Tiedätkö, mitä rahasi tekee kun sinä lasket? Näin otat selvää säästöjen ja sijoitusten vastuullisuudesta
Tämä artikkeli on osa #äänestälompakollasi kampanjaa. Tutustu kampanjaan täällä!
Suomalaisista 64 prosentilla on säästöjä ja sijoituksia pankkitileillä, rahastoissa ja osakkeissa. Jokainen meistä myös sijoittaa välillisesti rahoitusmarkkinoille pankkien ja eläkelaitosten asiakkaana.
Sillä, mitä rahamme tekee sillä välin kun itse olemme rinteessä, voi olla valtava merkitys talvien pelastamiselle. Erään brittiläisen arvion mukaan vihreä eläkerahasto voi vähentää hiilipäästöjä 21 kertaa enemmän kuin kasvissyöjäksi ryhtyminen, lentämisen lopettaminen ja ympäristöystävälliseen sähköön siirtyminen.
On siis syytä vilkaista, mitä omat rahat puuhaavat. Alta löydät vinkkejä siitä, miten voit selvittää rahojesi vastuullisuutta, olivatpa ne sijoitettuna pankin tai eläkelaitoksesi kautta tai suorina säästöinä osakkeissa ja rahastoissa.
Mihin pankkisi tai eläkevakuutusyhtiösi sijoittaa?
Vaikka et sijoittaisi itse, olet sijoittaja välillisesti pankkisi ja eläkelaitoksesi kautta. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten ne sijoittavat rahansa? Selvitystyö on helpointa aloittaa pankin tai eläkelaitoksen kotisivuilta. Sieltä löydät todennäköisesti vastuullisuus-osion, josta löytyvät tärkeimmät tiedot sijoitusperiaatteista sekä ilmastopolitiikasta ja muista ympäristötavoitteista.
Etsi sivuilta näitä asioita:
- Vastuullisen sijoittamisen periaatteet: Millaisiin periaatteisiin kaikessa sijoitustoiminnassa on sitouduttu? Onko pankkisi tai eläkeyhtiösi sitoutunut Pariisin ilmastotavoitteisiin vai loistavatko tavoitteet poissaolollaan? Voit myös etsiä tietoa siitä, millaista aktiivista vaikuttamistyötä laitos tekee esimerkiksi yhtiökokouksiin osallistumalla.
- Sitoutumiset: Sivuilta löydät myös listan kaikista kansallisista ja kansainvälisistä ohjelmista, joihin pankki tai eläkeyhtiö on sitoutunut. Yleisimpiä ohjelmia ovat esimerkiksi YK:n Global Compact -yritysvastuualoitteen kestävän kehityksen periaatteet sekä erilaiset vastuullisen sijoittamisen raportointiin liittyvät ohjelmat.
- Poissulkemisen kriteerit: Mielenkiintoista tietoa löytyy myös poissuljettujen toimialojen ja yritysten listauksesta, joka kertoo mihin laitos ei missään tapauksessa aio sijoittaa. Suljetaanko kaikista sijoituksista kategorisesti pois esimerkiksi hiilen louhijat tai turpeesta energiaa tuottavat yhtiöt?
- Vastuullisuus- ja hiilijalanjälkiraportit: Lupausten lisäksi kannattaa paneutua myös konkreettisiin toimiin. Vastuullisuusraportista löydät tärkeää tietoa vastuullisuustoimista ja vuoden aikana tehdyistä toimenpiteistä. Hyvä merkki on myös hiilijalanjälkiraporttien saatavuus sivuilta. Mitä avoimemmin asioista kerrotaan, sitä paremmin voit arvioida, mitä rahasi puuhaavat.
Onko osakesalkkusi vastuullinen?
Seuraavaksi kannattaa vilkaista omaan sijoitussalkkuun. Osakkeenomistajana voit miettiä, millaisia vastuullisen sijoittamisen periaatteita sinulla itselläsi on. Haluatko sijoittaa vastuullisesti toimiviin suuryrityksiin tai kenties panostaa tulevaisuuden teknologioihin? Millaisia ilmastotoimia salkustasi löytyvillä yrityksillä on? Jälleen selvitystyö kannattaa aloittaa yrityksen kotisivuilta.
- Ilmastotavoitteet: Millaisiin ilmastotavoitteisiin ja toimenpiteisiin yritys on sitoutunut? Ja mitä se kertoo, jos tällaisia tavoitteita ja toimenpiteitä ei ole mainittu missään?
