Suomalaiset talviurheilijat hyvällä asialla: Pelastetaan talvi!

Kansainvälisen mallin mukainen urheilijoiden Protect Our Winters -liike on nyt aloittanut toimintansa myös Suomessa. Yksi liikkeen keulakuvista on lumilautailija Enni Rukajärvi. Tällaiselle talviensuojeluliikkeelle on todella tarvetta. Nasan hiljattain julkaisemien lukujen mukaan tämän vuoden ensimmäinen neljännes oli mittaushistorian lämpimin tammi-maaliskuun jakso. Jos olet alle 38-vuotias, et ole koskaan kokenut 1900-luvun keskiarvoa viileämpää vuotta. Siis noin 65 prosenttia maapallon väestöstä ei ole ikinä nähnyt yhtä viileää vuotta kuin 1900-luvun keskiarvo. Vain 32 prosenttia talviolympialaisten entisistä isäntäkaupungeista tarjoaa tämän vuosisadan lopulla melko varmasti hyvät talviurheiluolosuhteet.

Viime vuosi oli useiden kansainvälisten tutkimuslaitosten mukaan globaalisti yksi mittaushistorian lämpimimmistä tai jopa lämpimin. Myös talvi 2014-2015 oli Yhdysvaltojen valtameren- ja ilmakehäntutkimusorganisaation (NOAA) mukaan maailmanlaajuisesti vuodesta 1880 alkavan mittaushistorian lämpimin, jos tarkastellaan maa- ja merialueiden keskiarvoa joulukuun alusta helmikuun loppuun. Suomessa talvi oli Ilmatieteen laitoksen mukaan mittaushistorian toiseksi lauhin. Osaan Suomea terminen talvi jäi tulematta kokonaan.

Japanin ilmatieteen laitoksen  ulkaisemien tietojen mukaan kulunut maaliskuu oli globaalisti mittaushistorian lämpimin maaliskuu. Nasan julkaisemien lukujen mukaan tämän vuoden ensimmäinen neljännes oli mittaushistorian lämpimin tammi-maaliskuun jakso.

Kyse ei ole vain yksittäisistä lämpimistä kuukausista, vaan nähtävissä on pitkäaikainen lämpenemistrendi. Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) mukaan 14 mittaushistorian 15 lämpimimmästä vuodesta on koettu 2000-luvulla.

Viimeksi maapallo oli 1900-luvun keskiarvoa viileämpi helmikuussa 1985. Siis kaikkiaan 361 peräkkäistä kuukautta ovat olleet lämpimämpiä kuin 1900-luvun keskiarvo. Jos olet alle 29-vuotias, et ole elänyt yhtäkään kuukautta, joka olisi ollut viileämpi kuin 1900-luvun keskiarvo.

Kokonainen vuosi oli viimeksi 1900-luvun keskiarvoa viileämpi globaalisti vuonna 1976, joka on siis ”viimeisin kylmä vuosi”. Jos olet alle 38-vuotias, et siis ole koskaan kokenut 1900-luvun keskiarvoa viileämpää vuotta. Siis noin 65 prosenttia maapallon väestöstä ei ole ikinä nähnyt yhtä viileää tai viileämpää vuotta kuin 1900-luvun keskiarvovuosi!

Suorista lämpötilahavainnoista tehtyjen tilastojen mukaan 1980-luku oli siihen mennessä mittaushistorian lämpimin vuosikymmen. Sen jälkeen 1990-luku rikkoi 1980-luvun ennätyksen. Jokainen vuosi oli 1990-luvulla lämpimämpi kuin 1980-luvun keskiarvo. Taas 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen rikkoi 1990-luvun ennätyksen. Jokainen vuosi oli lämpimämpi kuin 1990-luvun keskiarvo.

Aikoinaan ennätyskuumana pidetty vuosi 1988 ei enää mahdu 20 kuumimman vuoden listalle. Myös 2010-luvusta näyttää ensimmäisten vuosien perusteella tulevan aiempia vuosikymmeniä lämpimämpi.

Ilmastomallien mukaan esimerkiksi helmikuun keskilämpötila kohoaa talviolympialaisten 19 entisessä isäntäkaupungissa 1,9-2,1 astetta tämän vuosisadan puoliväliin ja 2,7-4,4 astetta tämän vuosisadan loppuun mennessä. Vain 32 prosenttia entisistä isäntäkaupungeista tarjoaa vuosisadan lopulla melko varmasti hyvät talviurheiluolosuhteet. Yhdysvalloissa olympiamitalistit ovatkin esittäneet vetoomuksen ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi.

Suomessa kansainvälisen mallin mukainen Protect Our Winters (POW Finland) -liike eli ”laskijoiden ilmastoliike” lanseerattiin huhtikuussa Rukalla lumilautailun ja freestylen SM-kilpailujen yhteydessä. Liikkeen lähettiläinä toimivat Miikka Hast, Pekka Hyysalo, Jani Johansen, Markku Koski, AJ Kemppainen, Anton Lindfors, Arto Majava, Enni Rukajärvi, Merle Soppela, Matti Suur-Hamari ja Jussi Taka.

Laskijat haluavat kiinnittää huomiota talviamme uhkaavaan ilmastonmuutokseen, jonka vuoksi jopa puolet Etelä- ja Keski-Suomen sekä Euroopan hiihtokeskuksista voi joutua lopettamaan toimintansa vuoteen 2050 mennessä. Liike haluaa haastaa mukaan ilmastonmuutoksen vastaiseen rintamaan kaikki talven ystävät pilkkijöistä laskettelijoihin.

Tällaista suomalaista talvenpelastusliikettä olinkin jo odottanut ja Twitterissä sitä Enni Rukajärvelle ehdottanutkin. En silloin vielä tiennyt, että Niklas Kaskeala oli tätä toimintaa jo suunnittelemassa. Onkin todella upeaa, että nyt tällainen liike on syntynyt. Iloitsen todella suuresti siitä, että meillä on näin järkevästi toimivia urheilijoita.

Enni Rukajärven ajatuksiin ihastuin jo silloin, kun hän olympiahopean voitettuaan toivoi Kuusamon kunnalta lahjaksi vain puhdasta luontoa. Kiitos teille, Niklas Kaskeala, Enni Rukajärvi ja kaikki liikkeen toiminnassa mukana olevat henkilöt tai muut tahot!

Jari Kolehmainen

Kirjoittaja on Biologian sekä maantieteen lehtori ja suositun ympäristöaiheisen blogin kirjoittaja.

Lähteet ja lisätietoja:
Jarin blogi: Ilmastonmuutos uhkaa tulevaisuuden talviolympialaisia

Jarin blogi: Globaalisti talvi 2014-2015 oli mittaushistorian lämpimin

Jarin blogi: Maapallon lämpötilahistoria 1880-2014 – Jos olet alle 38-vuotias, et ole elänyt yhtäkään 1900-luvun keskiarvoa viileämpää vuotta

Jarin blogi: WMO tänään – 14 mittaushistorian 15 kuumimmasta vuodesta ollut 2000-luvulla, 2014 ehkä kuumin