Pakkauksella on väliä

POW-lähettiläs Miikka Hast. Kuva: Kota Collective

Kuluttajien mielipiteet ja suhtautuminen arjen valintoihin ovat viime vuosina muuttunut selvästi ympäristömyönteisempään suuntaan. Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia vihreästä elämäntavasta, jonka avulla he voivat suojella ympäristöä ja elää terveellisesti.

Suomalaisista 86% uskoo ympäristöasioiden merkityksen kasvavan tulevaisuudessa entisestään. Myös pakkausten ympäristövaikutuksiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Pakkauksen päätehtävä on suojella sisältämäänsä tuotetta, mutta pakkaukseen liittyy myös muita ympäristön kannalta merkittäviä asioita.

Pakkausvalintojen suhteen kuluttajien tietoisuus on kasvanut ja yrityksiltä kaivataan vastuullisia pakkausvalintoja. Kun vertaillaan eri pakkausvaihtoehtoja on lähtökohtana pidettävä ns. elinkaariajattelua, jossa huomioidaan pakkauksen ympäristövaikutukset raaka-aineesta aina kierrätykseen saakka. Kartonkipakkaus pärjää elinkaarianalyyseissä hyvin uusiutuvan raaka-ainelähteensä vuoksi.

Kartonkipakkauksen pääasiallisin raaka-ainemateriaalihan on puukuitu. Kasvaessaan puu sitoo itseensä ilmasta hiilidioksidia ja tämä osaltaan vaikuttaa kartonkipakkausten hyviin tuloksiin ympäristöystävällisyyttä tarkasteltaessa.

Lisäksi kartonkipakkauksen muita etuja ovat monesti logistinen tehokkuus ja helppo kierrätettävyys. Kierrättäminen on kuluttajille helpoin tapa kantaa oma kortensa kekoon ympäristön puolesta. Kartonkipakkauksen voi kierrättää jopa seitsemän kertaa uusiksi tuotteiksi.

Pakkaustemme raaka-aine on lähtöisin hyvin hoidetuista metsistä ja kannustamme kuluttajia kierrättämään.

Tetra Pakin motto -Suojaa kaikkea hyvää- kuvaa toimintaamme myös ympäristön osalta.

Blogin kirjoittaja Sari Hassi toimii Tetra PAk Oy:n ympäristöpäälikkönä