Voiko hiihtolomailija suojella talviamme? Neljä fiksua vinkkiä ilmastoystävän lomaan

Hiihtolomakausi häämöttää, mutta miten lomailla kuormittamatta ilmastoa? Keräsimme Sitran kanssa vinkkejä ekologisen talviloman viettoon. 

Kuva: Jani Kärppä / Kota Collective

Talviloma on Suomessa perinteisesti tunnettu hiihtolomana, mutta ilmastonmuutos uhkaa talviurheilun harrastusmahdollisuuksia. Ilmastonmuutoksen seurauksena Suomen lämpötilat nousevat, sade tulee entistä enemmän vetenä, ja lumipeiteaika lyhenee. Lisäksi talvista on tulossa entistä pilvisempiä, ja aurinko paistaa harvemmin. Ennusteiden mukaan juuri talven ilmasto tulee muuttumaan kesää rajummin.

Talvisään rakastajat voivat kuitenkin tehdä osansa talvien suojelemiseksi. Näillä vinkeillä voit viettää astetta ilmastoystävällisemmän hiihtoloman:

Pysy kotimaan kamaralla

Kaukomatkasta muodostuu helposti yksi suomalaisen kuluttajan vuoden suurimmista päästökuormista. Siksi kotimaanmatkailun suosiminen hiihtolomalla säästää ilmastoa ja luonnonvaroja. Viikon kaukoloman korvaaminen lomalla kotimaan luonnon helmassa kerran vuodessa pienentää hiilijalanjälkeäsi 23 prosenttia vuodessa. Suomessa voi viettää loman ulkomaita edullisemmin, ja lennoista säästyvät rahat voi käyttää junamatkaan ja elämyksiin.

Lomaile junailemalla  

Lomamatkalle lähtemisen ikuisuuskysymys on se, kuka ajaa. Raiteilla matka voi sujua rattoisammin, ja lisäksi kevennät loman aiheuttamia päästöjä. Korvaa hiihtoloman lisäksi myös toisen autolla tehdyn lomamatkan junamatkalla, esimerkiksi Helsingistä Joensuuhun, pienennät hiilijalanjälkeäsi 1,5 prosenttia vuodessa.

Suosi ympäristöystävällisiä kohteita

Jos suuntaat talvilomalla laskemaan, kannattaa valita hiihtokeskus joka pyörii uusiutuvalla energialla. Yhden henkilön rinnepäivän hiilijalanjälki sekasähköllä toimivassa keskuksessa vastaa 32 km ajoa keskimääräiset päästöt omaavalla autolla. Uusiutuvaa energiaa käyttävässä keskuksessa kuten Rukalla, Pyhällä, Sallassa ja Sappeessa rinnepäivän hiilijalanjälki on sähkön osalta nolla. Pyhällä kompensoidaan myös rinnekoneiden päästöt, joten siellä laskupäivä on aidosti hiilineutraali.

Majoitu hotellin sijaan kotimajoituksessa

Entäpä jos kokeilisit uutta ja edullista tapaa majailla hiihtolomakohteessa – tai vaikka omassa kaupungissa? Kotimajoitus on hauska tapa tutustua paikalliskulttuuriin ja saada ikimuistoisia matkaelämyksiä, kenties jopa uusia ystäviä! Viiden vuorokauden kotimajoittuminen hotellin sijaan pienentää hiilijalanjälkeäsi prosentin verran. Päästöjä säästyy vähentyneestä uusien hotellien ja muiden majoituskohteiden rakennustarpeesta.

Ennen kaikkea muista nauttia lomastasi. Ilmastoystävällinen loma on helppo toteuttaa. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. Suomi on upea talvimatkailumaa.

Lisää fiksuja vinkkejä löydät Protect Our Winters Finlandin polusta talvien pelastamiseen ja Sitran 100 fiksun teon sivulla.

Syntyvätkö oman arkesi päästöt matkailusta vai jostain ihan muusta? Tee Sitran suosittu elämäntapatesti ja ota selvää!