POW Finlandilla huikea ensimmäinen vuosi – kiitos siitä teille!

POW Finland ja Lumilautaliitto paiskaavat kättä yhteistyön aloittamisen kunniaksi hyvin vähälumisessa Talmassa joulukuun lopussa.

POW Finland ja Lumilautaliitto paiskaavat kättä yhteistyön aloittamisen kunniaksi hyvin vähälumisessa Talmassa joulukuun lopussa.

Protect Our Winters Finlandin ensimmäinen toimintavuosi on ollut aivan huikea. Iso kiitos siitä kaikille POW Finlandin aktiiveille, lähettiläille, yhteistyökumppaneille ja ennen kaikkea suomalaiselle talviurheilukansalle, joka on ottanut viestimme talvien pelastamisesta niin upeasti vastaan.

Kaikki alkoi reilu vuosi sitten kun julkaisin yhdessä Måndagin Arto Sivosen kanssa Facebookissa seuraavan viestin:

Talviurheilun ystävät ovat viime vuosina saaneet kokea miten arvaamattomia talvet voivat olla. Välillä lunta on tullut jopa liikaa, mutta yhä useammat talvet ovat olleet lähes lumettomia. Lumettomat talvet eivät harmita vain laskukansaa, vaan niistä kärsivät myös koko talviurheilun ympärillä pyörivä miljoonabisnes.

Ilmastonmuutos uhkaa pahentaa tilannetta. Jos ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuuriin, lyhenevät laskukaudet entisestään ja lunta saa etsiä aina pohjoisemmasta ja korkeammalta. Arviolta sadat eurooppalaiset hiihtokeskukset joutuvat lopettamaan toimintansa vuoteen 2050 mennessä jos ilmastonmuutosta ei saada hillittyä.

Alamäkiurheilu on monelle suomalaiselle rakas harrastus. Laskettelua, lumilautailua ja telemarkia harrastaa yli miljoona suomalaista. Nyt on aika aktivoida nämä lunta ja talviurheilua rakastavat suomalaiset sekä talviurheilubisnes toimimaan yhdessä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Yhdessä voimme pelastaa talvemme!

Tule mukaan! Suojellaan talvemme.

Näin iloisissa tunnelmissa perustettin Protect Our Winters Finland ry. Kuvassa Arto Sivonen, Siv Knudsen, Niklas Kaskeala ja Maria Vuorelma. Kuvasta puuttuu viides perustajajäsen Miikka Hast.

Näin iloisissa tunnelmissa perustettin Protect Our Winters Finland ry. Kuvassa Arto Sivonen, Siv Knudsen, Niklas Kaskeala ja Maria Vuorelma. Kuvasta puuttuu viides perustajajäsen Miikka Hast.

Ja porukkaahan tuli mukaan. Meillä oli jo muutamassa viikossa kasassa loistavien aktiivien joukko, joiden kanssa lähdettiin luomaan Suomeen omaa POW-liikettä. Marraskuun lopussa allekirjoittanut, Miikka Hast, Siv Knudsen, Arto Sivonen ja Maria Vuorelma pitivät Protect Our Winters Finlandin perustamiskokouksen. Hieman ennen joulua meidät oli rekisteröity yhdistykseksi.

Protect Our Winters on saanut alkunsa Yhdysvalloista jo vuonna 2007. Saimme sieltä heti tukea toiminnalle ja asiat lähtivät etenemään. Pian huomasimme, että sattumalta samaan aikaan myös Norjassa, Itävallassa ja Ranskassa oltiin herätty saman asian suhteen. Tällä hetkellä POW-liikkeitä toimiikin yhteensä viidessä eri maassa.

Olen toiminut eri ilmastoliikkeissä vuosia ja nähnyt miten hienoa ja tuloksellista työtä suomalaiset ilmastojärjestöt tekevät. Hyviä esimerkkejä ovat Polttava kysymys – tai Hiilivapaa Helsinki -kampanjat. Olen samalla kuitenkin huomannut miten ilmastoliikkeet ja -järjestöt tavoittavat ennen kaikkea jo asiaan vihkiytyneet ja uskovat. Suomalaiset ovat kyllä tietoisia ilmastonmuutoksesta, mutta suuret massat eivät ole  vielä aktivoituneet vaatimaan muutosta.

Koin aikoinaan oman ilmastoherätykseni kun tajusin, että ilmastonmuutos uhkaa minulle niin rakkaita talvilajeja. Lumen katoaminen tekee ilmastonmuutoksesta hyvin konkreettisen. Toivon, että se herättää monen muunkin tajuamaan, että asialle on tehtävä jotakin. Suomessa on yli miljoona eri lumilajien harrastajaa. Talvien ystävissä on valtavasti potentiaalia ilmastokampanjointiin.

