Ilmastoystävällinen ruokavalio pohjautuu sesongin kasviksiin
Miten Atula sitten päätyi kasvissyönnin pariin? Vuonna 2013 hän lähti nuorena opiskelijana vuodeksi Indonesiaan. Paikallinen ruokakulttuuri painottuu kasviksiin. Jos lihaa syödään, se varataan juhlia varten. Palattuaan Suomeen Atula ei enää kaivannut lihaa lautaselleen.
”Ilmastoraportit vahvistivat ajatustani siitä, että en tarvitse lihaa. Huoli maapallosta ja ekokriisin aiheuttama ahdistus ovat johtaneet siihen, että haluan syödä kasvisruokaa. Se on hyvin helppo tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä.”
Olennaisessa osassa ilmastoystävällisessä ruokavaliossa on siis kasvisten syöminen. Ilmastokriisin ja luontokadon kannalta erityisen kuormittavaa on eläinperäinen ruoantuotanto. Siksi lihan ja maitotuotteiden kulutusta kannattaa ainakin vähentää ja siirtyä kasvipohjaiseen ruokaan.
Ilmastoystävällinen ruokavalio ei tarkoita Atulan mielestä luopumista, koska lihan tilalle saa entistä enemmän herkullisia makuja. Vaikka kasvisruokien tekemistä joutuu hieman harjoittelemaan, se palkitsee taatusti. Ovathan kasvisruoat usein myös liharuokia paljon terveellisempiä.
Täysin vegaani Atula ei ole, mutta hän suosii vahvasti kasvipohjaisia ruokia – etenkin silloin, kun hän kokkaa itse. Ehdottomuus tuntuu turhan rajoittavalta. Ilmastoasioiden lisäksi vaakakupissa painavat eläinoikeudet: tehotuotettu liha ei ole millään lailla eettinen vaihtoehto.
Atula tiedostaa, että kasvisyöntiinkin liittyy ympäristön kannalta kyseenalaisia valintoja. Esimerkiksi riisi ja avokado vaativat kasvaakseen paljon vettä. Riisin voi kuitenkin korvata näppärästi kauralla tai ohralla. Avokadon sijaan taas voi käyttää muita sesongissa olevia kasviksia.
Ruokavaikuttajana Atula on myös innokas suitsimaan ruokahävikkiä, jotta ruoan tuottamiseen kulutetut resurssit eivät mene suotta hukkaan. Samalla voi säästää silkkaa rahaa.
”Kokkaan aina niistä aineista, mitä kaapista pitää käyttää seuraavaksi. Reseptin kannalta ei edes ole niin väliä, mitä kasviksia ruokaan laittaa. Parasta ennen -päiväyksiäkään ei kannata noudattaa niin tarkasti. Tuotetta voi usein vielä käyttää, kunhan ensin katsoo, haistaa ja maistaa.”