Ilmastonmuutos uhkaa meille suomalaisille rakasta talvea. Miten talvet sitten saataisiin pelastettua? ”Pakkasen puolella” -blogisarja avaa niitä konkreettisia keinoja, joita jokainen meistä voi...

Ilmastonmuutos uhkaa meille suomalaisille rakasta talvea. Miten talvet sitten saataisiin pelastettua? ”Pakkasen puolella” -blogisarja avaa niitä konkreettisia keinoja, joita jokainen meistä voi tehdä. Lähde kanssamme POW-polulle ja opi lisää siitä, miten ilmastoystävällinen ja vähäpäästöinen yhteiskunta rakennetaan. Yhdessä vaikutamme enemmän.
Maata pitkin pääsee reissaamaan näppärästi ja miellyttävästi ympäri Eurooppaa. POW Swedenin Helena Rimfors ja POW Norwayn Sigve Norris paljastavat, miksi he ovat ihastuneet maata pitkin matkustukseen. Kaksikko listaa kahdeksan mainiota syytä, miksi ekologiselle junamatkustukselle kannattaa antaa mahdollisuus lentämisen sijaan.
Loma- ja työmatkojen suurimmat päästöt syntyvät tavallisesti matkustamisesta kohteeseen ja takaisin. Meillä jokaisella on onneksi mahdollisuus ravistella niitä normeja, miten liikumme paikasta toiseen. Ilmaston kannalta kestävin valinta on matkustaa lähelle ja maata pitkin.
Jotta fossiilisten polttoaineiden kulutusta saadaan vähennettyä, kannattaa omassa arjessa suosia kävelyä, polkupyörää, joukkoliikennettä ja kimppakyytejä. Lomalla vastuullinen matkailija suuntaa kaukokohteen sijaan kotimaahan ja valitsee ennemmin junan kuin lentokoneen.
POW Nordics yhdistää Suomen, Ruotsin ja Norjan POW-ilmastojärjestöt. Pohjoismaisen POW-yhteistyön yhtenä tavoitteena on edistää ilmastoystävällistä matkailua talviurheiluyhteisön ja ulkoilmalajien harrastajien keskuudessa.
Kestävä matkailu maata pitkin on konkreettinen ja helppo keino hillitä ilmastonmuutosta samalla, kun haluamme säilyttää pohjoisen talvet kunnon talvina. Aihe herätti keskustelua Pyhällä tammi–helmikuun taitteessa, kun POW Nordic Summit keräsi yhteen Pohjoismaiden POW-aktiivit.
Kiinnostavia avauksia on jo näköpiirissä. Lähivuosina Suomen ja Ruotsin välille on tarkoitus avata raideyhteys, joka toisi uudenlaisen mahdollisuuden matkustaa maata pitkin Suomesta Ruotsiin ja aina muualle Eurooppaan. Raideyhteys on valmis, mutta henkilöjunat puuttuvat toistaiseksi.
Maata pitkin matkustaminen on siis ilmaston kannalta fiksuin vaihtoehto. Mutta miksi se on muutenkin hauska, kätevä ja mukava tapa matkustaa? Pohjoismaiden POW-yhteisön aktiivit Helena Rimfors ja Sigve Norris kertovat, mikä heitä kiehtoo hitaassa matkustuksessa.
” Oli tosi kiinnostavaa nähdä, miten maisema muuttui, kun juna vei pohjoista kohti. Suomi on tuhansien järvien ja soiden maa. Jos ei matkusta maata pitkin, menettää kaiken tällaisen tiedon. Minusta matkustaessa on tärkeää ymmärtää, missä milloinkin on ja minne on menossa.”
– Helena Rimfors, POW Sweden lähettiläs
Lähiseutukin tarjoaa roppakaupalla mielenkiintoista nähtävää
Ympäristöasiat ovat kiinnostaneet Helena Rimforsia pienestä pitäen. Hän on aina rakastanut luontoa ja talvisia harrastuksia. Nykyään hän asuu Etelä-Ruotsissa, jossa lumiset talvet ovat harvinaisuus. Niinpä hän nauttii etenkin maastopyöräilystä, juoksusta ja vaeltamisesta.
Rimfors on yksi POW Swedenin urheilulähettiläistä. Hänellä on oma maastopyöräilyaktiviteetteja järjestävä yritys, jonka nimissä hän kannustaa ihmisiä menemään luontoon. Aina ei tarvitse lähteä kauas, sillä lähelläkin riittää niin paljon nähtävää ja koettavaa.
”En oikeastaan edes matkustele. Minulla on sellainen filosofia, että meidän pitäisi etsiä rakastamiamme asioita sieltä, missä elämme. Toki nyt kun asun alueella, jossa ei ole lunta, minusta on välillä kivaa reissata sinne, missä on lunta”, Rimfors tuumaa.
Kotikaupungissaan Rimfors taittaa arkiset kulkumatkat fillarilla. Pisimmän reissun maata pitkin hän on heittänyt henkilöautolla Pohjois-Norjan Lyngenistä Etelä-Ruotsiin.