POW on ilmastoliike, johon laskijoiden ja muiden talviliikunnan ystävien sekä alan yritysten on helppo identifioitua ja tulla mukaan. Kerromme ilmastomuutokseen liittyvistä aiheista ja uutisista sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista talviurheiluun. Annamme ihmisille välineitä vaikuttaa omaan elämäänsä ja laajemmin yhteiskunnallisesti. Haluamme tehdä tämän vältäen liikaa ryppyotsaisuutta, toimien selkokielellä ja madaltaen ihmisten kynnystä ryhtyä vaikuttamaan.

Joulupukki ja POW-lähettiläs Miikka Hast haluavat pelastaa talvet.

Joulupukki ja POW-lähettiläs Miikka Hast haluavat pelastaa talvet.

POW ei ole ainoastaan talviliikunnan harrastajien liike, vaan toivotamme myös alan yritykset mukaan yhteisiin ilmastotalkoisiin. Olemme erittäin kiitollisia, että Rukasta tuli ensimmäinen POW Finlandin tukija. Olemme Rukan tuella saaneet pystyyn nettisivumme ja pystyneet osallistumaan lukuisiin alan tapahtumiin. Kiitos Rukan väelle, jolla riitti heti alussa uskoa POWin sanomaan.

Iso kiitos myös Vapaalasku kirjan tekijöille Jarkko-Juhani Henttoselle ja Matti Verkasalolle tuesta. Näin vuoden lopussa oli myös ilo julkistaa yhteistyökumppanuus Lumilautaliiton kanssa.

Olemme jo ensimmäisen toimintavuoden aikana saaneet lähettiläiksi ”talliimme” erittäin nimekkään joukon suomalaisia huippulaskijoita. POW-lähettiläät ovat isona apuna viemässä viestiämme eteenpäin. Tunnettujen kasvojen kautta tavoitamme uusia ihmisiä aivan eri tavalla. Kaikki lähettiläät allekirjoittavat toimintamme arvot ja kukin toimii omalla tavallaan niitä edistääkseen. Toinen on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja toinen on esimerkiksi mukana meidän tapahtumissa.

Myös olympiamitlaisti Enni Rukajärvi on ryhtynyt POW Finlandln lähettilääksi.

Myös olympiamitlaisti Enni Rukajärvi on ryhtynyt POW Finlandln lähettilääksi.

Ennen kaikkea on ollut upea nähdä miten talviliikunnan harrastajat ovat ottaneet POWin sanoman talvien pelastamisesta omakseen. Yhdistys on saanut tasaisesti pitkin vuotta uusia jäseniä ja aktiiveja. Facebookin, Instagramin ja Twitterin kautta tavoitamme jo tuhansia ihmisiä. Lukuiset lehtijutut sekä tv- ja radiohaastattelut ovat tavoittaneet yli miljoona suomalaista. Ei huono saavutus vuoden ikäiseltä yhdistykseltä.

Vuosi 2015 huipentui Pariisin ilmastokokoukseen ja ensimmäiseen maailmanlaajuiseen sitovaan ilmastosopimukseen. POW teki yhdessä muiden suomalaisten ilmastojärjestöjen kanssa aktiivista vaikuttamista Suomen neuvottelukantoihin.

Pariisin kokouksen loppuanti herättää paljon toiveita. Pariisin ilmastosopimus asettaa ihmiskunnalle kovan tavoitteen pyrkiä rajoittamaan maapallon lämpeneminen reilusti alle kahden asteen. Tämä pelastaisi talvet. Keinot ovat kuitenkin vielä ristiriidassa tavoitteen kanssa, mutta eiköhän kääritä hihat ja ruveta hommiin. Tästä alkaa tarvittava muutos. Ei hetkeäkään liian myöhään.

Näissä merkeissä on hienoa lähteä kohti POW Finlandin toista toimintavuotta. Joukkoomme mahtuu aina lisää innokkaita ilmastoaktiiveja. Ota rohkeasti yhteyttä powfinland@gmail.com.

Oikein hyvää joulua ja toivottavasti runsaslumista uutta vuotta! Puhutaan, pohditaan ja ponnistellaan niin mäessä, kuin sen ulkopuolella.  Yhdessä voimme pelastaa talvemme.

Niklas Kaskeala
puheenjohtaja
Protect Our Winters Finland ry

Kirjoittaja Niklas Kaskeala on Protect Our Winters Finland ry:n puheenjohtaja.

Kirjoittaja Niklas Kaskeala on Protect Our Winters Finland ry:n puheenjohtaja.