Ilmastonmuutos tuo epävarmuuden lautailijan kauteen

Ilmaston lämpeneminen tekee laskukausistani tosi epävarmoja. Huono lumitilanne aiheuttaa myös sen, että kausien suunnittelu etukäteen on käytännössä mahdotonta. Jopa niissä paikoissa, jotka olivat aiemmin lumivarmoja.

Päätökset laskureissuista pitää tehdä ihan viime tingassa. Tämä taas nostaa kustannuksia.

Viime talven päätin viettää Lapissa ja Pohjois-Norjassa odottaen hyviä olosuhteita, mutta niitä ei oikein tullut. Olosuhteet olivat todella rikkonaiset.

Tänä vuonna ensimmäinen reissu suunniteltiin yhteen maailman lumivarmimmista paikoista, Japanin Niigataan. Siellä oli kaksi metriä vähemmän lunta kuin yleensä. Tämä vaikutti laskemiseen ja kuvaamiseen todella paljon. Vapaalaskemisessa luonnonlumi ja hyvät olosuhteet ovat edellytys turvallisille ja onnistuneille reissuille.

Jo kymmenen vuotta sitten havaitsin Alppien jäätiköiden vetäytyvän vuosittain. Lunta on keskimääräisesti vähemmän joka puolella. Tietenkin osa on luonnollista vaihtelua ja joskus jossain sattuu olemaan ennätyspaljon lunta, mutta seuraavana taas voi olla ihan kuivaa.

Etelä-Suomen talvet ovat minusta oivallinen esimerkki siitä, miten talvet ovat muuttuneet. Kunnon talvea ei ole ollut muutaman viime vuoden aikana käytännössä ollenkaan. Muistan yhden lapsuuteni joulun Etelä-Suomessa. Se oli suuri ihmetys ja järkytys. Nyt tilanne taitaa valitettavasti olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Ilmaston lämpenemisen ongelman tuominen julkisuuteen omien kokemusten ja tiedon pohjalta saa toivottavasti enemmän ihmisiä havaitsemaan ongelman. Me ihmiset itse olemme teoillamme ja elintavoillamme vaikuttaneet ilmaston muutokseen ja talviemme huonontumiseen.

Globaalilla tasolla tapahtuvat muutokset ovat tietenkin surullisempia. Tuoreena isänä pelottaa tyttäreni puolesta ei ainoastaan se, että hän ei koe talvia samanlaisina kuin minä lapsena, mutta myös muut ilmiön vaikutukset, kuten uhka luonnon monimuotoisuudelle ja ihmisten elinolojen huonontuminen.

Itseä harmittaa eniten tietty lumen epävarmuus ja katoaminen, mikä vaikuttaa rakkaisiin harrastuksiin ja ammattiin. Riskit lisääntyvät epävarmuuden lisääntyessä.

miikka_hast_350x350
Miikka Hast
Lumilautailija
POW-lähettiläs