Pyhällä järjestettyyn POW Nordic Summitiin Rimfors matkusti lentämättä. Matka kesti lähes 40 tuntia, mutta se ei Rimforsia haitannut. Päinvastoin hän nauttii hitaasta matkanteosta. Hänestä oli ihanaa istua junassa ja vain katsella ohi vilistäviä maisemia.
”Matka sujui todella mukavasti. Juna on ollut minulle aina luonnollinen tapa matkustaa. Menin ensin junalla Etelä-Ruotsista Tukholmaan, sitten laivalla Turkuun, junalla Pohjois-Suomeen ja loppumatkan bussilla.”
Rimfors oli ensimmäistä kertaa käymässä Suomessa, ja maa ja sen ihmiset tekivät ruotsalaiseen heti lähtemättömän vaikutuksen.
”Oli tosi kiinnostavaa nähdä, miten maisema muuttui, kun juna vei pohjoista kohti. Suomi on tuhansien järvien ja soiden maa. Jos ei matkusta maata pitkin, menettää kaiken tällaisen tiedon. Minusta matkustaessa on tärkeää ymmärtää, missä milloinkin on ja minne on menossa.”
Junamatkustuksen puolestapuhujana Rimfors toivoo, että yhä useampi innostuisi valitsemaan maata pitkin matkustuksen ja pitäisi sitä ensisijaisena vaihtoehtona. Ennen kuin varaa lennot laskureissulle Japaniin, jokainen voi miettiä, saisiko vastaavan elämyksen jossain lähempänä.
”Minusta ei kannata syytellä ja sanoa, että lentäminen on pahasta. Sen sijaan olisi tärkeää kertoa kaikista niistä hyvistä puolista, mitä maata pitkin matkustus tarjoaa.”
”Luokkaretken aikana opin tuntemaan entistä paremmin nykyisiä ystäviäni. Lähennyimme ihan eri tavalla kuin tavallisessa arjessa. Jaoimme pienet junahytit, koimme kaikenlaista yhdessä ja juttelimme paljon”, Norris muistelee iloiten.”
– Sigve Norris, POW Norge aktiivi
Hitaasti matkustaessa saa kerätä yllin kyllin upeita muistoja
Sukset ovat kuljettaneet Sigve Norrisia vuosien varrella lukuisiin seikkailuihin – niin rinteessä lasketellen, vuorilla vapaalaskien kuin ladulla hiihtäen. Vauhdikkaiden aktiviteettien lisäksi hän nauttii talven tunnelmasta, kun hiljainen ja rauhallinen maisema kietoo syliinsä.
Norjan POWin toimintaan Norris tutustui aikoinaan opiskellessaan Trondheimissa. Ilmastoliike innosti nuorukaista niin, että hän otti myöhemmin vetovastuun Trondheimin POW-ryhmästä ja alkoi pyörittää koko Norjan POWin talouspuolta.
POW Nordic Summitiin Norris matkasi nykyisestä kotikaupungistaan Oslosta. Matka taittui ensin päiväjunalla Tukholmaan ja edelleen yöjunalla Luulajaan. Loppumatkan Norris ajeli kimppakyydillä Pyhälle saakka. Vaikka matka tuntui aika pitkältä, mukana oli seikkailun makua.
”Olen matkustanut elämässäni aika paljon lentäen, koska minulla on sukua Yhdysvalloissa. Mutta olen tehnyt lapsesta saakka myös junamatkoja. Muistan edelleen, miten kovasti odotin jo pienenä erityisesti junalla reissaamista. Juna on mielestäni paras tapa matkustaa.”
Norjassa on sanonta, että matka itsessään on määränpää, mikä sopii hyvin hitaan maata pitkin matkustuksen ideaan. Rimforsin tavoin myös Norris tykkää ihmetellä paikallista elämänmenoa liikkuvan junan ikkunasta. Näin voi aistia, millaisten maisemien halki matka oikeasti vie.
”Kun matkustaa junalla tai bussilla, saa paremman kontaktin maan kulttuuriin. Silloin voi tutustua helpommin ihmisiin, jotka asuvat kyseisessä maassa tai jotka matkustavat samaan kohteeseen. Sama ei onnistu lentokoneessa.”
Opiskeluaikoinaan Norris matkasi opiskelukavereidensa kanssa Trondheimista Pariisiin ja Lyoniin lentämättä. Kulkupelinä toimivat junan lisäksi bussi ja lautta. Paluumatkalla hän kiersi takaisin kotiin Italian, Alppien ja Saksan kautta.
”Luokkaretken aikana opin tuntemaan entistä paremmin nykyisiä ystäviäni. Lähennyimme ihan eri tavalla kuin tavallisessa arjessa. Jaoimme pienet junahytit, koimme kaikenlaista yhdessä ja juttelimme paljon”, Norris muistelee iloiten.
