Lapsilla on oikeus lumiseen tulevaisuuteen

Lapsen oikeuksien viikon teemana tänä vuonna on lapsen oikeus tulevaisuuteen. Lasten ja nuorten ilmastohuoli on kasvanut jyrkästi. Lapset ympäri maailmaa ovat lähteneet kaduille vaatimaan kunnianhimoisia ilmastotoimia meiltä aikuisilta. YK:n ilmastokokouksessa syksyllä 2019 Greta Thunberg syytti maailman johtajia unelmiensa ja lapsuutensa varastamisesta. Greta ja 15 muuta lasta ja nuorta luovuttivat New Yorkissa valituksen, jonka mukaan hallitusten toimimattomuus ilmastonmuutoksen hillinnässä loukkaa heidän oikeuksiaan, jotka on määritelty YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Kuten Greta puheessaan totesi, tulisi lasten olla koulussa, eikä heidän kuuluisi potea ilmastoahdistusta ja huolta omasta ja planeettamme tulevaisuudesta. Näyttää siltä, että me aikuiset olemme epäonnistuneet pahasti.

Onneksi vielä on mahdollista vastata Gretan ja muiden lasten ja nuorten huoleen. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii, että me äänioikeutetut käytämme äänemme ja vaadimme muutosta. Suomen tulisi olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja pian sen jälkeen hiilinegatiivinen. Hiilinieluja tulee siis kasvattaa, fossiilisista polttoaineista on päästävä eroon ja tuotava tilalle uusiutuvat ja päästöttömät ratkaisut.

Meidän aikuisten tehtävänä on luoda lapsille ja nuorille uskoa tulevaisuuteen. Uskoa luodaan konkreettisin teoin äänestämällä, mutta myös arjen valinnoilla. Ilmastoystävällisempi arki ei omalla kohdallani ole tarkoittanut luopumista. Pikemminkin olen saanut jotain parempaa tilalle. Enkä puhu nyt vain pyöräilyn ilmeisistä iloista autoiluun verrattuna tai kasvisruoan maukkaudesta ja terveellisyydestä. Koen päivittäin tekeväni jotain konkreettista ja merkityksellistä, vaikkakin pientä, sen eteen, että lapsillani olisi mahdollisuus säilyttää usko tulevaisuuteen, että heidänkin lasten oikeuksien sopimuksessa taattu oikeus pilaantumattomaan ympäristöön toteutuisi.

Ilmastomarssilla Rovaniemellä keväällä 2019 tyttäreni huusi muun joukon mukana: ”Ilmasto muuttuu, vastuunkantajat puuttuu!” Se kosketti sydänjuuria myöten. Lapsillani ja meidän kaikkien lapsilla on oikeus toivoon ja oikeus tulevaisuuteen. Meidän aikuisten tehtävänä on nyt olla niitä vastuunkantajia ja toimia niin, että lastemme unelmat, ne lumisetkin, toteutuvat.

Laura Tarvainen on POW Finlandin hallituksen jäsen.