Mitkä ovat olympialaisten suurimmat ilmastotyöhön liittyvät haasteet ja kehityskohdat tällä hetkellä?
Olli:
”Yksi selkeä kehittämiskohde liittyy sponsorointiin. Näitäkin talviurheilukisoja sponsoroi muiden muassa Toyota, joka aikoo jatkaa fossiilisia polttoaineita nielevien ja ilmastokriisiä kiihdyttävien autojen valmistamista hamaan tulevaisuuteen saakka. Tähän mennessä Toyota on ilmoittanut ainoastaan luksusautobrändinsä Lexuksen muuttamisesta kokonaan sähköiseksi vuoteen 2035 mennessä. Sen sijaan, että olympialaiset olisivat alusta fossiiliteollisuudelle ja kulutuskulttuurille, ne voisivat olla olympialiikkeen arvojen mukaisesti alusta paremman maailman rakentamiselle.”
Mikko:
”Tähän saakka käsitykset kilpailujen yhteiskunnallisesta merkityksestä ovat olleet suoraan verrannollisia kilpailujen synnyttämiin materiaalivirtoihin. Suorituspaikkojen rakentaminen ja palveluinfrastruktuurin pystyttäminen, yleisöjen matkustaminen ja palveleminen sekä kilpailujen televisiointi ja muu tiedonvälittäminen ovat työllistäneet suuria ihmisjoukkoja. Kaikki tämä on myös merkinnyt rakentamisesta, maankäytöstä, liikenteestä, varusteiden ja oheistarpeiden teollisesta valmistamisesta, jätteiden käsittelystä jne. johtuvaa luonnonvarojen kuluttamista ja siitä johtuvia päästöjä – siis materiaalivirtoja – massiivisissa mittasuhteissa.
KOK:n kestävyys- ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää edellä kuvatun riippuvuussuhteen katkaisemista ja uudenlaista tapaa kehystää olympialaisten yhteiskunnallista merkitystä.
Tätä päättelyä seuraava ajattelu herättää mieleeni muun muassa seuraavanlaisia kysymyksiä: Millaiset olisivat sellaiset yhteiskunnallisesti merkittävät olympialaiset, joiden arvoa ei perustella BKT:n kasvulla ja siihen liittyvillä materiaalivirroilla? Miten olympialiike voi säilyttää asemansa kansainvälisen urheiluliikkeen keulakuvana ja lippulaivana laajentamatta olympialaisten vaatimaa infrastruktuuria valtioihin ja uusiin kaupunkeihin sekä kierrättämättä massiivista kilpailuorganisaatiota ympäri maapalloa? Näihin kysymyksiin ja niistä johtuviin jatkokysymyksiin vastaamisessa riittää haastetta kerrakseen.”
Martti:
”Suurimmat haasteet tulevaisuudessa on saada pidettyä kisat yhdessä paikassa, jossa ovat lähietäisyydellä suorituspaikat ja fasiliteetit valmiina, tai varmistaa että niille on käyttöä myös kisojen jälkeen. Esimerkkinä osassa kisoissa on purettu vastarakennetut kisakylät, mutta toisaalla taas päästy hyödyntämään kisoja alueen matkailun kehittämiseksi.
Seuraavat kisat on myönnetty kaupungeille, joissa on suorituspaikat hyvällä mallilla, mutta haasteena tulee löytää vastaavia jatkossa.
KOK:n tulee vähentää omia vaatimuksiaan. Esimerkkinä case Oslo 2022, jossa (poliittisten ja kaupallisten) vaatimusten takia erittäin hyvä järjestäjä luopui kisasta. Se että kisoja hajautettaisiin vähän, mutta käytäisiin samaan aikaan, olisi toimiva ratkaisu, mutta vaatisi ison periaatteellisen muutoksen KOK:ssa.”
Karoliina:
”Olympialaisten konseptia täytyy edelleen kestävöittää, jotta kisojen hakeminen olisi houkuttelevaa useammille maille, erityisesti niille, joilla on osaamista kestävien tapahtumien järjestämisestä. Tässä mittakaavan pienentäminen ja kisojen jakamisen mahdollisuus voivat olla keskeisiä ratkaisuja. Suomen Olympiakomitea vaikuttaa sen puolesta, että kansainvälisten urheilutapahtumien järjestämisoikeusien myöntämiseen liitetään vastuullisuuskriteerit, joissa painotetaan sekä kestävän kehityksen että ihmisoikeuksien näkökulmaa.”