Maata pitkin matkustamista Norris kannustaa testaamaan matalalla kynnyksellä. Kenties omia ystäviä ja perheenjäseniä voisi haastaa miettimään kestävämpiä kulkupelejä lentokoneeseen verrattuna? Lentämisen ei tarvitse olla suinkaan ykkösvaihtoehto.
”Vaikka maata pitkin matkustamisesta pitäisi tehdä vieläkin saavutettavampaa ja edullisempaa, Pohjoismaista pääsee junalla muualle Eurooppaan helposti jo nyt. Matkalla voi vierailla varsinaisen kohteen lisäksi muissakin paikoissa. Näin yhdestä reissusta saa kerralla paljon enemmän irti.”
Junamatkailun edut päihittävät lentomatkailun mennen tullen
Rimfors ja Norris listaavat junamatkustuksen parhaita puolia – ja niitähän riittää. Haluaisitko sinäkin nousta ensi kerralla junan kyytiin ja nauttia täysin rinnoin koko matkasta? Inspiroidu maata pitkin matkailusta ja innosta mukaan myös perheesi tai ystäväsi.
1. Maata pitkin matkustus on ilmaston kannalta paras vaihtoehto silloin, kun voi välttää kuluttamasta fossiilisia polttoaineita. Vähäpäästöisin ja siten myös ympäristöystävällisin vaihtoehto on heittämällä juna.
2. Maata pitkin liikkuminen on hidasta matkailua parhaimmillaan. Junassa on aikaa työskennellä kaikessa rauhassa, lukea kirjaa, tehdä käsitöitä tai ihan vain katsella maisemia. Ajan saa kulumaan helposti lempipuuhan parissa.
3. Junassa on mahdollisuus rentoutua ihan eri tavalla kuin lentokoneessa. Junan kyydissä voi nollata oman mielensä täysin ja pohdiskella hektisenkin arjen keskellä omaa elämäntilannettaan, onko varmasti menossa oikeaan suuntaan.
4. Junassa on kiireetön tunnelma, mikä takaa usein hyvät torkut. Yöjuna on erinomainen vaihtoehto matkustamiseen, sillä silloin kohteeseen pääsee vaivattomasti valmiiksi levänneenä ja reippaana uusiin seikkailuihin.
5. Junan kyydissä on miellyttävää ja rentoa matkustaa. Esimerkiksi ravintolavaunussa voi tavata uusia ihmisiä ja jutella niitä näitä kätevämmin kuin lentokoneessa tai bussissa. Hyvässä seurassa matka kuuluu kuin siivillä.
6. Kun matkustaa junalla, matkatavarat ovat koko ajan lähellä, eikä niistä tarvitse huolehtia ja stressata niin kuin lentokentällä. Matkatavaroihin pääsee junassa tarvittaessa käsiksi, eivätkä ne huku matkan varrella.
7. Lentäen matkustamisessa moni ei välttämättä hoksaa, miten paljon aikaa oikeasti kuluu siihen, kun lähtee kotoa ja päätyy kohteeseen. Odottaminen ja vaihtaminen muihin kulkuvälineisiin voi tuntua stressaavalta junamatkustukseen verrattuna.
8. Junalla matkustaessa pääsee useimmiten suoraan kaupungin keskustaan, kun taas lentokentät sijaitsevat syrjemmässä. Kaupungin autenttiseen tunnelmaan pääseekin tutustumaan saman tien, kun astuu ulos junanvaunusta.
Lue lisää:
POW Finland ja VR: Kestävän talvimatkailun opas
Reilun matkailun yhdistys: Valitse vähäpäästöinen liikkumismuoto
Traficom: Liikennejärjestelmän ympäristöllinen kestävyys
Ilmasto-opas: Liikenne on merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen tuottaja
Kuvat:
1. ja 3. Riikka Hurri
2. Sigve Norris kuva-arkistot
Olen ollut koko ikäni ulkoilmaihminen ja rakastan Suomen vuodenaikoja – etenkin talvia, jolloin pakkanen nipistelee poskipäitä ja lumipeite kietoo maiseman syleilyynsä. Suksilla olen viihtynyt pienestä pitäen niin rinteessä kuin ladullakin. Sittemmin myös avantouinti ja retkiluistelu ovat vieneet mennessään. Vastuullisuusviestinnän yrittäjänä ja freelancekirjoittajana olen valjastanut ammattitaitoni siihen, että maailmasta tulisi ekologisesti ja eettisesti kestävämpi paikka meille kaikille. Siksi haluan kertoa tarinoita siitä, miksi talvien puolesta kannattaa taistella.
Murrosmedia.fi
Instagram: @murrosmedia
Löytyisikö POWista myös sinulle omannäköinen tapa vaikuttaa ja toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Liity jäseneksi, tule mukaan toimintaan ja pääse osaksi talven ystävien yhteisöä.
Ilmastonmuutos uhkaa meille suomalaisille rakasta talvea. Miten talvet sitten saataisiin pelastettua? ”Pakkasen puolella” -blogisarja avaa niitä konkreettisia keinoja, joita jokainen meistä voi...