Miten tunnistat vastuullisesti tuotetun urheilu- tai ulkoiluvaatteen?

Vastuullisesti tuotetut urheilu- ja ulkoiluvaatteet ovat kasvattavat viime aikoina suosiotaan kun me kuluttajat olemme tulleet tietoisemmaksi erilaisten materiaalien ja tuotantomenetelmien ympäristöystävällisyydestä ja eettisyydestä. Urheiluvaatteiden vastuullisuuteen kuuluu muun muassa tuotteiden valmistustavat, käytetyt materiaalit sekä koko arvoketjun eettisyys, joiden vertailu on tärkeää vastuullisen vaatteen löytämiseksi.

Ulkoiluvaatteita vertailtaessa kannattaa varmistaa, että takki tai housut ovat PFC-vapaita. Monet kuorivaatteet ovat tyypillisesti kyllästetty haitallisilla PFC-kemikaaleilla, jotka liukenevat luontoon vaatteen tuotanto- sekä käyttövaiheessa. PFC-kemikaaleille on olemassa luontoystävällisiä kylläste- ja kangasvaihtoehtoja, joita vastuulliset urheiluvaatevalmistajat tarjoavat valikoimissaan. Ulkoilu- ja urheiluvaatteiden valmistuksessa käytettäviä haitallisia kemikaaleja voi välttää myös varmistamalla, että tuote on valmistettu Oeko-tex 100 standardin tai bluesign® systeemin mukaan.

Urheiluvaatemateriaaleissa kannattaa suosia luonnonkuituja kuten mulesing-vapaata merinovillaa, kierrätettyä/luomupuuvillaa ja puukuidusta valmistettua Tenceliä tai kierrätettyjä tekokuituja kuten polyesteria tai polyamideja. Materiaalivalinnoissa ratkaisee vaatteen käyttötarkoitus ja laatu. Täysin vastuullista urheiluvaatetta ei ole olemassa, joten tärkeintä on, että vaate kestäisi käytössä mahdollisimman pitkään, oli se sitten mitä materiaalia tahansa.

Vaatevalmistuksen eettisyys on tärkeä osa-alue, jota varten vastuullisilla urheiluvaatevalmistajilla on käytössä tarkat seurantajärjestelmät. Vaatteen valmistusmaalla ei ole tänä päivänä juurikaan eroa eettisyyden kannalta vaan tärkeintä on vaatemerkin sitoutuminen läheiseen ja pitkäikäiseen suhteeseen vaatetehtaan kanssa. Valitsemalla urheiluvaatteen vastuulliselta urheiluvaatevalmistajalta voi olla varma, että tuotteen valmistuksessa ei ole käytetty epäeettisiä tai epäekologiasia tuotantotapoja.

Vastuullisten urheiluvaatteiden löytäminen ja ostaminen on nykyään helpompaa perustamamme uuden Weekendbee-verkkokaupan ansiosta. Eettisesti ja ekologisesti tuotettujen urheiluvaatteiden valikoimaan keskittynyt verkkokauppa Weekendbee on Protect Our Winters Finlandin tukija. Meidän missionamme on inspiroida ihmisiä liikkumaan luonnolle kestävällä tavalla ja opettaa uudenlaista kulutuskäyttäytymistä, jossa ennen ostosta mietittäisiin tuotteen koko elinkaarta, mistä se on tullut, miten se on tuotettu ja mihin se sopii omassa käytössä. Weekendbee perustettiin, sillä haluamme helpottaa vastuullisten urheiluvaatemerkkien löytymistä sekä tukea ajattomien, monikäyttöisten ja pitkäikäisten valintojen tekemistä.


Kirjoittaja Aissa Paronen on toinen Weekendbeen perustajista ja innokas ulkoilmaihminen.