Lumileikit halutaan suojella osana Unescon maailmanperintöä – talvien lämpeneminen uhka lumiukoille

lmastonmuutos uhkaa jotain meille suomalaisille kovin rakasta: lasten lumileikkejä. Protect Our Winters (POW) Finland, Reima ja Ruka aloittavat kampanjan, jonka päämääränä on suojella lumileikit osana Unescon maailmanperintöä. Pelastetaan talvet -kampanja avataan GoExpo Winter -messuilla Helsingissä 15.11.2019.

Tiedote 15.11.2019

”Mikäli ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuriin, on todennäköistä, että Etelä-Suomessa ei tehdä lumilyhtyjä, lumilinnoja tai lumiukkoja enää muutaman vuosikymmenen päästä”, sanoo Protect Our Winters Finlandin puheenjohtaja Niklas Kaskeala.

Lumileikkien katoaminen on todellinen uhka, jos ilmasto lämpenee nykyistä vauhtia. Suomen vuotuinen keskilämpötila nousee lähes kaksi kertaa niin nopeasti kuin koko maapallon keskilämpötila. Lämpeneminen on voimakkainta nimenomaan talvella. Ilmastonmuutos näkyy jo lasten lumileikeissä: ensilumen sataessa lapset juoksevat vauhdilla ulos, mutta valkea maa tummuu nopeasti.

Kampanjan tavoitteena on kerätä 20 000 nimeä vetoomukseen, joka toimitetaan kulttuuriministeri Hanna Kososelle. Lumileikit ovat jo osa Suomen elävän perinnön kansallista luetteloa, ja Suomen hallitus voi halutessaan tehdä tämän pohjalta ehdotuksen Unescon aineettoman maailmanperinnön luetteloon. Unescon luetteloa täydennetään säännöllisin väliajoin.

”Maailmanperintölistalle pääseminen lähettäisi maailmalle vahvan viestin: on meidän kaikkien vastuulla säilyttää lumiset talvet ja lumileikit myös tuleville sukupolville”, sanoo Protect Our Winters -lähettiläs, lumilautailija ja kahden pienen lapsen isä Miikka Hast.

Lumilinnat, lumiukot ja lumienkelit ovat osa kulttuuriamme, ja ne kertovat myös yleisemmin pohjoisesta identiteetistä. Kampanja haluaa muistuttaa suomalaisia, että ilmastonmuutoksen hillinnällä suojellaan myös kulttuuriperintöämme.

”On karua ajatella, että koko talven jatkuvat lumileikit saattavat olla utopiaa jo lapsenlapsillemme. Reiman missio on tukea nimenomaan perheiden liikkumista ja aktiivisempaa elämää. Lisäksi lumiset talvet saavat niin lapset kuin aikuisetkin nauttimaan ulkona liikkumisesta kuin huomaamattaan. Lumisten talvien suojelu on siis sekä kulttuurihistoriallisesti että kansanterveyden kannalta arvokasta”, sanoo Reiman Global Brand Manager Karla Martinez Majander.

”Näemme päivittäin Rukalla sen, miten paljon lapset nauttivat leikeistä lumessa ja rinteissä. Me Rukalla haluamme varmistaa, että kaikilla olisi myös tulevaisuudessa mahdollisuus kokea se puhdas riemu, jonka lumi tuottaa. Lumileikit ovat iloinen asia ja toivomme että niiden suojeleminen motivoi suomalaisia parempiin valintoihin talvien puolesta”, sanoo Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho.

Lisätietoja:

• Protect Our Winters Finland ry, puheenjohtaja Niklas Kaskeala, 050 5866422, niklas@protectourwinters.fi
• Reima Oy, Communication Manager Riika Paakkunainen, 050 3228293
• Rukakeskus Oy, toimitusjohtaja Ville Aho, 0400 895 987
• Rukakeskus Oy, Rukan ja Pyhän vastuullisuusohjelmasta vastaava Jusu Toivonen, 0400 749 512
• Pelastetaan talvet -kampanjan vetoomus pelastetaantalvet.fi