#FIStryharder: Mitä ja miksi?

Viime viikkoina kansainvälinen POW-yhteisö on herättänyt paljon keskustelua Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n ilmastotoimintaan ja lupauksiin liittyvistä puutteista #FIStryharder kampanjallaan 

Kampanjan taustalla on viime keväänä yli 500 FIS-urheilijan allekirjoittama kirje, joka vaatii kunnianhimoisempia ilmastotoimia talviurheilun parissa suurta roolia ylläpitävältä FIS:ltä. Kampanja pyöräytettiin laajemmin käyntiin, kun mediassa nousi esille Alpeilla tapahtuva jäätiköiden kaivaminen kaivureiden voimin, jotta alppihiihdon maailmancupin kisarinteet saataisiin kuntoon. Tilanne ei toki ole uusi, vaan jäätiköihin on Alpeilla kajottu jo vuosien ajan. Viimeisimmäksi kaivurit ovat tuhonneet esimerkiksi Sveitsin Zermattin hiihtokeskuksen alueella sijaitsevaa Theodulin jäätikköä. Lue puheenjohtajamme Heidi Kalmarin blogiteksti näiden tekojen ongelmallisuudesta ja siitä, mitä kestävämpi kisakulttuuri todella tarkoittaisi alppilajeissa.

Nyt 500 FIS-urheilijan tueksi on liittynyt lähes 35 000 talvien ja talviurheilun ystävää, jotka vaativat FIS:ltä seuraavaa: 

  1. 1. FIS:n on luotava tavoitteellinen vastuullisuusstrategia, joka sisältää tiekartan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. FIS:n tulisi sitoutua vähintään 50 % päästövähennyksiin vuoteen 2030 mennessä.  

  1. 2. FIS:n tulee kertoa avoimesti ja läpinäkyvästi kaikista ilmasto- ja ympäristövaikutuksistaan.

  1. 3. FIS:n tulee muokata kisakalenterinsa sellaiseksi, että matkustamisen tarve kisojen välillä vähenee ja näin ollen minimoida matkustamisesta koituvia päästöjä. Kisakalenterin tulisi myös kunnioittaa olemassa olevia ilmasto-olosuhteita.

  1. 4.FIS:n tulee käyttää omaa vaikutusvaltaansa edistääkseen ilmastotoimia kansainvälisellä hallitus- ja valtiotasolla.

 

Muun muassa Alppihiihdon supertähti Mikaela Shiffrin on allekirjoittanut kirjeen ja jakanut tukensa #FIStryharder kampanjalle. Shiffrin on tuttu suomalaisille alppihiihdon ystäville erityisesti Levin maailmancupeista, joissa hän on ollut vuosien varrella erityisen voitokas. Sosiaalisessa mediassa jakamassaan videossa Shiffrin kertoo näin: 

 

‘’For me one of the most important reasons is to have a call to action for transparency and progress through this topic. [..] Winter is the most important thing in our sports.’’

 

Levin Maailmancup -kilpailut järjestetään tulevana viikonloppuna ja Shiffrin nähdään mukana myös tällä kertaa. 

Edellisinä kahtena vuonna POW Suomi on tehnyt yhteistyötä Levin MC kisojen kanssa ja olemme saaneet lahjoituksena valtavan suuren näkyvyyden ilmastoviestillemme sekä POWille organisaationa. Tämä on auttanut meitä kasvattamaan tunnettuuttamme merkittävästi. Levin kisojen osalta toisena ansiokkaana esimerkkinä on muun muassa aktiivinen kumppanuus VR:n kanssa, joka kannustaa alppikansaa raiteille lentämisen sijaan. 

Edellä mainittujen esimerkkien valossa on selvää, että talviurheiluyhteisö ja toimijat sen sisällä kantavat valtavan potentiaalin, mutta samalla myös vastuun ilmastotyön edistämisessä. Ilmastoviestinnän jalkauttamisesta urheilun avulla voit lukea lisää toiminnanjohtajamme Nooran blogista. 

Edelläkävijyyden näyttäminen ja aitojen ilmastotoimien toteuttamisen kuvittelisi myös olevan jokaisen talviurheilutoimijan prioriteettilistan kärjessä, koska vaakalaudalla kiikkuu itse lajien ja toimialan tulevaisuus.

Tarvittava rakenteellinen muutos talviurheilun parissa on suuri ja akuutti ja muutokseen tarvitaan mukaan kaikki toimijat yksittäisten kisajärjestäjien sijaan. Avaimet laajempaan muutokseen ovat nimenomaan FIS:llä, joka toiminnallaan päättää kenelle ja millä kriteereillä kisat järjestettäväksi annetaan ja millaista ilmastotoimiin liittyvää esimerkin näyttämistä ja johtajuutta se toimialallaan edistää. 

ALLEKIRJOITA POWIN VETOOMUS!

 

Lue lisää: 

PROTECT OUR WINTERS VAATII KESTÄVÄMPÄÄ KISAKULTTUURIA ALPPILAJEIHIN – MITÄ SE TARKOITTAA? 

Kuva: Christoph JordaLiity jäseneksi

Jäsenmaksujen ja kannatusjäsenmaksujen avulla Protect Our Winters Finland järjestää kampanjoita ja tapahtumia, viestii ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista talvilajien harrastamiseen sekä vaikuttaa päättäjiin ja alan yrityksiin.