Miksi juuri hiihtokeskusten pitää pelastaa talvet?

Boardexpoilla kysyimme , mistä syystä talvet pitää pelastaa. Kuva: Aino Huotari

Boardexpoilla keräsimme seinällisen syitä pelastaa talvet. Kuva: Aino Huotari

Protect Our Winters Finland kannustaa tänä talvena laskukansaa ja suomalaisia hiihtokeskuksia vaihtamaan Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristömerkitsemään EKOenergiaan. Se on vastuullinen teko lumisten talvien puolesta.

Me talviurheilun ystävät olemme viime vuosina saaneet kokea miten arvaamattomia talvet voivat olla. Lumettomat talvet eivät harmita vain talviurheilun ystäviä, vaan niistä kärsivät myös koko talviurheilun ympärillä pyörivä miljoonabisnes. Ilmastonmuutos uhkaa pahentaa tilannetta entisestään.

Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat hälyttäviä, voidaan talvet vielä pelastaa. Valtaosa ilmastoa lämmittävistä päästöistä on peräisin fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen kestävästi tuotetulla uusiutuvalla energialla on elintärkeää, jotta lunta riittää myös jatkossa.

Mutta miksi juuri hiihtokeskukset ovat valikoituneet POWin kampanjan kohteeksi? Eikö maailmassa ole pahempiakin saastuttajia?

Talvien ystäville ilmastonmuutos konkretisoituu uhkana lumen katoamisesta. Meille laskijoille ja talviurheilun ystäville oli luonnollinen valinta kohdistaa kampanja hiihtokeskuksiin, ja näin vaikuttaa oman alamme ja yhteisömme ilmastotoimiin. Hiihtokeskukset ovat riippuvaisia talvesta ja lumesta, joten on niiden intresseissä toimia ensimmäisten joukoissa kun siirrytään uusiutuvaan energiaan. Uskomme, että tarvitaan näkyviä edelläkävijäyrityksiä, jotka näyttävät tietä ja houkuttelevat muitakin mukaan ilmastotalkoisiin.

Toive hiihtokeskuskampanjasta on lähtenyt POWin jäsenistöstä ja kannattajista. Moni suomalainen talviurheilun ystävä haluaa, että ala toimisi edelläkävijänä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Näkyvänä edelläkävijänä, joka voi innostaa myös muita toimialoja mukaan. Suuri energiamurros on jo käynnissä ja suomalaiset hiihtokeskukset voivat, asettamalla sähkönhankinnalleen kestävyyskriteerit, olla siinä suunnannäyttäjiä.

 

Kirjoittaja Niklas Kaskeala on Protect Our Winters Finland ry:n puheenjohtaja.

Niklas Kaskeala
puheenjohtaja
Protect Our Winters Finland ry