Ilmastonmuutoksen hillitsemisestä seuraava suuri suomalainen projekti

Kuva: Jani Kärppä

Suomessa on itsenäisyyspäivänä tapana juhlia menneitä saavutuksia ja muistella uhrauksia, joita edelliset sukupolvet ovat tehneet itsenäisyytemme ja hyvinvointimme eteen. Mitä jos nyt kun ylitämme sadan vuoden itsenäisyyden rajapyykin, olisimme vihdoin kansakuntana valmiita suuntaamaan katseet eteenpäin?

Syntymävuotenani vietettiin Suomen 62. itsenäisyyspäivää. Vanhempani ja heidän vanhempansa olivat jo ennen syntymääni luoneet perustan maamme hyvinvoinnille. Olen erittäin kiitollinen, että heidän ponnisteltujensa takia, olen saanut viettää lapsuuteni, kasvaa aikuiseksi ja perustaa perheen tässä yhdessä maailman parhaassa maassa.

Olen saanut nauttia elämisestä aikakautena, jolle ei löydy vertaista maamme historiasta. Suomalaiset elävät tänä päivänä ennennäkemättömän vaurauden keskellä. Silti, lähes joka päivä, mieleni täyttyy ajatuksista lasteni ja tulevien sukupolvien kohtalosta. Heidän tulevaisuutensa kun ei näytä yhtä valoisalta.

***

Ilmastonmuutos on suurin koskaan ihmiskuntaa kohdannut haaste. Luulisi sen siis näkyvän ja kuuluvan koko ajan päättäjiemme puheissa tai ohjailevan jokapäiväistä arkista tekemistämme. Mutta onko näin?

Poliittista keskustelua hallitsee pikemminkin sote-uudistus tai valtiosihteerin seikkailut auton takakontissa. Ihmisten arjessa taas korostuu, kuka hakee lapset päiväkodista tai mitä laitetaan tänään ruoaksi. Ilmastonmuutos on jotain, joka tapahtuu kaukana tulevaisuudessa.

Tosiasiassa ilmastonmuutos on täyttä totta jo nyt. Suomi on jo lämmennyt noin kaksi astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Jokainen talviurheilun ystävä on varmasti huomannut tämän. Meidän keskuudessa ilmastonmuutos aiheuttaa toistaiseksi lähinnä harmitusta, mutta Karibian hirmumyrskyjen tielle jäävien saarten asukkaille, tai Bangladeshin tulva-alueilla asuville muutokset ovat jo hengenvaarallisia.

***

Moni voi kysyä, mitä pieni 5,5 miljoonan asukkaan Suomi voi tehdä näin valtavan haasteen edessä? Ilmastonmuutos kun on globaali haaste, jota ei voi padota kansallisille rajoillemme.

Suomen itsenäisyyden ajan suuri kansallinen projekti oli hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen. Suomi nousi sadassa vuodessa yhdestä Euroopan köyhimmästä maasta yhdeksi maailman rikkaimmaksi. Samalla painoarvomme monilla kansainvälisillä areenoilla kasvoi kokoamme suuremmaksi.

Olemme myös sinnitelleet koko itsenäisyytemme ajan suurvallan naapurissa ja selvisimme sisukkaasti toisesta maailmansodasta.

Historia siis opettaa, että suomalaiset osaavat kääntää isotkin haasteet mahdollisuuksiksi. Voisiko seuraavan sadan vuoden suuri suomalainen projekti olla edelläkävijyys ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa?

Turvallisuutemme ja itsenäisyytemme näkökulmasta, aktiivinen panostus ilmastonmuutoksen torjuntaan olisi parasta mahdollista rauhan turvaamista. Ja kansantalouden näkökulmasta, tulee paljon halvemmaksi hillitä ilmastonmuutosta nyt, kuin korjata sen jälkiä myöhemmin.

Sata vuotta sitten otimme ensiaskeleita itsenäisyyden polulla. Tiedämme kaikki miten kivuliaita nuo ensiaskeleet olivat. Toivon hartaasti, että nyt kun otamme ensiaskeleita itsenäisyytemme toiselle vuosisadalle, kulkisi polkumme kohti kestävämpää tulevaisuutta. POWin polku talvien pelastamiseen osoittaa meille oikean suunnan.

Kirjoittaja Niklas Kaskeala on Protect Our Winters Finland ry:n puheenjohtaja ja perustajajäsen.