Kokevatko lapseni enää valkoisia jouluja? Onko sillä väliä?

Tyttäreni ihmetteli muutama päivä sitten avatessaan joulukalenteria, miten se pukin reki pääsee perille, kun ei ole lunta. Ei riittänyt, että kerroin, miten pukin porot ja reki osaavat lentää. Pitäähän sen laskeutua johonkin ja reessä on sukset…

Pyysimme joulun alla Ilmatieteen laitokselta dataa joulujen lumisuudesta viimeisen puolen vuosisadan ajalta. Trendi on aika selvä, kuten alta näkyy.

Täytyy myöntää, että tulokset eivät olleet mikään varsinainen yllätys. Arkihavainnot kertovat samaa tarinaa.

Sen sijaan tieto siitä, että joulukuun keskilämpötila on Suomessa noussut jo liki viisi astetta sitten esiteollisen ajan, hätkähdytti. Helsingin Kaisaniemen joulukuun keskilämpötila on noussut viimeisen sadan vuoden aikana kolme astetta. Jos pahimmat skenaariot ilmastonmuutoksesta käyvät toteen, olemme vasta lämpenemispolun alussa. Kun lämpötila on noussut jo viisi astetta, mitäköhän vielä toiset viisi astetta tarkoittaisi?

Tämä sai miettimään, että lapseni eivät välttämättä tule koskaan kokemaan valkoisia jouluja. Tai ainakin ne käyvät täällä Helsingissä erittäin harvinaisiksi.

Onko sillä niin väliä? Eihän se lumeton joulu nyt ketään tapa. Lapset, jotka eivät ole koskaan kokeneet lumista joulua, eivät sellaista tule kaipaamaankaan. Valkoinen joulu näyttäytyy heille lähinnä satukirjojen ja lastenohjelmien juttuna.

Joo, onhan se näin. Lumeton joulu aiheuttaa lähinnä mielipahaa. Silti lumeton joulu on asia, josta kannattaa olla huolissaan. Nimenomaan lasten takia. Viisi asetta lämmennyt joulukuu ja kauas rannikolta vetäytynyt lumiraja ovat nimittäin merkkejä siitä, että ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt merkittävästi.

Emme ehkä saa lumisia jouluja takaisin Etelä-Suomeen. Pelissä on kuitenkin paljon enemmän. Ilmastotieteen mukaan meidän on saatava ilmastoa lämmittävät päästöt jyrkkään laskuun vuoteen 2020 mennessä, mikäli haluamme pitää tämän pallon elinkelpoisena tuleville sukupolville. Hälytyskellojen pitää soida viimeistään nyt.

Talvien pelastaminen motivoi toivottavasti suomalaisia laajasti toimimaan ilmastonmuutosta vastaan. Kun pelastamme talvia, pelastamme myös lastemme ja tulevien sukupolvien oikeuden hyvään elämään.

Hyvää joulua kaikille POWin ystäville. Jatketaan POWin polun viitoittamalla tiellä töitä lumisten talvien puolesta myös ensi vuonna!

Kirjoittaja Niklas Kaskeala on Protect Our Winters Finland ry:n puheenjohtaja ja perustajajäsen.