MM-Lahti osoitti: huoli talvista on aito – niin myös tahto vaikuttaa

POWin vapaaehtoiset jututtivat kisojen aikana satoja ellei tuhansia kisavieraita.

Protect Our Winters Finland tempaisi näyttävästi pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailuissa Lahdessa. Tietoisuutta ilmastohuolista, kunnollisten talvien uhanalaisuudesta sekä myös talviurheilun omista ympäristövaikutuksista heräteltiin läpi kisojen. Ja totisesti – talviurheiluväki vastasi kaikkia koskevaan huoleen.

Lahden MM-kilpailut olivat Suomen Protect Our Wintersin tähän asti mittavin ponnistus ja samalla suurin mahdollisuus. Ympäristöviestiä päästiin kertomaan stadionin näytöillä ja Kisakadun paraatipaikalla kisavieraille, joita oli toistasataatuhatta. Huoli talvien tulevaisuudesta oli tavallisten ihmisten, hiihtointoilijoiden, mielen päällä aidosti. POWin vapaaehtoisten keskustelut kisavieraiden kanssa ovat olleet erinomaisen innostavia: talvien haaste tiedostetaan ja tahto ryhtyä yhteisiin talkoisiin on laaja.

POW Finlandin puheenjohtaja Niklas Kaskeala miettii mihin omat talviterveisensä mahtuisivat.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme olleet tekemisissä näin isosti maastohiihtoväen kanssa. On ollut hienoa huomata, kuinka pohdinnat ilmastohaasteista yhdistävät hiihtoväkeä. Kaikilla meillä talviurheilun harrastajilla on kuitenkin oma erityinen suhde luontoon”, toteaa Protect Our Winters Finlandin puheenjohtaja Niklas Kaskeala.

POWin kojulla hiihtolajien ystäviä pyydettiin kirjoittamaan tauluun vastauksensa kysymykseen ”Miksi pelastaa talvemme”. Ihmisillä riitti totisesti sanottavaa. Alkujaan ylimitoitetuiksi luullut taulut  täyttyivät viimeisiä neliösenttimetrejä myöten ihmisten terveisistä ja vetoomuksista.

Tavallisten ihmisten lisäksi POW tekee yhteistyötä läheisesti urheilijoiden kanssa. Maailman parhaat talviurheilijat ovat tulleet POW-lähettiläiksi ja hyödyntäneet valokeilojaan ottaen asiakseen kertoa talvien uhanalaisuudesta faneille ja muille urheilijoille.

POW Athletes Lahti2017 from Protect Our Winters Finland on Vimeo.

Muun muassa yhdysvaltalainen maastohiihtäjä Kikkan Randall on tehnyt vaikuttavaa työtä Protect Our Wintersin viestinviejänä. Hän on Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n urheilijaedustajana vedonnut niin järjestöön kuin hiihtäjäkollegoihinsa kestäyysasioiden huomioimiseksi. Omaa pesää ei siis ole jätetty koskematta: talviurheilijat tiedostavat hyvin oman ja hiihtotapahtumien hiilijalanjäljen. Osana yritysten ja organisaatioiden laajempaa rintamaa Protect Our Winters vetosikin kansainväliseen hiihtoliittoon, jotta suurissa urheilutapahtumissa kestävyys huomioitaisiin entistä päämäärätietoisemmin.

Kirjoittaja Jukka Kajan on POWin aktiivi ja kestävän energian joukkorahoitusta tarjoavan
Joukon Voima Oy:n toimitusjohtaja