Lumileikkejä lähdetään viemään Unescon listalle yli 20 000 henkilön tuella

Reilu vuosi sitten luin Helsingin Sanomista lumileikkejä tutkineen kansatieteilijä Harri Nymanin kirjoittaman vieraskynän, jossa kerrottiin, että lasten lumileikit alkavat olla uhanalainen kansanperinne. Suurimman uhan lumileikeille aiheuttaa ilmastonmuutos.

Tyypillisesti suomalaislapset ovat osanneet tehdä lumienkelin jopa ennen kun oppivat puhumaan. Lumi on ollut automaattisesti osa suomalaista identiteettiä. Ilmaston lämmetessä, tämä kansanperinne on jo muuttumassa, eikä lumileikkiperinteen tulevaisuus näytä kovin valoisalta, jos päästöjä ei saada kuriin.

Vieraskynässä kerrottiin myös Unescon aineettoman maailmanperinnön listasta, ja että lasten lumileikit voisi saada tälle listalle. Jaoin jutun Protect Our Winters Finlandin somekanavissa ja se sai valtavasti reaktioita. Siitä heräsi ajatus rakentaa kampanja lumileikkien ympärille.

Tuo kampanja huipentui eilen Lumen päivänä. Helmikuun toinen päivä on Lumi nimisten ihmisten nimipäivä ja tilastollisesti Suomen lumivarmin päivä.

Lopulta 20 830 ihmistä allekirjoitti POWin, Rukan ja Reiman vetoomuksen lasten lumileikkien suojelemiseksi osana Unescon maailmanperintöä. 

Seuraavaksi pyydämme tapaamista tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen kanssa ja luovutamme vetoomuksen hänelle. Lumileikit ovat jo osa Suomen elävän perinnön kansallista luetteloa, ja Suomen hallitus voi halutessaan tehdä tämän pohjalta ehdotuksen Unescon aineettoman maailmanperinnön luetteloon. Unescon luetteloa täydennetään säännöllisin väliajoin.

20 830 allekirjoitusta vetoomukseen on mieletön juttu. Parasta kampanjassa on ollut sen aikaansaama yhteishenki. Suomalainen talviurheiluyhteisö otti kampanjan upeasti omakseen. Kun ilmastokeskustelu pyritään tietoisesti polarisoimaan, tarvitsemme asioita, jotka yhdistävät, eivätkä jaottele meitä vastakkaisiin leireihin.

Lasten lumileikkien suojelu osana Unescon maailmanperintöä ei tietenkään pysäytä ilmastonmuutosta. Mutta se lähettää maailmalle vahvan viestin: on meidän kaikkien vastuulla säilyttää lumiset talvet ja lumileikit myös tuleville sukupolville. Ennen kaikkea se antaa meitä suomalaisia yhdistävän syyn ryhtyä ilmastotoimiin.

Iso kiitos kaikille kampanjan tekijöille, tukijoille Rukalle ja Reimalle, POWin lähettiläille ja ennen kaikkea kaikille vetoomuksen allekirjoittaneille ja kampanjan viestiä levittäneille. Tästä on hyvä jatkaa töitä talvien pelastamiseksi.

Niklas Kaskeala
puheenjohtaja
Protect Our Winters Finland ry