Laskettelua lumen perässä

Viime vuosina lumen perässä juokseminen on lisääntynyt aivan huimasti. Kaikki alkaa jo kesällä, kun suuntaamme ensimmäisille jäätikköleireille. Jäätiköt ovat muutamassa vuodessa pienentyneet aivan silmissä. Nykyisin ei myöskään ole enää lumivarmoja jäätiköitä. Tilanne vaihtelee vuosittain – ja nykyisin vain huonompaan suuntaan.

Lumen puute vaikeuttaa leirien suunnittelua ja aiheuttaa paljon lisää matkustusta ja lisäkuluja. Kisakauden ja talven alettua sama jatkuu nykyisin ainakin tammikuulle asti. Kisakalenterit on lyöty lukkoon edellisenä keväänä. Lumenpuutteen takia kisoja kuitenkin siirrellään jatkuvasti. Viime talvena ensimmäiset kisat, jotka olivat suunnitellusti ajallaan ja paikallaan olivat tammikuun puolivälissä. Ja silloinkin lunta oli vain yhdessä rinteessä lumetuksen ansiosta. Muualla oli täysin vihreää.

Suomessa olen onnellinen asuessani pohjoisessa, jossa ainakin toistaiseksi on lunta vielä riittänyt! Etelämpänä Suomessa lumen puute on tietysti helpommin huomattavissa, enkä voisi ikinä kuvitella viettäväni talvea esimerkiksi Helsingissä. En toki ammattini takia sitä muutenkaan Suomessa pääosin vietä, mutta minulle on tärkeää päästä pohjoisen lumille aina, kun käyn kotona kisojen välissä.

Ilmastonmuutosta voidaan torjua puhumalla asiasta ja kasvattamalla tietoutta asiasta. Monikaan ei ymmärrä, miten hyvin ilmastonmuutoksen merkit ovat hyvin lyhyellä aikavälillä näkyvissä. Itse olen huomannut puhuessani asiasta, että moni ihminen on pysähtynyt miettimään asiaa ja sen vakavuutta vain silloin, kun olen jakanut konkreettisia lieveilmiöitä ja kokemuksia. Kun tietous kasvaa, myös ihmisten motivaatio asioiden muuttamiseksi kasvaa. Kun ymmärtää asian vakavuuden, on valmis muuttamaan myös omia toimintatapojaan jokapäiväisessä arjessa.

Ennen kaikkea ilman lunta ja talvea jäämme kaikkia paitsi niin paljosta! Itselleni luonnossa liikkuminen ja laskeminen ovat niin iso henkireikä, että en osaa kuvitella eläväni ilman niitä.

merle 1
Merle Soppela
Alppihiihtäjä
POW-lähettiläs

Kirjotus on osa Haltin tukemaa blogisarjaa. Halti tekee tiivistä yhteistyötä POWin kanssa talviemme pelastamiseksi.