MOBILITY MONTH 2023 ALKAA!

POWin viimevuotinen liikenteen päästöihin keskittyvä kampanja POW Mobility Week tulee tänä vuonna uudistettuna ja laajennettuna kuukauden mittaisena kampanjana, joka alkaa keskiviikkona 1. maaliskuuta. “POW Mobility Month 2023-kampanja haastaa talvi- sekä ulkoiluyhteisön valitsemaan kestävämpiä ja vähäpäästöisempiä tapoja liikkua ja näin ollen vähentämään omia matkustamisen päästöjä tulevan 31 päivän aikana. Sen sijaa, että keskittyisimme kuukauden aikana pelkästään esimerkiksi hiihtolomamatkojen päästöihin, haluamme haastaa kaikkea liikkumista aina työmatkoista kauppareissuun – liikkumisen kaikki muodot otetaan huomioon taistossa ilmastonmuutosta vastaan. Yhdessä pystymme suuriinkin muutoksiin!

Missä ongelma piilee?

Liikennettä ja sen päästöjä voitaisiin kutsua leikkisästi Euroopan akilleen kantapääksi matkalla hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi. Leikki on kuitenkin aiheesta kaukana, sillä liikenne on lähes ainut sektori, joka ei ole teollisen vallankumouksen jälkeen vähentänyt päästöjään. Sen sijaa, liikenteen sektorilla kasvihuonekaasupäästöt kokonaisuudessaan ovat nousseet 7% ajalla 1990-2020.

Matkailun päästöjä tarkastellessa, liikenne on vastuussa 75% kaikista matkailun päästöistä ja näin ollen suurin palanen matkailijan hiilijalanjäljestä, etenkin yksityisautoilun ja lentämisen seurauksena.

Toimialana ulkoliikunta ei eroa turismista. Liikkuminen kohteeseen, kohteessa sekä kohteesta pois, edustaa merkittävintä lähdettä yksilön päästöissä tehden toimialasta sekä  ilmastonmuutoksen vaikuttajan että uhrin.

Mitä on kestävä liikkuminen?

Kestävä liikkuminen viittaa kulkemismuotoihin, jotka vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä ja joilla on minimaalinen vaikutus ympäristöön. Tällaisia muotoja ovat muun muassa julkinen liikenne, pyöräily, kävely ja jotkut sähköiset kulkuvälineet. Kunhan matka taittuu paikasta A paikkaan B mahdollisimman pienillä vaikutuksilla, lasketaan se mukaan kestäväksi liikkumiseksi. Tässä muutama esimerkki:

🚎 Bussi

🚝 Juna

🚴‍♀️ Pyörä

🛹 Rullalauta

🛴 Potkulauta

🏃‍♀️ Juoksu

Miten voin osallistua POW Mobility Month -kampanjaan?

Kun haluat osallistua kampanjaan ja kerryttää kestävästi liikuttuja kilometrejä, lataa Active Giving -sovellus sovelluskaupastasi. Sovelluksen lataamisen jälkeen liity POWFIN tiimiin ja aloita kestävästi matkustaminen!


Ympäri Eurooppaa löytyy Suomen lisäksi kymmenen muuta POW organisaatiota. Jokaista näistä organisaatioista kutsutaan omaksi POW Chapteriksi. Euroopan POW Chaptereitä ovat  POW Finlandin lisäksi POW Sweden, POW Norway, POW Germany, POW Netherlands, POW France, POW UK, POW Switzerland, POW Austria sekä POW Italy. Kuukauden aikana kerryttämällä kestäviä kilometrejä kisailemme näitä muita POW maita ja organisaatioita vastaan. Kestävimmin liikkuva POW-chapter voittakoon! Tässä on muutama idea, jolla pääset alkuun:

Suunnittele hyvin:

Vaikka rakastammekin spontaanin retken kutkutusta, kestävästi liikkuminen usein vaatii enemmän aikaa ja suunnittelua. Tee siis pohjatyö hyvin ja tarkista millaisia matkustusvaihtoehtoja alueeltasi löytyy ennen lähtöä ja millaiset vähäpäästöiset vaihtoehdot vastaavat tarpeisiisi. Tärkeimmät päätökset matkan ilmastovaikutusten osalta tehdään jo ennen matkaa, mutta myös sillä mitä teet matkan aikana ja kohteessa on väliä. Kurkkaa POW-oppaastamme; Ilmastoystävällisen matkan ABC tärkeimmät vinkit kestävän matkan suunnitteluun!

