Meissä kaikissa on avain muutokseen
Havahduin ilmastonlämpenemiseen vuosituhannen alussa reissatessani vuosittain Alppien jäätiköille. Laskutuntumaa piti hakea jo syksyllä hyvissä ajoin ennen kisakauden alkua. Euroopan jäätiköt takasivat varmat harjoitteluolosuhteet lähes ympäri vuoden. Muistan havainneeni ja ihmetelleeni jäätiköiden vuosittaista pienenemistä jo silloin. Massiiviset jääseinät, jotka saivat ihmisen tuntemaan itsensä mitättömän pieneksi, näyttivät pakenevat kohti vuorten huippuja, vaikka ne itse asiassa valuivat alas laaksoon.
Lumilautailijana olen päässyt matkustamaan paljon ja näkemään lunta maailman eri kolkissa. Monet kohteet pysyivät vuodesta toiseen samana ja ainoa muuttuva asia oli olosuhteet. Suhteellisen lyhyen reissu-urani aikana olen kokenut konkreettisesti talvien muutoksen, ei vain maailmalla, mutta myös kotona napapiirillä. Mustat joulut tavoittelevat jo Lapin eteläosia. Muutokset ovat herättäneet ajattelemaan rakkaan lajin ja talven tulevaisuutta, siksi lähdin POWin lähettilääksi. Haluan kantaa oman korteni kekoon ja koen järjestön omaksi kanavakseni kertoa iloistani ja huolistani talvien puolesta.
Elin ennen määrästä ja nopeudesta. Kaikki piti kokeilla ja saada heti. Laskuja piti saada mahdollisimman paljon ja nopeasti. Se päti lumilautailuun, mutta myös elämään laskemisen ulkopuolella. Siirtyessäni freestylestä vapaalaskuun ja luontoon aloin arvostamaan enemmän oikeita olosuhteita, hetkiä ja luontoa. Yksi hyvä lasku hyvissä olosuhteissa vastasi kymmeniä, jopa satoja, keskinkertaisia laskuja. Huomasin myös, ettei aina tarvinnut matkustaa kauaksi laskemaan, sillä hienoja laskupaikkoja löytyi läheltäkin, kun vaan jaksoi etsiä ja nähdä vähän vaivaa käännösten ja puuterilumen eteen! Se muutti myös suhtautumista moniin asioihin. Laatu korvasi nopeasti määrän niin laskemisessa kuin arkielämässäkin. Haluan kannustaa muitakin ainakin kokeilemaan uusia asioita ja ajattelemaan asioita uusista näkökulmista. Se on tavoitteeni POW-lähettiläänä.
Meidän on muutettava tapojamme ja ajatteluamme, jotta voisimme pelastaa talvet sulamiselta ja ilmaston liialliselta lämpenemiseltä. Meillä on jo ratkaisut ja tarvittava teknologia siihen, mutta meiltä puuttuu vielä tahdonvoimaa. Muutos koetaan usein negatiiviseksi asiaksi ja se pelottaa ihmisiä. Muutoksen ei tarvitse kuitenkaan olla askel huonompaan suuntaan, vaan se voi luoda myös uutta ja parempaa tulevaisuutta. Tarvittavan tahdonvoiman löytämiseksi meidän kannattaisikin suhtautua positiivisesti uusiin asioihin ja ideoihin, eikä takertua epätoivoisesti vanhoihin tapoihin ja toimintamalleihin, jotka tutkimustenkin mukaan uhkaavat talviamme, ympäristöämme ja tulevaisuuttamme.
Muutokset kannattaa aloittaa helpoista asioista. Ekoenergiakampanja tarjoaa siihen loistavan konkreettisen mahdollisuuden. Vaihtamalla sähkösopimus ekoenergiaan käyttäytymistä ei tarvitse muuttaa kuin ajatustasolla, mutta silti vaikutus on merkittävä. Jos onnistumme kannustamaan hiihtokeskuksia ja yrityksiä tekemään samoin, meillä on mahdollisuus kampanjan myötä pienentää CO2-päästöjä tonneilla. Samalla tuemme taloudellisesti toimintaa ja teknologiaa, joka tähtää kestävämpään kehitykseen ja puhtaampaan tulevaisuuteen. Se on yksi avaimista ongelman ratkaisuun.
Monet ajattelevat myös, että omilla toimilla ei pysty vaikuttamaan niin isoihin asioihin kuin ilmastonmuutokseen, mutta elämme demokraattisessa ja suhteellisen vapaassa markkinatalousyhteiskunnassa, jossa yritykset ja poliittiset päättäjät seuraavat tarkasti ihmisten mielipiteitä ja haluja. Jos kuluttajat ja kansa haluavat jotain, on politiikkalla ja yrityksillä tapana yleensä seurata mukana. Tämähän tarkoittaa sitä, että yksilöillä ja niistä muodostuvilla joukoilla on voimaa ja mahdollisuus muuttaa maailmaa! Pienikin teko voi synnyttää ketjureaktion, joka johtaa suurempaan muutokseen niin yksilö- kuin yhteiskunnallisellakin tasolla. Juuri siksi meidän kannattaa toimia nyt puhtaamman tulevaisuuden puolesta ja kannustaa muita tekemään samoin!
Miikka Hast
Lumilautailija
POW-lähettiläs