Tavoitteena olla talviurheiluyhteisön ääni ilmastovaikuttamisessa

Protect Our Winters Finlandin talvikausi huipentui menneenä viikonloppuna Pyhällä pidettyyn ilmastomarssin. Satakunta talven ystävää laski yhdessä tunturin huipulta osoittaakseen, että talvet ovat suojelemisen arvoisia. Tunnelma oli mahtava ja porukka hymyili kilpaa auringon kanssa.

Kyseessä oli kansainvälisen People’s Climate Marchin laskemalla toteutettu sisarmarssi, jossa lähetettiin terveiset päättäjille ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta. Kaikkiaan marsseja järjestettiin ympäri maailman satoja ja niihin osallistui arviolta jopa 300 000 ihmistä.

Ilmastomarssi oli täydellinen päätös upealle talvikaudelle. Kyseessä oli Protect Our Winters Finlandin toinen kokonainen talvikausi ja yhdistyksen toiminta otti taas valtavia harppauksia eteenpäin.

Tavoitteena olla talviurheiluyhteisön ääni ilmastovaikuttamisessa

POW Finlandin hallitus kokoontui alkukaudesta työpajaan laatimaan yhdistyksen ensimmäistä pidemmän aikavälin strategiaa. POW Finland on uudenlainen ilmastotoimija, joka avaa ilmastoliikettä uusille kohderyhmille.

POW Finlandin unelma (visio) on kirkas: talvien suojelu. POW Finlandin toiminta-ajatuksena (missio) on kannustaa talviurheilukansaa tekemään ilmastonmuutokseen vaikuttavia päätöksiä päivittäisessä elämässään sekä vaikuttamaan yhteiskunnassa laajemmin. POW Finlandin vahvuuksia aitous, houkutteleva brändi ja monipuolinen osaaminen. Toimintaan on helppo tulla mukaan.  POWin erottaa muista ilmastotoimijoista positiivinen näkökulma ja viestintä.

POWin tavoitteena on tuoda esille se ilo, minkä talvilajit meille tuovat ja kertoa, että talvet ovat suojelemisen arvoisia. POW-lähettiläs Jussi Taka näyttää mallia Pyhän ilmastomarssilla. Kuva: Iiro Kerkelä.

POW Finland haluaa vuoteen 2020 mennessä muuttua ilmastovaikuttamisen äänestä talviurheilun ystäville, talviurheilun ystävien ääneksi ilmastovaikuttamisessa. Haluamme olla talviurheiluyhteisön edunvalvoja ilmastoasioissa. Ensiksi on vaikutettava omaan yhteisöön eli POW Finlandin tehtävänä on toimintansa alkuvuosia olla ilmastovaikuttamisen ääni talviurheilun ystäville.

POW Finland kampanjoi, tiedottaa ja vaikuttaa. Kampanjoilla saavutetaan konkreettisia tuloksia. POWin lähettiläät, edustajat tapahtumissa ja viestintä sosiaalisessa mediassa kertovat ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta talviurheiluun ja tarjoavat konkreettisia tapoja, joilla jokainen meistä voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen. POW ei syyllistä tai paasaa, vaan kannustaa ja tuo esiin onnistumisia.

POW Finland vaikuttaa päättäjiin ja (alan) yrityksiin. Toimimalla yritysten kanssa saadaan aikaan jotain sellaista, mitä ei syntyisi yksin toimimalla. POW Finland nähdään asiantuntijana ja järjestö näkyy mediassa talviurheilun ystävien äänitorvena.

Kauden kohokohtia

Syksyllä lanseerattiin POW Finlandin ensimmäinen suuri kampanja: yhteistyössä EKOenergia ympäristömerkin ja Porvoon energian kanssa toteutettu Pelastetaan talvet –kampanja.

Pelastetaan talvet –kampanjan tavoitteena oli saada suomalaiset hiihtokeskukset vaihtamaan käyttämänsä sähkön uusiutuvaan ympäristömerkittyyn EKOenergiaan.  Kampanjan kasvoina toimi POW-lähettiläs Enni Rukajärvi.

Kampanjan sai runsaasti huomiota ja jo ennen vuoden loppua saatiin varmistettua viiden hiihtokeskuksen (Sappee, Salla, Kokonniemi, Pääskyvuori ja Myllymäki) siirtyminen EKOenergiaan jo kaudella 2016-2017. Vuoden vaihteen jälkeen kampanjassa siirrettiin fokus kotitalouksien sähkövalintoihin.

POW Finland jalkautui päättyneellä kaudella myös ensimmäistä kertaa suomalaisiin kouluihin, kun pääsimme osaksi Hiihtoliiton ja Ampumahiihtoliiton Lumilajit liikuttavat –hanketta. Hankkeen tavoitteena on liikuttaa perheitä ja erityisesti lapsia monipuolisesti lumella uusin tavoin. POW tuotti ympäri Suomea kiertäneelle Lasten lumipäivät –kiertueelle lapsille suunnatun ilmastorastin sekä kouluissa näytettävän aamunavausvideon.

Yksi ehdoton kohokohta oli Ski/Board-expo Helsingin messukeskuksessa, jossa POW Finlandilla oli ensimmäistä kertaa oma osasto. Osastolla pyydettiin messuvieraita kirjoittamaan suurelle taululle miksi haluaa pelastaa talvet. Ständillä kävi viikonlopun aikana satoja, ellei tuhansia vieraita. Viikonloppuun osui myös toinen vuoden kohokohta, kun POW Finland voitti Vuoden Ekoteko –palkinnon Spine X-Awards lumilautailugaalassa.

