Kutsu kansanedustajille vuosisadan tärkeimpään joulukonserttiin

Arvoisa kansanedustaja, 

Lumi ja talvi ovat merkittävässä roolissa suomalaisten elämässä. Lumi ja talvi mahdollistavat talviurheilun ja lasten lumileikit. Yli miljoona suomalaista harrastaa aktiivisesti talviurheilua tai -liikuntaa. Uskallammekin väittää, että lumisten talvien kannatus on suurempi kuin minkään suomalaisen puolueen. 

Lumella ja talvella on oma erityinen rooli myös joululauluissa. Suomalaisten rakastamissa joululauluissa joulu kuvataan lumisena ja kylmänä. Viime vuosina joulun todellisuus on kuitenkin monesti ollut  jotain ihan muuta. Esimerkiksi pääkaupungissa on viimeisten kymmenen vuoden aikana ollut lunta vain neljänä jouluna. 

Lumettomuus lisääntyy, kun lämpötilat jatkavat nousuaan. Joulukuut ovat Suomessa lämmenneet jo viisi astetta viimeisen 150 vuoden aikana. Edessä voi olla jopa toiset viisi astetta lämpenemistä vuosisadan loppuun mennessä, mikäli ilmastonmuutosta ei saada kuriin. 

Miltä tutut joululaulut kuulostaisivat päivitettyinä vastaamaan maailmaa, jossa ilmastonmuutoksen hidastamisessa ei onnistuta? Tervetuloa eduskunnan portaille torstaina 16. joulukuuta klo 13.00 kuuntelemaan Hyvinkään 4. musiikkiluokan kuoron esittämiä joululauluja, joissa lumi on korvattu loskalla ja pakkaset plussalla. 

Talvia ei ole varaa menettää – ei lasten, luonnon, urheilun, kulttuurin, hyvinvoinnin eikä lumiriippuvaisten elinkeinojen, kuten matkailun vuoksi. Toivomme, että pidätte tämän mielessä, kun nyt päätätte toimista, joilla Suomen sitoumus saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä viedään maaliin. 

Muistuttamalla talvien tärkeydestä, haluamme näin joulun alla tuoda suomalaisia yhteen miettimään, miten kukin voi omilla toimillaan vaikuttaa meille suomalaisille rakkaiden talvien pelastamiseen. Meillä kaikilla on vastuu toimia talvien puolesta. Teillä päättäjillä vastuu on kuitenkin kaikkein suurin. 

Yhdessä voimme pelastaa talvet. 

Oikein hyvää ja toivottavasti lumista joulua toivottaen, Protect Our Winters Finland Ry

Kuuntele lumettomat versiot joululauluista sekä tutustu talven joululahjatoiveisiin tästä! 

_

Yllä oleva kutsu on lähetetty lähetetty kansanedustajillemme 9.12.2021. Toivomme, että mahdollisimman moni pääsee paikanpäälle kuulemaan huolemme talvien tilasta.