Kilpalajina ilmasto

Girardi_7245_082011Ilmaston voi mieltää eräänlaiseksi kilpalajiksi. Vastakkain on kaksi joukkuetta.

Ensimmäisessä joukkueessa on ilmastonmuutos. Kuormitamme ilmakehää aiheuttamillamme päästöillä, mikä muuttaa ilmastoa karuin seurauksin.

Vastapuolella pelaavat vähäpäästöiset ratkaisut. Tuulivoima, sähköautot, kasvispainotteinen ruokavalio ja päästökauppa ovat esimerkkejä työkaluista, joilla voimme hillitä lämpenemistä.

Kisa on pitkä ja rankka. Ilmastonmuutosjoukkue on kauan ollut niskan päällä.

Vuosi 2014 oli mittaushistorian lämpimin. Ennätys jäi lyhytikäiseksi, sillä 2015 oli vielä kuumempi. Ja tämän vuoden ensimmäinen puolisko on osoittautunut vielä sitäkin kuumemmaksi.

Peliä ei ole silti vielä pelattu. Ilmastoratkaisujen joukkue pistää tiukasti hanttiin.

Pikakäsityksen saa yhdestä kuvasta. Siinä on esitetty, miten joidenkin ilmastoratkaisujen hinta on muuttunut Yhdysvalloissa vuosina 2008–15. Luvut ovat hurjia. Esimerkiksi maalle rakennettava tuulivoima on halventunut 41 ja energiatehokkaat ledivalot 94 prosenttia. Päästöjen vähentäminen on siis nykyään huimasti edullisempaa kuin vain joitakin vuosia sitten.

Ilmastonmuutoksen rajoittaminen siedettävälle tasolle onkin mahdollista nykyisellä ja kehitteillä olevalla teknologialla. Hintakin on kohtuullinen.

Sitra selvitti yhdessä kansainvälisten kumppanien kanssa, kuinka pitkälle ilmastotyössä päästäisiin yksinkertaisesti soveltamalla laajemmin jo käytössä olevia ratkaisuja. Tarkastelussa oletettiin varovaisesti, että vertailukelpoiset maat pääsisivät vuoteen 2030 mennessä samalla tasolle kuin joissakin maissa oltiin jo pari vuotta sitten.

Tulokset hätkähdyttävät – ja rohkaisevat. Ottamalla laajasti käyttöön vain 17 tunnettua ja käytössä koeteltua ratkaisua voisimme leikata maailman päästöjä yhtä paljon kuin Kiina ja Japani tuottavat yhteensä.

Mikä ehkä yllättävintä, nykyisten ratkaisujen käyttöönotto on edullista. Enimmilläänkin hintalappu olisi alle viidennes siitä, kuinka paljon maailma käyttää suoriin tukiaisiin fossiilisille polttoaineille. Halvimmillaan päästöjen vähentäminen voisi jopa säästää rahaa.

Ilmastonmuutosjoukkue on edelleen ennakkosuosikki. Ilmastoratkaisut tulevat joka otteluun altavastaajan asemassa.

Joukkueemme tarvitsee nyt tukea. Tehtävämme on kannustaa ilmastoratkaisut voittoon islantilaisen jalkapalloyleisön tavoin. Hú!

Oras Tynkkynen

Tynkkynen on Sitran vanhempi neuvonantaja. Aiemmin hän on toiminut mm. kansanedustajana ja valtioneuvoston ilmastopoliittisena asiantuntijana.