POW-lähettiläät Inka Salmirinne, Jani Johansen ja Merle Soppela POWin ständillä Board/Ski-expoilla marraskuussa. Kuva: Aino Huotari

POW Finlandin toiminnan laajentuminen maastohiihtopuolelle otti aimo harppauksen eteenpäin Lahden MM-kisoissa, missä olimme näyttävästi esillä. Kymmenet vapaaehtoiset päivystivät ständillämme läpi kisojen. Upea #myPOWprint –kampanjamme video pyöri jatkuvalla syötöllä kisa-alueen kymmenillä screeneillä.

Lisäksi tuotimme runsaasti näkyvyyttä saaneita urheilijoiden videotervehdyksiä. Ennen kisoja sparrasimme kisojen yhteistyökumppaneita ympäristövastuussa ja kisojen aikana pääsimme lobbaamaan kansainvälisen hiihtoliiton johtoa. Kisat olivatkin lopulta ympäristöystävällisimmät hiihdon maailmanmestaruuskilpailut tähän mennessä.

POW Finland osallistui vuoden mittaan myös lukuisiin muihin talviurheilutapahtumiin niin hiihtokeskuksissa, laduilla kuin leffafestareilla. Voikin sanoa, että POWin logo alkoi päättyneellä kaudella olla jo hyvin tuttu näky alan tapahtumissa.

Myös kansainvälisessä yhteistyössä mentiin eteenpäin, kun eri maiden POW-järjestöt tapasivat ensimmäistä kertaa kasvotusten helmikuussa Innsbruckissa. Tapaamisessa sovittiin tiiviimmästä yhteistyöstä muun muassa yhteisten kansainvälisten kampanjoiden tiimoilta.

Lisää lähettiläitä, kumppaneita ja jäseniä

POW Finland haluaa tarjota myös ammattiurheilijoilla alustan toimia ilmastonmuutosta vastaan. Ilmaston puolesta aktiivisesti toimiva tunnettu urheilija voi toimia esikuvana tuhansille harrastajille. Tänä talvena POW Finlandin lähettiläiden määrä kasvoi jo 25:een.

POW Finlandin toiminta ei olisi mahdollista ilman yhteistyökumppaneiden tukea. Yhteistyökumppaneiden määrä on noussut jo lähes kolmekymmeneen. Useimpien kumppaneiden kanssa pystyttiin viemään yhteistyö paljon perinteistä sponsorointia pidemmälle. POW toteutti yhteistyökumppaneiden kanssa ja tuella kampanjoita ja tapahtumia, tiedotti ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista talviurheiluun sekä vaikutti päättäjiin.

Yhdistyksen jäsenmäärä on jatkanut kasvuaan, ollen kauden päättyessä jo reilusti yli 200. Tämä siitä huolimatta, että jäsenyyttä ei suuremmin markkinoitu. Talviurheilun ystävien aktivointia ja mielekkään toiminnan tarjoamista heille on pidetty tärkeämpänä kuin jäsenhankintaa.

Hymy oli herkässä Pyhän ilmastomarssilla.

POW on kuitenkin selvästi pystynyt vastamaan jonkinlaiseen kysyntään, kun jäsenmäärä on jatkanut tasaista kasvua ja mukaan on tullut paljon ihmisiä, jotka eivät ole ennestään olleet aktiivisia ilmastojärjestöissä. Osoituksena tästä ovat olleet jäsentapaamisten suosio sekä aktiivisten vapaaehtoisten löytyminen POWin tapahtumiin ja luottamustoimiin.

Jotain toiminnan houkuttelevuudesta kertoo myös se, että viime viikon vuosikokouksessa jouduttiin jo toistamiseen äänestämään yhdistyksen hallituksen jäsenistä, kun halukkaita hallitukseen oli enemmän kuin paikkoja. Melko harvinaista täysin vapaaehtoisuuteen perustuvassa yhdistystoiminnassa. Sain kunnian jatkaa vielä seuravan vuoden Protect Our Winters Finland ry:n puheenjohtajana ja tukenani hallituksessa ovat Miikka Hast, Siv Knudsen, Juha-Ville Vieri, Teemu Kalliojärvi, Paul Siljama, Elisa Hara ja Jari Salo.

Iso kiitos hallituspaikaista luopuneille Arto Sivoselle ja Tiia Katajamäelle. Ilman Artoa POW Finlandia tuskin olisi koskaan perustettu ja Tiia on tehnyt hienoa työ viestinnän ja yritysyhteistyön kehittämisen parissa. Molemmat toivottavasti jatkavat POWin aktiiveina myös hallituksen ulkopuolella.

Kauden 2017-18 kampanjat jo työn alla

Pelastetaan talvet -kampanja osoitti, että kampanjat ovat POW Finlandille hyvin luonteva tapa toimia. Kampanjat toimintatapana yhdistävät eri tavoitteet: matalan kynnyksen toimintamahdollisuudet, viestinnän, yritysyhteistyön ja vaikuttamisen. Kampanjat mahdollistavat keskittymisen tiettyyn asiaan tietyksi ajaksi.  Niillä myös saavutetaan konkreettisia tuloksia.

Nyt katseet ovat jo kaudessa 2017-18. Tulevan kauden kampanjan teema löytynee ruuasta tai liikkumisesta, tai miksei molemmista. Tällä hetkellä työlistalla on löytää yhteistyökumppanit kampanjoiden toteuttamiseksi.

Iso kiitos kaikille lähettiläille, yhteistyökumppaneille ja jäsenille aktiivisuudestanne ja tuestanne. Toivon, että voimme jatkaa yhteistyötä myös tulevana talvena. Viedään talvien pelastaminen taas uudelle tasolle ensi talvena!

Niklas Kaskeala, puheenjohtaja, Protect Our Winters Finland ry