Ennätys, jälleen. Vuosi 2024 oli maapallollamme mittaushistorian lämpimin. Äärisäät koettelivat niin luontoa kuin ihmisiä kouriintuntuvasti kaikilla mantereilla: tulvia, helteitä, myrskyjä, ja katastrofeja toinen toisensa perään. Suomessakin lämmin sää...
POW sivakoi SuomiAreenaan 26.6.2024
TERVETULOA KUUNTELEMAAN KESKUSTELUA PAIKAN PÄÄLLE TAI STRIIMINÄ!
POW sivakoi Porin SuomiAreenaan 26.6.2024 keskustelemaan aiheesta ”Talviurheilun hälytystila – aktivistit ladulla, vai ei latua ollenkaan?”. Keskustelua juontaa POW:in puheenjohtaja Heidi Kalmari, ja tulemme keskustelemaan siitä, miltä talviurheilu voisi näyttää vuonna 2035, ja kuka talviurheilun tulevaisuuteen oikeastaan vaikuttaa.
📅 Milloin? 26.6. klo 16:00-16:45
📍 Missä? Kaupungintalon pihan lava, Pori
📺 Striimaus? Kyllä! Voit seurata liveä mistä tahansa MTV Katsomon kautta.
Panelistit:
Niklas Kaskeala, (Chief Impact Officer ImpactOffice.Earth, ilmasto- ja vastuullisuusvaikuttaja)
Antti Kärävä (Rukakeskus ltd / Pyhätunturi ltd Toimitusjohtaja)
Sini Pyy (Protect Our Winters Finland ry, POW-urheilijalähettiläs)
Karoliina Ketola (Suomen Olympiakomitea, vastuullisuus ja johdon tuki)
Miksi POW haluaa keskustella aiheesta näin suurella areenalla?
Keskustelu on tärkeä useista syistä, joista keskeisin on tarve korostaa talviurheiluyhteisön roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ympäristönsuojelussa. Talviurheilu on merkittävä osa suomalaista elämäntapaa ja kulttuuria, ja sillä on laaja yleisö, joka seuraa aktiivisesti lajien tapahtumia ja kilpailuja. Tämä antaa talviurheilulle ainutlaatuisen mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskunnallisesti, ei vain edistämällä liikunnallista elämäntapaa, vaan myös toimimalla kestävän kehityksen edelläkävijänä ja vaikuttajana.
SuomiAreena-keskustelu on osa POWin laajempaa strategiaa mobilisoida talviurheiluyhteisö ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan, ja keskeinen osa lumiurheilun hiilikädenjälkeä edistävää SNOWSCAPE-hanketta. POW:in tavoitteena on kääntää talviurheilun suuri näkyvyys ja suosio voimavaraksi, joka edistää kestävää kehitystä ja ilmastotietoisuutta. Keskustelemalla näistä aiheista julkisesti ja tuomalla esiin sekä utopistisia että dystopistisia tulevaisuudenkuvia, POW pyrkii herättämään tietoisuutta, lisäämään ymmärrystä ja kannustamaan toimintaa kaikilla yhteiskunnan tasoilla.
Lisäksi, yhteiskunnallisena toimijana talviurheilulla on potentiaalia vaikuttaa laajasti eri sidosryhmien kautta. Keskustelu antaa mahdollisuuden tuoda esille, miten lajiliitot, urheilijat, yhteistyökumppanit ja fanit voivat yhdessä työskennellä kohti ympäristötietoisempia käytäntöjä ja toimintamalleja. Talviurheiluyhteisön aktiivinen osallistuminen ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön voi luoda painetta ja innostaa myös muita aloja ottamaan vastuuta ja kantamaan kortensa kekoon ympäristön suojelemiseksi.
