Meillä suositaan jouluna kierrätyslahjoja

Tänä jouluna ostin uutena ainoastaan yhden joululahjan. Ostin legoja vähävaraisen pienen pojan toiveesta osana ystävieni järjestämää joululahjakeräystä. En ole aina ollut kierrätysihminen tai elämäntapani ympäristöystävällinen. Itse asiassa Facebook nostaa jatkuvasti muistojani yli 10 vuoden takaa, jossa hehkutan lentämistä, shoppailua ja muuta entiseen elämäntapaani liittyvää. Tuohon aikaan ajatus kierrätyslahjoista olisi varmasti tuntunut oudolta, mutta nyt niistä on tullut osa minua… ja mikä hienointa osa meidän koko perhettä.

Rakastan lahjoja, mutta tavaramäärä ahdistaa, enkä ole asian kanssa yksin. Myös ystäviäni ahdistaa tavara. Ehkä siitä syystä lahjojen ostaminen on jäänyt viime vuosina minimiin. Olen korkeintaan ostanut elämyksiä. Aineetonta ihanaa ja yhdessäoloa, jolle valitettavasti kiireisessä arjessa jää ihan liian vähän aikaa.

Lapsi lisää tavaran – ja lahjojen – määrää

Lapsen saatuani tavaramäärä onkin saanut ihan uudet mittasuhteet. Ja ne lahjat. Meidän lapsi on kaksille isovanhemmille ensimmäinen lapsenlapsi ja lisäksi ensimmäinen siskon- tai veljen lapsi neljälle. Kun mukaan lisätään kummit ja muut läheiset ystävä, on joukko jo varsin suuri. Miettikääpä, jos jokainen näistä ostaisi jouluna ja synttäreinä sen ”jonkun ihanan lelu-uutuuden” kaupasta! Onneksi ei osta.

Olen alusta asti kannustanut lähipiiriä ostamaan käytettyä, jos haluavat antaa fyysisen lahjan. Tai ihan vaan olla ostamatta lahjaa ja olla lapselle läsnä ja antaa sitä kaikkein kallisarvoisinta – eli omaa aikaa! Säästetty rahahan antaa periaatteessa mahdollisuuden tehdä vähemmän töitä ja viettää aikaa enemmän rakkaiden kanssa. Eikö?

Perinteenä joululahja-arvonta

Mutta onhan ne lahjat ihania. Vuosia meillä on ollut perinteenä tehdä joululahja-arvonta. Kymmenen hengen aikuisista koostuva ydinperheemme antaa arvonnan tuloksena jokainen yhden lahjan ja saa yhden vuosittain vaihtuvalta antajalta. On ollut hauska huomata, miten tuohon yhteen lahjaan on panostettu ja todella mietitty tarkkaan, mistä juuri tämä lahjan saaja tykkää. Koska perheemme ilmastoystävällisyys lahjojen suhteen on kasvanut vuosi vuodelta, on lähivuosina lahjojen antoon liitetty tiettyjä ohjeita: Osta käytettyä, osta elämyksiä, tee itse ja jos kuitenkin päätät ostaa uutena, suosi eettisesti tuotettua, laadukasta ja aidosti tarpeellista.

Tulevana jouluna päätimme kokeilla jotain uutta. Kaikki antavat kaikille lahjan ja niin, että se valitaan pieteetillä omista tavaroista. Tavara ei siis määrällisesti lisäänny, ja kaikki saavat yhdeksän ihanaa lahjaa. Uskoisin, että tulevana jouluna meillä on monta onnellista ”uuden” tavaran saajaa, koska arvailussa on etukäteishehkutuksen osalta melkoista panostamista tyytyväisiin lahjansaajiin. Ja kaikki tämä onni käytännössä kuluttamatta lainkaan arvokkaita luonnonvaroja.

Noora Vihervaara on pienen lapsen äiti sekä intohimoinen kiertotalouden ja kestävien elämäntapojen sanansaattaja, joka työssään manageriyrittäjänä toimii mm. POW-lähettiläs Enni Rukajärven managerina. Vapaa-aikanaan Noora lääkitsee kasvavaa ilmastoahdistustaan toimimalla POWin hallituksessa.