- Vastuullisuus- ja hiilijalanjälkiraportti: Suomessa pörssiyhtiöiden, pankkien, vakuutusyhtiöiden ja suuryritysten täytyy laatia vastuullisuusraportti, jossa kerrotaan vastuullisuustoimista ja mahdollisista riskeistä esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyen. Osa yrityksistä raportoi myös hiilijalanjälkensä, johon tutustuminen on sekin hyödyllistä.
- Aktiivinen omistajuus: Osakkeenomistajana voit myös vaikuttaa. Jos oman salkun sisältö aiheuttaa huonoa omatuntoa, yksi vaihtoehto on divestoida eli myydä pois omistuksia, jotka eivät sovi vastuullisen sijoittajan portfolioosi. Osakkeenomistajat voivat vaikuttaa myös sisältäpäin vaatimalla kunnianhimoisempia ilmastotoimia.
Mikä on rahastojesi vastuullisuuden laita?
Lähes joka kolmannella suomalaisella on säästöjä rahastoissa, jotka tekevät sijoituksia esimerkiksi osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin, kiinteistöihin tai metsään. Markkinoilla on paljon erilaisia ilmastoon liittyviä teemarahastoja, mutta myös muiden ja etenkin omassa salkussa jo olevien rahastojen vastuullisuutta kannattaa selvittää.
Ensimmäisenä kannattaa tutustua pankin tai sijoitusyhtiön vastuullisuusaineistoihin. Sen jälkeen voit sukeltaa yksittäisten rahastojen syövereihin. Näitä asioita kannattaa kaivella:
- Rahaston sijoituspolitiikka: Sijoittajan kannalta tärkeintä on ymmärtää, millä tavalla rahaston varoja sijoitetaan ja millaisiin yhtiöihin. Rahastojen esitteistä löydät tärkeitä perustietoja niin riskitasosta kuin sijoitusstrategiasta. Tietoja voit etsiä pankin sivuilta tai esimerkiksi Morningstarin ilmaisesta tietokannasta.
- Vastuullisuustiedot: Rahastoista on saatavilla tietoa myös vastuullisuuden näkökulmasta. Rahastoilla on niin kutsuttu ESG-arvosana, joka kertoo kuinka hyvin sen sisältämät yhtiöt ottavat huomioon erilaisia ympäristöön, sosiaalisiin tekijöihin ja hyvään hallintotapaan liittyviä teemoja. Vastuullisuudesta kerrotaan rahastojen esitteissä ja katsauksissa sekä erilaisissa tietokannoissa.
Miten voit vaikuttaa?
Pelkkä tiedon kerääminen ei riitä, vaan tarvitaan myös toimia. Rahalla on merkittävä rooli siinä, kuinka nopeasti saavutamme ilmastotavoitteet, ja näillä toimilla voit aloittaa:
1: Vaadi pankiltasi ja eläkevakuutusyhtiöltäsi konkreettisia toimia – nyt eikä huomenna.
2: Säästä ja sijoita vastuullisemmin.
3: Ole aktiivinen osakkeenomistaja.
Haluatko oppia lisää talvien suojelemisesta sijoittamalla? Lue vastuullisuusasiantuntija Kaisa Kuritun blogikirjoitus tai hänen tuore Sijoita rahasi vastuullisesti -kirjansa.
Näin selvität, miten pankkisi/eläkeyhtiösi sijoittaa
Haluatko tietää, miten rahojasi sijoitetaan? Ota selvää näistä asiosta kysymällä tai etsimällä tietoa pankin/eläkeyhtiön vastuullisuussivuilta.
- Vastuullisen sijoittamisen periaatteet: Millaisten vastuullisuusperiaatteiden pohjalta sijoituksia tehdään?
- Poissulkeminen: Millaisia toimialoja tai yrityksiä suljetaan automaattisesti pois sijoituksista?
- Sitoutumiset: Mihin vastuullisuusohjelmiin sijoitustoiminnassa ja raportoinnissa on sitouduttu?
- Vastuullisuus- ja hiilijalanjälkiraportit: Millaisia konkreettisia toimenpiteitä ja tuloksia sijoitustoiminnalla on ilmaston kannalta?
- Aktiivinen omistajuus: Yrittääkö pankkisi vaikuttaa yritysten toimintaan keskustelujen kautta tai äänestämällä yhtiökokouksissa?
Lue myös:
Tutustu #äänestälompakollasi kampanjaan: https://protectourwinters.fi/kampanjat/aanesta-lompakollasi/
Lue myös muista tavoista äänestää lompakolla:
POWin polku talvien pelastamiseen osoittaa kokonaisvaltaisen suunnan kohti kestävää ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa: https://protectourwinters.fi/polku-talvien-pelastamiseen/