Tällaisen keskustelun tärkeys korostuu erityisesti nyt, kun ilmastonmuutos uhkaa talviurheilun perusteita – lunta ja jäätä. Jotta voimme varmistaa, että tulevaisuudessa on vielä mahdollista harrastaa talviurheilua, on ensiarvoisen tärkeää, että talviurheiluyhteisö tunnistaa roolinsa ja kasvattaa sitä yhteiskunnallisena vaikuttajana kestävän kehityksen puolesta.
Vastaa kyselyyn, ja auta meitä määrittelemään, mitä hiilikädenjälki tarkoittaa lumiurheilussa!
Vastaa kyselyyn, ja auta meitä määrittelemään, mitä hiilikädenjälki tarkoittaa lumiurheilussa!
Protect Our Winters vaatii kestävämpää kisakulttuuria alppilajeihin – mitä se tarkoittaa?
Tällä viikolla POW on nostanut esille huolen siitä, miten Alpeilla runnellaan jäätiköitä maailmancup-kisarinteitä varten. Samaan aikaan Levin säilölumesta rakennettua kisarinnettä on kritisoitu vastuuttomuudesta. Mistä kannattaa olla eniten huolissaan? Entä millaista muutosta POW vaatii?
POW EU: UUSI TUTKIMUS PALJASTAA KANSAINVÄLISEN HIIHTOLIITON (FIS) TOIMINNAN VIHERPESUKSI
Aiemmin tänä keväänä nouseva itävaltalainen alppihiihtäjä, FIS:n urheilija sekä POW Itävallan lähettiläs, Julian Shcütter jätti avoimen kirjeen Kansainväliselle hiihtoliitolle (FIS) vaatien organisaatiolta konkreettisia ilmastotoimia. FIS:n toimintaa kritisoitiin...
Kilpajuoksu lumen perässä – urheilijakyselyn tulokset
POWin suomalaisille lumiurheilijoille tekemä kysely avaa näkemyksiä ilmastonmuutokseen ja sen vaikutuksia talvilajien nykytilanteeseen ja tulevaisuuteen.
Urheilijana ilmastotyön eturintamassa – Kelkkahiihtäjä Sini Pyy
Olen ymmärtänyt, että oma elämäntyylini urheilijana on osa ongelmaa. Olen kokenut usein huonoa omaatuntoa urheilijuudesta ja sen tuomista valinnoista ekologisesta näkökulmasta, sillä koen, että joudun muutenkin arjessani elämään vähemmän kestävästi kuin haluaisin.
Miten olympialiike reagoi ilmastokriisiin?
Ilmastonmuutos synkentää olympialaisten urheilujuhlaa. Kysyimme tutkijalta, olympiaurheilijalta ja ilmastoasiantuntijalta, miten olympialaisista voitaisiin tehdä kestävämmät ympäristön kannalta.
Mitä jos ilmastojärjestöillä olisi yhtä paljon vaikutusvaltaa kuin urheilua sponsoroivilla yrityksillä?
Voisiko urheilun ja ilmastojärjestöjen yhteistyö auttaa ilmastotyön ilmastoviestin jalkauttamisessa uusille kohderyhmille? Miltä voisi näyttää urheilusponsorointi ilmastojärjestön toteuttamana?
Epätäydellinen ilmaston puolestapuhuja?
Täydellisyys. Tuo on termi, jonka ympärillä elämäni on pyörinyt siitä saakka, kun aloitin lumilautailun. Ammattilaisena aloin tavoittelemaan kilpailuissa vain täydellisiä temppuja. Myöhemmin siirsin saman mentaliteetin videoprojekteihin, joiden tarkoitus on...
Protect Our Winters Finland on Vuokatin nuorten MM-hiihtojen pääyhteistyökumppani
Talvien säilyminen ja lumivarmuus ovat kohtalonkysymyksiä nuorille hiihtäjille ja hiihtokilpailuille. Helmikuussa järjestettävissä Vuokatin nuorten MM-hiihdoissa ilmastoviestiä viedään vahvasti eteenpäin yhdessä Protect Our Winters Finland -järjestön kanssa. Vuokatti...