Enni Rukajärvi, Martti Jylhä ja muut POW-lähettiläät sijoittavat soiden ennallistamiseen

Tiedote 31.1.2019

Protect Our Winters (POW) Finland -ilmastojärjestön lähettiläinä toimivat talviurheilijat, kuten lumilautailija Enni Rukajärvi ja maastohiihtäjä Martti Jylhä, ovat päättäneet sijoittaa Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssin kautta soiden ennallistamiseen. Suot ovat tärkeä hiilivarasto ja apu kamppailussa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”Ilmastonmuutos uhkaa talviurheilumahdollisuuksia. Monet talviurheilulle suotuisat pohjoiset ja vuoristoiset alueet lämpenevät tuplavauhtia globaaliin keskiarvoon verrattuna. Jos ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuriin, lyhenevät talvet entisestään ja lunta saa etsiä aina pohjoisemmasta ja korkeammalta”, taustoittaa Protect Our Winters -ilmastojärjestön puheenjohtaja Niklas Kaskeala.

Tunnettujen lähettiläiden avulla Protect Our Winters -liike haluaa kannustaa ilmastonmuutoksen vastaiseen kamppailuun innostamalla tekoihin paitsi arjessa myös luonnossa.

”Olen jo aikaisemmin kiinnittänyt huomiota ruokavaliooni ja muuttanut sitä ilmastoystävälliseksi. Lisäksi käytän kotona uusiutuvaa energiaa ja suosin uusiutuvalla energialla pyöriviä hiihtokeskuksia. Hiljattain vaihdoin sähköautoon. Hiilipörssiin sijoittamisella haluan ottaa lisäaskeleen edistääkseni hiilen pitämistä pois ilmakehästä”, sanoo Hiilipörssiin sijoituksen tehnyt lumilautailija Enni Rukajärvi.

Myös POW-lähettiläs, maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhä haluaa antaa panoksensa soiden ennallistamiseen sekä hiilivarastojen suojeluun ja kasvattamiseen.

”Olen jo vähentänyt merkittävästi lentomatkustusta ja kuljen pääsääntöisesti kaikki kotimaan matkat maata pitkin. Sijoittamalla Hiilipörssiin pystyn auttamaan hiilen poistamista ilmakehästä pitkällä aikavälillä. Nyt tarvitaan tekoja ilmaston puolesta monella rintamalla”, Jylhä kertoo.

Suot sitovat hiiltä keskimäärin 240-300 kiloa (hiilidioksidiksi muutettuna 890-1110 kg) hehtaaria kohden vuodessa, ja ojitetut suot taas vuotavat hiiltä noin 1500 kiloa (hiilidioksidina 5 550 kg) hehtaaria kohden vuodessa, kertovat Hiilipörssin tekemät laskelmat. Tyypillisesti ojitetun suon ennallistaminen lopettaa hiilen karkaamisen ilmaan, ja palauttaa hiilensidonnan turpeeseen, joten vaikutukset voidaan laskea yhteen.

”Hiilipörssi ei ole lupa kuluttamiseen, eikä tuhlailevaan ja ilmastoa kuormittavaan elämäntapaan. Hiilipörssi on tarpeellinen lisä muiden ilmastotoimien ohella ja lisäksi portti hiilineutraaliin tai jopa -positiiviseen elämäntapaan”, sanoo Hiilipörssin koordinaattori Heikki Susiluoma.

Kymmenen Protect Our Winters Finlandin lähettilästä on päättänyt sijoittaa Hiilipörssiin. Lisäksi Protect Our Winters Finland tukee rahallisesti lähettiläidensä sijoituksia sekä sijoittaa yhdistyksenä itsekin Hiilipörssiin.

Lisätiedot:

Niklas Kaskeala, puheenjohtaja, Protect Our Winters Finland ry, puh. 050 5866422 tai niklas(a)protectourwinters.fi

Heikki Susiluoma, koordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssi-hanke, puh. 040 6306203 tai heikki.susiluoma(a)sll.fi