Ai uskotsä oikeesti ilmastonmuutokseen?

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, vielä vuonna 2015 löytyy ihmisiä, keiden mielestä ilmastonmuutos on suuri huijaus ja keino kerätä rahaa/lietsoa paniikkia. USA:ssa yli neljännes ihmisistä ei usko ilmastonmuutokseen.

Suomessa asiat eivät onneksi ole noin huonolla tolalla, mutta olen itsekin tavannut ihmisiä, jotka kyseenalaistavat ilmastonmuutoksen. Heidän tapaamisensa on ollut hämmentävä kokemus, aivan kuin tapaisi ihmisen, joka ei usko painovoimaan tai maapallon pyöreyteen. He eivät usko ilmastonmuutokseen.

Hetkinen, ilmastonmuutos ei ole uskon asia siinä missä esim. usko kuolemanjälkeiseen elämään. Se on fakta. Tapaamieni ilmastonmuutoskriitikkojen lempipuheenaihe on edellinen talvi ja se kuinka kylmiä aikoja sekin sisälsi. Kyllä, talvien on tapana sisältää kylmiä aikoja. Siksi se on talvi. Kuitenkin se mitä pitää katsoa ovat pidemmän aikavälin lämpötilat, ja eritoten lämpötilojen vaihtelut. Ilmastonmuutos lisää nimenomaan säiden vaihtelua ja ääri-ilmiöitä. Tänäkin talvena asuinpaikkakunnallani Rovaniemellä sai todistaa monia vuorokausia, jolloin lämpötila saattoi heitellä kymmenillä asteilla kahdenkymmenenneljän tunnin sisällä.

Olen yrittänyt käydä rakentavaa keskustelua ja ymmärtää ihmisiä, jotka kiistävät ilmastonmuutoksen, mutta en vain kykene. Kuinka paljon todisteita he oikein kaipaavat? Aina löytyy tutkimuksia puolesta ja vastaan, mutta eikö oma kokemus ole paras todiste. Koen kyseisen keskustelun usein melko samantasoisena kuin keskustelun maahanmuutosta henkilön kanssa, joka aloittaa keskustelun fraasilla: ”En ole rasisti, mutta…”. Jep.

Toinen ilmastonmuutokseen liittyvä yleinen lausahdus, joka saa minut menettämään toivoni kanssaeläjiin ovat kommentit Suomen lämpötilan muuttumisesta välimerelliseksi, ja kuinka siksi ilmastonmuutos on vain positiivinen asia. Se ei ole positiivinen asia meille talviurheilun ystävillä, eikä etenkään niille miljoonille ihmisille keiden elinkeino katoaa, keiden vesi- ja ruokaturvallisuus vaarantuvat entisestään, eikä etenkään heille ketkä menettävät kotinsa eroosion ja merenpinnan nousun vuoksi.

Jotta voimme taistella ilmastonmuutosta vastaan ja oikeasti saada muutoksia aikaan, täytyy meidän 1) uskoa asiaan mitä ajamme, ja 2) saada myös muut ihmiset uskomaan asiamme. Jotta kohta kaksi toteutuisi täytyy ihmisten ensiksi uskoa kyseiseen ilmiöön, ilmastonmuutokseen ja sen haittavaikutuksiin, jotta asenteet voivat muuttua ja voidaan saada muutoksia aikaan. Joten seuraavan kerran kun tapaat ihmisen, joka ei usko ilmastonmuutokseen, katso häntä syvälle silmiin, kerro joitain faktoja ja..simsalabim.

Sohvi Kangasluoma

Kirjoittaja on rovaniemeläinen kansainvälisen politiikan opiskelijan, joka aloitti lumilautailun 4-vuotiaana.