maata pitkin matkustamisen kiehtovuus ja hyvässä seurassa matka taittuu yleensä lopulta aika mukavasti.”
Maata pitkin matkatessa ulkomaille kannattaakin pitää vielä kevyttä seikkailumieltä mukana, ja luottaa siihen, että perille kyllä pääsee, vaikkei ihan jokaisella kerralla alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Sama vaara toki piilee kaikessa matkustamisessa, ja kestävällä matkalla voi ainakin luottaa matkalaukkujen reissaavaan mukana (ellei sitten itse unohda niitä junan hattuhyllylle tai yöjunan yläpetiin, nimim. Kokemusta on..)
Suurin osa matkoista kuitenkin sujuu hyvin, ja parhaimmillaan kohteesta herää levänneenä ja valmiina päivään!
MATKA JO ITSESSÄÄN OSANA KOKEMUSTA
Vaikka vähäpäästöinen matkustaminen voi sisältää haasteitaan, voimme suositella sitä silti lämpimästi jokaiselle. Näemme, että se on myös tulevaisuudessa välttämättömyys, jonka kehittämisen tulee kulkea käsi kädessä kasvavan matkustajamäärän kanssa. Ilmastonmuutosta torjuaksemme meidän on löydettävä vaihtoehtoisia tapoja toimia sekä arjessamme että lomallamme, ja sen vuoksi voimme antaa myös hieman lisää aikaamme ja panostamme matkalle päästäksemme.
Yksi asia, mikä on toistunut sekä omilla matkoillamme maata pitkin, sekä toteuttamissamme kestävän matkailun kokeiluissa on ollut matkojen aikana vietetty mukava aika uusien ja vanhojen tuttavuuksien kanssa. Täysillä penkeillä ajava sähköauto, tai yhdessä muiden matkaajien kanssa jaettu hytti on oiva paikka muodostaa ystävyyksiä, pallotella ideoita ja kasvattaa tiimihenkeä esteiden osuessa tielle. Ja ihanaa on huomata, että usein ne kommellukset ovat niitä hetkiä, joita muistellaan myös vuosien päästä matkalla tehtyjen ystävien kanssa. Kannustankin jokaista suunnittelemaan seuraavan matkansa, lyhyen tai pitkän, niin, että perille voi matkustaa kestäviä matkamuotoja hyödyntäen. Jokainen meistä kaipaa elämäänsä vähän seikkailua välillä – ja seikkailla voi myös vähäpäästöisesti!
Artikkelin kirjoittaja on Sini Pyy, joka toimii POW:illa projektipäällikkönä. Sini matkusti itse Åreen sähköautolla, ja matka sujui rattoisasti molempiin suuntiin.
*Juttu on osa POWin #matkustafiksummin -kokonaisuutta, jossa jaamme inspiraatiota, vinkkejä ja ajatuksia vähäpäästöisemmästä matkustamisesta.