Pelastetaan kaikki


Pelastetaan talvet
-kampanjan alkaessa kuulin kritiikkiä sitä näkökulmaa kohtaan, että ilmastonmuutoksen pahin seuraus on se, että lumilautailun harrastajat eivät pysty enää harrastamaan lajiaan. Voi voi, kun emme pääse enää lumilautailemaan!

Mutta kyllä se on voi voi, sillä lumilautailun ja talvien pelastaminen on kuitenkin vain yksi monista näkökulmista, joilla ilmastonmuutosta ja sen torjumista voi lähestyä.

Pelastetaan biodiversiteetti. Luontodokumentteja katsellessani olen aina sen epätoivoisen jääkarhun puolella, jonka alta sulava jää murenee rasvaisen herkkupalan uidessa tavoittamattomiin. Vaikka talvi on monille eläinlajeille myös suuri haaste, etenkin arktisilla alueilla eläinlajien ravinnon hankinta ja lisääntyminen on riippuvaista lumesta ja jäästä. Pelastamme lajien monimuotoisuuden ja arktisten alueiden luonnon torjumalla ilmastonmuutosta ja pelastamalla talvet.

Pelastetaan maanviljely. Leivät, puurot, kasvikset ja trendiherkut tulevat maasta. Ilmaston lämmetessä Suomessa maatalouden tuottavuus voi lisääntyä, mutta miten käy muualla? Dokumentteja katsellessani olen myös aina sen äärimmäisessä köyhyydessä elävän maanviljelijän puolella, jonka pellon tulva huuhtoi mennessään. Ilmaston lämmetessä ääri-ilmiöt kuten kuivuus ja tulvat lisääntyvät, jotka vaikeuttavat maanviljelyä. Pelastamalla talvet pelastamme ruokaturvamme.

Pelastetaan rannikkokaupungit. Kuivalla maallakin olemme kuin uppoavassa laivassa, jos merien pinnat jatkavat kohoamistaan ja tulvariski kasvaa. Vaikka merenpinnan nousun vaikutuksia on vaikeaa ennustaa, tiedetään miten paljon maailman rannikoilla asuu ihmisiä ja kuinka paljon heillä on omaisuutta aaltojen kohinan kuuloetäisyydellä. Otetaanko pelastusrenkaat, kellukkeet ja snorkkelit esiin? Vai pelastetaanko talvet ja rannikkokaupungit?

Pelastetaan talvet. Kyllä. Nautin lumesta, kuulaista pakkaspäivistä, lumen narskumisesta kenkien alla ja auringon heijastumisesta valkoisesta hangesta. Nautin myös juuri siitä, että pääsen harrastamaan lumilautailua polvet mustelmilla, jalat täristen ja uuteen reiliin kymmenen kertaa kaatuen. Lumi on elinehto paitsi arktisten alueiden eläimille myös niille, jotka hiihtävät räkä poskella, kuvaavat laskuleffoja, nauttivat elämästä lumisessa alamäessä ja kellottavat aikaa lähtöviivalta maaliin. Pelastamalla talvet pelastamme talvilajit.

Lopulta ei ole mitään väliä mistä näkökulmasta ilmastonmuutosta lähestyy. Ilmastonmuutosta pitää yrittää torjua. Pelastamalla talvet ja talvilajit pelastamme paljon muitakin asioita.

Kirjoittaja Kristiina Simula on innokas laskija ja yhteistkuntapolitiikan opiskelija.