Tour de China 2017
Kiinaa ei varmaan ensimmäisenä tituleeraisi hiihtomaaksi. Toki maasta hiihtäjiä löytyy, ja myös selvästi kasvavaa kiinnostusta talvilajeihin. Kiina tulee isännöimään talviolympialaisia vuonna 2022 ja hurjasta panostuksesta on uutisoitu meillä täällä Suomessakin. Aikomuksena on rakentaa mm. tuhatkunta uutta jäähallia ja pyrkiä houkuttelemaan talvilajien pariin 300 miljoonaa uutta harrastajaa. Hurjaa!
Tour de China- hiihtokisaturnee järjestettiin tänä vuonna jo 13. kerran ruotsalaisen matkanjärjestäjän NordicWaysin toimesta. Kisoihin lähti Kiinan ulkopuolelta yhteensä noin 40 hiihtäjää, suurimmaksi osaksi Pohjoismaista, mutta edustettuina olivat myös USA, Tsekki, Ranska ja Itävalta. Suomesta meitä oli lisäkseni kaksi muuta tyttöä.
Reissu kesti kaksi viikkoa ja sen aikana käytiin kuusi osakilpailua neljällä eri paikkakunnalla. Tiiviin kisa-aikataulun lisäksi matkustusta tuli siis myös aika reippaasti. Pääosin kilpailut käytiin vapaalla hiihtotavalla, ja jopa neljä näistä kuudesta kilpailuista oli vapaan sprinttejä. Mukaan mahtui kuitenkin myös Aasian suurin pitkänmatkanhiihto Vasaloppet China, joka hiihdettiin perinteisellä tyylillä ja joka mutkitteli Changchunin kaupungin puistoalueella 50km pituisena.
Itselleni tämä kisa oli sekä ennakko-odotuksissa että jälkeenpäin ajateltunakin kilpailullisesti reissun kohokohta, joskin sprinttikisat olivat myös omiaan nostamaan tunnelmaa ja matkaseuramme yhteishenkeä. Meidän 40 hengen retkikuntamme lisäksi tourille osallistui myös Kiinan hiihtomaajoukkue, sekä yksittäisiä muita kiinalaishiihtäjiä.
Yllättävää kyllä, olosuhteet hiihtoon olivat loistavat. Kilpailut olivat pääosin erittäin hyvin järjestettyjä, paanat leveitä ja lumetukset tehty huolella. Suurimmaksi osaksi ladut ja kilpailuolosuhteet oli kuitenkin rakennettu keinolumesta. Oikeastaan ainoastaan kahdella ensimmäisellä paikkakunnalla oli ylipäänsä luonnonlunta maassa. Mannermaisen ilmaston vuoksi lumi oli äärimmäisen kuivaa ja hyvin erilaista kuin Suomessa. Tämä siitäkin huolimatta, että meitä suosi varsin lauhat talvikelit – touria aikaisempina vuosina vaivanneita -20 asteen pakkasia ei ollut meillä lainkaan.
Etukäteen Kiinassa kilpailemisessa huoletti eniten huono ilmanlaatu, joka joulun aikaan oli jopa vaarallisen huono. Toki heikon ilmanlaadun kykeni aistimaan, varsinkin suuremmissa kaupungeissa. Bussissa istuessa hengittäminen oli selvästi ahdistavampaa kuin kotona ja saapuessamme ensimmäistä kertaa Pekingin lentokentälle oli ilma varsin sakeaa. Itse kilpailupaikoilla taivas oli kuitenkin varsin kirkas.
Vaikka meitä kohdeltiin Kiinassa suurina tähtinä ja kestittyinä vieraina useilla eri paikkakunnilla, ehdimme bussin ikkunasta nähdä myös toisenlaista Kiinaa; betonilähiöitä ja pystyyn lahoamaan jääneitä kaupunkeja, suuria aroja ilman merkittävämpää kasvillisuutta, köyhiä asuinalueita sekä valtavia rakennustyömaita.
En voinut välttyä ajatukselta, että yhden pienen ihmisen hiilijalanjälki vaikutti tässä mittakaavassa varsin merkityksettömältä. Onko omilla valinnoilla ja tekemisillä mitään merkitystä, jos Kiinan kaltainen suurvalta laiminlyö ympäristöä tällä tavalla? Kiina on maailman ylivoimaisesti eniten päästöjä muodostava valtio ja siksi avaintekijä ilmastosopimusten ja päästötavoitteiden suhteen. Maa on kylläkin antanut lupauksia päästöjen hillitsemiseksi ja asettanut itselleen kovia tavoitteita tämän suhteen – toivoa sopii, että nämä tavoitteet täyttyvät.
Loppujen lopuksi juuri kontrastit kotioloihin nähden ovat kai ne asiat, jotka jäävät mieleen ja jotka tekevät reissuista ikimuistoisia ja mielenkiintoisia. Ja niitähän Kiina tarjosi! Tutun hiihtolajin ympärille kerääntyi parin viikon aikana hyvin erilaisia elämyksiä ja kokemuksia, erilaisia kulttuureja ja uusia ystäviä. Kiinan tour oli mahtava elämys ja eittämättä yksi elämäni tähän mennessä hienoimpia kokemuksia! Toivotaan, että talvilajien parissa saadaan tällaisista nautiskella vielä jatkossakin – niin Kiinassa kuin kotimaassakin!
Gambei! (”kippis”)
Terhi Pollari
Maastohiihtäjä ja ohjelmistoalan ammattilainen Tampereelta
Erityisen innostunut maratonhiihdoista, sekä monipuolisesti erilaisista kestävyysurheilutapahtumista – ympärivuotisesti!
Linkkejä erinäisiin Kiina-aiheisiin ja jutun lähteisiin:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kiinassa-odottavat-ainakin-300-miljoonan-hengen-talviurheilumarkkinat/UyiKAppv
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002869427.html
https://yle.fi/urheilu/3-8678841
https://www.talouselama.fi/uutiset/saasteet-vaivaavat-kiinaa-tuhannet-savusumupakolaiset-pakenevat-kaupungeista-6609803
https://www.hs.fi/talous/art-2000002919171.html
https://yle.fi/uutiset/3-8525133
https://www.tourdeskichina.com
https://www.vasaloppetchina.com