Miksi laskijat tarvitsevat oman ilmastoliikkeen?

empty glacier low res

Laskijoiden ilmastoliike? Mitä se voisi olla? Onko sellaista jossain? Tällaiset kysymykset alkoivat pyöriä mielessäni muutama vuosi sitten ja aloin tutkia asiaa. Ei mennyt kauan ennen kuin törmäsin amerikkalaiseen Protect Our Winters -liikeeseen. Seuraavat pari vuotta kaverit, sukulaiset ja vaimoni saivat tasaisin väliajoin kuulla haaveistani POW-liikkeen tuomisesta Suomeen.

Talviurheilu on minulle ja tuhansille suomalaiselle rakas harrastus. Laskettelua, lumilautailua ja telemarkia harrastaa yli miljoona suomalaista, puhumattakaan hiihtäjistä, lumikenkäilijöistä, avantouimareista ja pilkkijöistä. Talviurheilun ystävät ovat viime vuosina saaneet kuitenkin kokea, että ainutlaatuinen vuodenaikamme ei ole enää itsestäänselvyys. Talvemme ovat käyneet arvaamattomiksi. Välillä lunta on tullut jopa liikaa, mutta yhä useammat talvet ovat olleet lähes lumettomia.

Lumettomat talvet eivät harmita vain lumella liitävää kansaa, vaan niistä kärsivät myös koko talviurheilun ympärillä pyörivä miljoonabisnes. Ilmastonmuutos uhkaa pahentaa tilannetta.

Samaan aikaan Suomen ilmastopolitiikkaa ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua  kunnianhimoiseksi. Monella on sellainen käsitys, että  Suomi olisi edelläkävijä ympäristöasioissa. Meillä on läheinen luontosuhde, olemme metsäläisiä. EU:n muihin maihin verrattuna ilmastopolitiikkamme on kuitenkin jäljessä.

Suomi sijoittuu sijalle 32 tämän vuoden Climate Change Performance Index vertailussa, jossa listataan 61 maailman saastuttavimman maan ilmastotoimet perustuen maiden päästöihin ja ilmastopolitiikkaan. Arvioinnin tekemiseen ovat osallistuneet yli 200 asiantuntijaa kyseisistä maista. Suomen ilmastopolitiikka arvioidaan Pohjoismaiden huonoimmaksi. Tanska ja Ruotsi ovat listan kärjessä. Suomi on vertailussa heti Intian ja Ukrainan ja perässä. Olemme siis hyvin kaukana niiltä sijoilta, joilla olemme tottuneet näkemään Suomen erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa.

Huonosta ilmastopolitiikasta huolimatta, suuret massat eivät ole Suomessa vielä aktivoituneet vaatimaan muutosta. Olen nähnyt järjestökampanjoitsijana ja ilmastovaikuttajana työskennellessäni miten ilmastojärjestöt ja – liikkeet tavoittavat ennen kaikkea jo asiaan vihkiytyneet ja uskovat. Usein ilmastokampanjoissa on se ongelma, että ongelmat tuntuvat kaukaisilta.

Turhautuminen Suomen ilmastopolitiikkaan ja ilmastoliikkeen ”kapeuteen” sai minut vihdoin viime syksynä tarttumaan toimeen. Heti alkuun otin yhteyttä ystävääni ja kokeneeseen kampanjasuunnittelijaan Arto Sivoseen. Artoa ja minua ärsytti, miten ilmastokampanjoissa esiintyivät aina samannäköiset naamat. Monet tekivät työtä tehokkaasti, mutta eivät ole onnistuneet laajentantamaan yleisöään.

Halusimme tuoda Suomeen laskukansan ilmastoliikkeen, johon myös sen farkkuautollaan perheensä mäkeen vievän isän on helppo tulla mukaan. Lumen katoaminen tekee ilmastonmuutoksesta hyvin konkreettisen. Toivomme, että se herättää ihmiset ymmärtämään, että asialle on tehtävä jotakin. Talviurheilijoissa on valtavasti potentiaalia ilmastokampanjointiin.

Palaset alkoivat nopeasti loksahdella paikoilleen ja päätimme liittyä jenkeissä hyvää duunia aikaansaaneeseen kansainväliseen Protect Our Winters -liikkeeseen. Pian saimme kasaan joukon mahtavia POW-aktiiveja (erityiskiitoksen ansaitsevat Arton lisäksi Miikka Hast, Siv Knudsen ja Maria Vuorelma), joiden avulla lanseerasimme Rukalla 10-11.4 Suomen oman Protect Our Winters -liikkeen.

Haluamme tarjota matalankynnyksen tapoja tehdä asioita ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Haluamme, että tulevillakin sukupolvilla olisi mahdollisuus nauttia rakkaista talvilajeistamme.

Tervetuloa mukaan talviurheilun ystävien omaan ilmastoliikkeeseen!

Niklas Kaskeala
puheenjohtaja
Protect Our Winters Finland ry