Käytä julkista liikennettä:

Käytä aina mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä autoilun sijaan. Siten autat vähentämään ruuhkia sekä ilmansaasteita ja nautit itse vain matkasta! Tsekkaa julkisen liikenteen alennukset ja pohdi tulisiko sarja- tai kuukausilippu halvemmaksi? Mitä enemmän ihmiset käyttävät julkista liikennettä, sitä todennäköisemmin alueella tullaan siihen panostamaan ja saavutettavuutta parantamaan.

Kimppakyyteile tai kävele:

Jos auto on tilanteessasi pakollinen, valitse kimppakyyteily ja vähennä siten henkilöautojen määrää teillä. Joskus myös hyppäämme rattiin, vaikka matka olisi helposti taitettavissa hyötyliikunnan voimin joko kävellen tai pyörällä. Lihasvoimin liikkumisesta hyödyt sinä sekä luonto!

Tue kestävän liikkumisen hankkeita ja aloitteita:

Tue paikallisia ja kansallisia aloitteita, ryhmiä, ideoita tai hankkeita, jotka edistävät kestävää liikkumista kuten kaupunkipyöriä tai yhteiskäyttöautojen hankkimista omaan taloyhtiöösi. Voit osallistua myös erilaisiin kampanjoihin, kuten Mobility Month 2023 tai lahjoittaa paikalliselle ympäristönsuojeluorganisaatiolle.

Mobility Month -kampanjan tavoite?

POW haluaa edistää muutosta sekä käyttäytymisen sekä systeemien tasolla kohti korvaamattomia julkisen liikenteen järjestelmien sekä aktiivisten matkojen yhdistämistä. Tätä ajatusta tukeaksemme, POW Mobility Month 2023 -kampanjan tavoitteena on lisätä kestävän liikenteen muotoja ja pienentää näin koko ulkoilu- ja talviharrastusten toimialojen hiilijalanjälkeä. Ei ole väliä, onko kyse laskettelureissusta, pyöräretkestä tai päivittäisestä työmatkastasi – osallistumalla kampanjaan ja muuttamalla matkaasi, parannat ilmanlaatua, vähennät vaikutustasi luonnonvaraisiin eläimiin, vähennät ruuhkaa sekä tuet paikallistalouksia.

 

Kestävä matkailu ei ole trendi; se on välttämätön askel lähemmäs kotimme, ympäristömme sekä luonnonvaraisten elinympäristöjen säilyttämistä.

Pienimmilläkin muutoksilla matkustamiseemme, muutamme ympäröivää maailmaamme: vähemmän ilma- sekä melusaasteita, paremmin voiva luonto sekä vahvemmat paikallistaloudet. Miljoonien ihmisten yhteisönä, meillä on mahdollisuus minimoida liikennepäästömme sekä vähentää vaikutustamme paikkoihin, joita rakastamme eniten.

Siispä, löydetään uusia tapoja matkustaa ja rakennetaan maailmaa, jossa matkustaminen vastuullisesti on oletus. Voimme pelastaa talvet vain yhdessä!

—————

Lisätietoa POW Mobility Month 2023 -kampanjasta on matkalla! Siispä, pidä silmät auki tulevien uutiskirjeiden varalta sekä ota seurantaan meidät somessa. Tulemme jakamaan molemmissa päivityksiä, hyödyllisiä linkkejä, kampanjainfoa sekä osallistumismahdollisuuksia sekä yksilöille, lähettiläille, brändeille ja kumppaneille. Sillä aikaa, tutustu meidän MATKUSTA FIKSUMMIN -sivustoon ja löydä inspiraatiota päästöjen vähentämiseen sekä tapojen muuttamiseen!